Posibile efecte secundare ale intervenției chirurgicale

Poziția cancerului dumneavoastră și tipul de operație pe care îl aveți vă pot afecta într-unul sau mai multe moduri.

Cum ați putea fi afectat

Chirurgia pentru cancerul sinusal nazal și paranasal vă poate afecta într-unul sau mai multe dintre următoarele moduri:

  • felul în care mesteci și înghiți
  • simțul mirosului
  • cum vezi
  • cum auzi
  • cum vorbești

Modul în care ați putea fi afectat va depinde de poziția cancerului și de tipul de operație pe care îl aveți.

Aceste modificări se pot întâmpla deoarece fața și gâtul sunt umflate și dureroase după operație. De obicei, acestea se vor reduce sau vor dispărea odată ce începeți să vă vindecați. Umflarea s-ar putea schimba, de asemenea, modul în care arăți, dar și acest lucru se va îmbunătăți.

S-ar putea să aveți unele schimbări permanente în ceea ce puteți face și în modul în care arătați.

Înainte de a vă opera, medicul dumneavoastră va discuta despre dumneavoastră efectele secundare.

Modificări ale aspectului tău

Chirurgia pentru cancerul cavității nazale sau a sinusului paranasal poate schimba modul în care arăți. Modul în care arăți este o parte importantă a stimei de sine. Poate fi foarte greu să accepți schimbări bruște ale aspectului tău de care nu ești mulțumit.

Dacă ați suferit o intervenție chirurgicală facială, ar putea fi greu să vă priviți în oglindă la început. S-ar putea să vă simțiți foarte furios, confuz și supărat pentru ceva timp după aceea. Înainte de operație, veți vedea asistenta medicală specializată în cap și gât. Ei vor discuta despre toate schimbările posibile ale aspectului tău și despre modul în care acestea te-ar putea face să te simți.

Poate fi foarte supărător să treci printr-un diagnostic de cancer și apoi printr-o operație mare care să schimbe modul în care arăți. Este posibil să aveți momente în care vă simțiți foarte jos. Încercați să vă luați timp pentru a vă recupera complet din operație. Veți avea nevoie de mult sprijin din partea medicilor și asistenților medicali, a familiei și a prietenilor. Așadar, sprijiniți-vă pe ele pentru ajutor cât de des aveți nevoie.

Modificări temporare în modul în care respirați

Unele intervenții chirurgicale pot afecta temporar modul în care respirați. Este posibil să aveți o reconstrucție a unei părți a feței cu un lambou de țesut. Aceasta înseamnă că este posibil să trebuiască să respirați printr-un tub într-o gaură din gât. Faceți acest lucru până când rana s-a vindecat. Gaura din gât se numește stomă respiratorie temporară sau traheostomie.

Modificări ale vorbirii, mestecării și înghițirii

Chirurgul dvs. va încerca întotdeauna să evite modificările vorbirii, mestecând sau înghițind cât de mult pot. Uneori, acest lucru nu este posibil și va trebui să faceți față schimbărilor după operație. Acest lucru poate fi foarte greu de rezolvat, dar există lucruri care vă pot ajuta.

Pierderea simțului mirosului

Simțul mirosului dvs. va scădea după unele tipuri de intervenții chirurgicale. Acest lucru se întâmplă mai ales dacă ați avut nasul împachetat după operație. Odată ce pachetul iese, s-ar putea îmbunătăți. Dar poate dura până la 3 luni pentru ca simțul mirosului să revină. Dacă ați avut puțin sau deloc simțul mirosului înainte de operație, pierderea simțului mirosului poate fi permanentă.

Poate fi dificil să te descurci cu imposibilitatea de a mirosi.

Amorţeală

Părți ale feței dvs. ar putea fi amorțite după operație. Zonele amorțite pot include vârful și lateralul nasului, obrazul, buza superioară sau gingiile. Senzația revine de obicei după câteva săptămâni. Dar uneori poate dura câteva luni sau poate fi permanent. Nu vă puteți simți părți din nas, obraz sau gură poate fi dificil de rezolvat.

Modificări ale vederii

Dacă intervenția chirurgicală afectează mufa ochiului, este posibil să aveți umflături și vânătăi în jurul ochiului. Aceasta este de obicei doar o problemă temporară. În unele situații chirurgul trebuie să îndepărteze globul ocular. Acest lucru va provoca modificări ale vederii. Aceste schimbări pot fi greu de rezolvat.

Modificări ale auzului

Uneori, umflarea cauzată de o intervenție chirurgicală vă poate reduce auzul. Aceasta este de obicei doar o problemă temporară în timp ce vă recuperați. Auzul dvs. ar trebui să revină la normal atunci când umflarea scade.

Limfedem (umflare)

După o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea ganglionilor limfatici de la gât, aveți riscul de a avea limfedem în gât sau față.

Limfedemul din cap sau gât poate provoca, de asemenea, simptome în gură și gât. Aceasta poate include umflarea limbii și a altor părți ale gurii.

Spuneți medicului dumneavoastră dacă aveți:

  • orice umflare sau senzație de plenitudine sau presiune
  • îți este greu să înghiți
  • au modificări în voce

Utilizarea mușchilor capului, gâtului și umărului poate ajuta la reducerea umflăturii. Fizioterapeutul sau asistenta medicală de specialitate vor parcurge de obicei aceste exerciții cu dvs.

Aceste exerciții nu ar trebui să fie dureroase. S-ar putea să aveți o senzație de întindere în timp ce le faceți, acest lucru este normal. Nu mai faceți exerciții dacă aveți dureri și, dacă nu reușiți, contactați-vă medicul.

Faceți exercițiile încet și ușor, nu le grăbiți. Vă puteți odihni între exerciții. S-ar putea să le faceți în fața oglinzii, astfel încât să puteți verifica dacă umerii sunt înapoi și relaxați.