Planificarea radioterapiei pentru cancer de piele

Înainte de a primi tratament, echipa de radioterapie vă planifică radioterapia cu fascicul extern. Aceasta înseamnă stabilirea cantității (dozei) de radioterapie de care aveți nevoie și exact unde trebuie.

Există 2 tipuri principale de radioterapie, radioterapie externă și internă (brahiterapie). De obicei aveți radioterapie externă pentru cancerul de piele non-melanom. Dar, în unele cazuri, medicul dumneavoastră ar putea folosi brahiterapia, deși acest lucru este mai puțin frecvent.

Planificarea tratamentului

Programarea dvs. durează de la 15 minute la 2 ore.

De obicei, aveți o scanare CT de planificare în departamentul de radioterapie.

Scanarea arată cancerul și zona din jurul acestuia. S-ar putea să aveți alte tipuri de scanări sau raze X pentru a vă ajuta echipa de tratament să vă planifice radioterapia. Planul pe care îl creează este doar pentru tine.

Radiografii dvs. vă spun ce se va întâmpla. Vă ajută să vă poziționați pe canapeaua de scanare. S-ar putea să aveți un tip de pernă fermă numită sac de vacă pentru a vă ajuta să rămâneți nemișcat.

Canapeaua pentru scaner CT este același tip de pat pe care vă întindeți pentru sesiunile de tratament. Trebuie să minți foarte nemișcat. Spuneți radiografilor dacă nu vă simțiți confortabil.

Injectarea colorantului

Este posibil să aveți nevoie de o injecție de contrast într-o venă din mână. Acesta este un colorant care ajută țesuturile corpului să apară mai clar pe scanare.

Înainte de a avea contrastul, radiograful dvs. vă întreabă despre orice afecțiuni medicale sau alergii. Unii oameni sunt alergici la contrast.

Cerneală

Radiografii fac pe pielea dvs. semne de dimensiuni punctate. Ei folosesc aceste semne pentru a vă alinia în aceeași poziție în fiecare zi. Tatuajele se asigură că tratează exact aceeași zonă pentru toate tratamentele tale. De asemenea, pot desena urme în jurul tatuajelor cu un stilou permanent cu cerneală, astfel încât să poată vedea clar când luminile sunt scăzute.

Personalul de radioterapie vă spune cum să aveți grijă de marcaje. Semnele stiloului ar putea începe să se stearga, dar tatuajele nu. Spuneți radiografului dvs. dacă se întâmplă acest lucru. Nu încercați să le redesenați singur.

Matrite sau măști

Dacă aveți tratament la cap sau gât, poate fi necesar să aveți o matriță (coajă) făcută pentru a vă menține perfect nemișcat în timp ce urmați tratamentul.

De asemenea, este posibil să aveți o matriță dacă trebuie să țineți un braț sau un picior nemișcat. Uneori, mucegaiurile sunt făcute în jurul corpului pentru a vă ajuta să rămâneți liniștiți.

Matrițele sunt realizate în camera de matrițare sau în camera de scanare CT.

Radioterapie în zone delicate

Echipa dvs. de tratament ar putea folosi scuturi de plumb pentru a proteja zonele delicate, cum ar fi ochii, nasul sau buzele. Scuturile de plumb sunt puse în funcțiune numai atunci când efectiv aveți tratament.

După sesiunea de planificare

Poate dura câteva zile sau până la 3 săptămâni înainte de a începe tratamentul. În acest timp radiologii și medicii dvs. vă creează planul de radioterapie.