Probleme după operație
Toate operațiile de eliminare a cancerului de ficat sunt intervenții chirurgicale majore și au loc în centre specializate.
Ca în cazul oricărei operații, există riscul de complicații. O complicație este orice se întâmplă după o intervenție chirurgicală care vă îngreunează recuperarea. Înainte de a vă oferi o intervenție chirurgicală ca opțiune, medicii dumneavoastră se asigură că beneficiul operației depășește posibilele riscuri.
Medicii dvs. vă vor vorbi despre posibilele complicații ale intervenției chirurgicale și anestezicului general înainte de a semna formularul de consimțământ pentru operație. Medicii și asistenții medicali vă monitorizează foarte atent după operație pentru a verifica dacă există probleme și chiar și atunci când mergeți acasă, încă vă văd destul de des pentru a vă asigura că vă reveniți bine.
Unele complicații pot fi grave. Dar acestea devin din ce în ce mai puțin frecvente pe măsură ce chirurgii devin mai buni în a decide cine este susceptibil să facă o recuperare bună.
Această pagină este despre problemele după intervenția chirurgicală pentru a elimina o parte din ficat (rezecție). Operația de transplant hepatic are unele riscuri suplimentare, deoarece există posibilitatea ca corpul dumneavoastră să respingă noul ficat.
Unele dintre posibilele probleme după rezecția ficatului includ:
Infectia pieptului, plăgii, urinei
Există un risc de infecție după o operație. Zona plăgii poate fi roșie și dureroasă. Dacă aveți o infecție în piept, este posibil să aveți tuse sau să vă simțiți lipsit de respirație. De asemenea, s-ar putea să vă simțiți în general rău și să aveți o temperatură.
Spuneți medicului dumneavoastră sau asistentei medicale dacă aveți simptome. Vă pot da antibiotice prin picurare sau sub formă de tablete.
Sângerare
După orice operație există riscul de sângerare, în special în cazul intervențiilor chirurgicale la ficat, deoarece mult sânge trece prin ficat. De asemenea, ficatul dvs. produce în mod normal substanțe care vă ajută sângele să se coaguleze. Deci, orice afectare a ficatului poate provoca probleme cu sângerarea.
Medicii și asistenții medicali vă vor monitoriza îndeaproape în timpul și după operație pentru a verifica semnele de sângerare. Este posibil să aveți nevoie de o transfuzie de sânge după operație. Rareori este posibil să trebuiască să vă întoarceți la teatru pentru o altă operație pentru a opri sângerarea.
Scurgerea bilei
Bila este un fluid care ajută la digerarea alimentelor prin descompunerea grăsimilor. Ficatul produce bilă care este stocată în vezica biliară. Tuburile mici numite conducte biliare transportă bila și conectează ficatul și vezica biliară la intestinul subțire.
Există riscul scurgerii bilei din conductele de pe suprafața tăiată a ficatului. Acest lucru poate provoca dureri, boli și temperaturi ridicate. Rareori, este posibil să aveți nevoie de o altă operațiune pentru a repara scurgerea.
Probleme la rinichi
Există riscul ca rinichii să nu mai funcționeze corect după operație. Medicii și asistenții medicali vor urmări atent rezultatele analizelor de sânge și cantitatea de urină pe care o faceți. Rinichii dvs. se recuperează de obicei în timp, dar unele persoane necesită sprijin renal (dializă) după o intervenție chirurgicală majoră.
Acumularea de lichid în abdomen (ascită)
Puteți dezvolta ascită în abdomen (abdomen) după o intervenție chirurgicală hepatică. Acest lucru se poate datora din diferite motive, inclusiv creșterea presiunii într-unul din principalele vase de sânge ale ficatului (vena portă). Medicul dumneavoastră vă poate oferi medicamente pentru a ajuta la reducerea lichidului sau, în unele cazuri, acestea pot fi introduse într-un tub pentru a scurge lichidul.
Cheaguri de sânge
Cheagurile de sânge (tromboza venoasă profundă, TVP) sunt o posibilă complicație a intervenției chirurgicale, deoarece este posibil să nu vă mișcați la fel de mult ca de obicei. Cheagurile pot bloca fluxul normal de sânge prin corp. Spuneți medicului sau asistentei medicale dacă aveți o zonă în picior umflată, fierbinte, roșie sau inflamată.
Există riscul ca un cheag de sânge să se slăbească și să circule prin sânge până la plămâni, provocând un blocaj acolo (o embolie pulmonară). Simptomele includ:
- dificultăți de respirație
- dureri în piept
- tuse sânge
- senzație de amețeală sau ușoară
Pentru a încerca să preveniți cheagurile de sânge, purtați ciorapi de compresie după operație. De asemenea, aveți injecții zilnice timp de câteva săptămâni pentru a vă subția sângele, iar asistentele medicale vă vor încuraja să vă ridicați cât mai curând posibil sau să faceți exerciții regulate la picioare.
Blocarea alimentării cu sânge a ficatului
Deși mai puțin frecvent, există riscul formării unui cheag de sânge într-unul din vasele de sânge principale către și dinspre ficat (artera hepatică, vena portă sau venele hepatice). Este posibil să aveți medicamente pentru subțierea sângelui dacă se întâmplă acest lucru. În unele cazuri, este posibil să aveți nevoie de o altă operație.