Radioterapie pentru cancerul de piele

Radioterapia utilizează raze X cu energie ridicată pentru a distruge celulele canceroase. Există 2 tipuri principale de radioterapie, radioterapie externă și internă (brahiterapie).

Radioterapia cu fascicul extern direcționează fasciculele de radioterapie către cancer de la o mașină. Acest lucru este diferit de radioterapia internă, ceea ce înseamnă administrarea radioterapiei cancerului din interiorul corpului.

De obicei aveți radioterapie externă pentru cancerul de piele non-melanom. Dar, în unele cazuri, medicul dumneavoastră ar putea folosi brahiterapia în schimb. Dar acest lucru este mai puțin frecvent.

Radioterapia superficială este un alt tip de radioterapie externă. Tratează cancerul pe sau aproape de suprafața pielii. Radioterapia superficială înseamnă că radiația nu se deplasează departe în pielea ta.

Când aveți radioterapie?

Radioterapia este un tratament pentru cancerele de piele non melanom precum cancerul cu celule bazale (BCC) și cancerul cu celule scuamoase (SCC). Este un tratament pentru cancerele de piele:

  • care acoperă o suprafață mare
  • în zone ale corpului greu de operat
  • unde aspectul după operație poate fi slab
  • la persoanele care nu vor intervenție chirurgicală
  • la persoanele care nu sunt suficient de apte pentru un anestezic general

S-ar putea să aveți radioterapie după o intervenție chirurgicală pentru a încerca să reduceți riscul ca cancerul să revină (tratament adjuvant).

Sau s-ar putea să aveți radioterapie dacă cancerul dumneavoastră s-a răspândit în ganglionii limfatici sau în altă parte a corpului, cum ar fi plămânii.