PET-CT scanare

O scanare PET-CT combină o scanare CT și o scanare PET într-una.

Aveți o scanare PET-CT pentru a afla mai multe despre locul exact în care este cancerul de stomac și dacă s-a răspândit. Poate ajuta medicii să stabilească dacă țesutul este cancer activ sau nu.

Ce este scanarea PET-CT?

O scanare PET-CT combină o scanare CT și o scanare PET. Oferă informații detaliate despre cancerul dumneavoastră.

Scanarea CT ia o serie de raze X din tot corpul și le pune împreună pentru a crea o imagine tridimensională (3D).

Scanarea PET utilizează un medicament ușor radioactiv pentru a afișa zone ale corpului în care celulele sunt mai active decât în ​​mod normal.

De obicei aveți o scanare PET-CT în secția de radiologie ca ambulatoriu. Un radiograf operează scanerul. De obicei durează între 30 și 60 de minute.

Aceste scanere tind să fie disponibile numai în marile spitale de cancer. Deci s-ar putea să trebuiască să călătoriți la un alt spital pentru a avea unul.

Pregătirea pentru scanarea PET-CT

Pentru majoritatea scanărilor PET-CT, trebuie să încetați să mâncați cu aproximativ 4 până la 6 ore înainte. De obicei, puteți bea apă în acest timp. S-ar putea să aveți instrucțiuni pentru a nu face exerciții intense 24 de ore înainte de scanare.

Apelați numărul de pe scrisoarea de întâlnire dacă nu mâncați este o problemă pentru dvs., de exemplu dacă sunteți diabetic. S-ar putea să trebuiască să vă adaptați dieta și controlul zahărului, iar timpul de întâlnire s-ar putea modifica.

Unii oameni se simt claustrofobi atunci când fac o scanare. Contactați personalul departamentului înainte de test, dacă este posibil să simțiți acest lucru. Aceștia pot avea grijă suplimentară pentru a vă asigura că vă simțiți confortabil și că înțelegeți ce se întâmplă.

Medicul dumneavoastră vă poate aranja să vă administreze medicamente pentru a vă ajuta să vă relaxați, dacă este necesar.

Fotografia unui scaner PET-CT

Ce se întâmplă

Cand sosesti

Radiograful dvs. vă va cere să vă schimbați într-o rochie de spital. Trebuie să scoateți orice bijuterii și alte obiecte metalice, cum ar fi o curea, sutien cu fir, agrafe de păr și monede. Metalul interferează cu imaginile produse de scaner.

Aveți o injecție de lichid radioactiv numit radiotrasor cu aproximativ o oră înainte de scanare. Aveți această injecție printr-un mic tub de plastic în braț (o canulă). Este doar o cantitate mică de radiații.

Trebuie să te odihnești și să te miști prea mult în această oră. Acest lucru permite radiotrasorului să se răspândească prin corp și în țesuturi.

În camera de scanare

Radiograful dvs. vă duce în camera de scanare. Mașina PET-CT este mare și are forma unei gogoși.

Aveți cele mai multe scanări întinse pe canapeaua mașinii de pe spate.

Odată ce vă aflați în poziția corectă, radiograful dvs. părăsește camera. Vă pot vedea pe un ecran TV sau printr-o fereastră din camera de control. Puteți vorbi între ei printr-un interfon.

Scanare PET-CT

Canapeaua alunecă încet înapoi și înainte prin scaner. Aparatul face fotografii pe măsură ce treceți prin el.

Scanarea este nedureroasă, dar poate fi inconfortabilă, deoarece trebuie să stați nemișcat. Spuneți radiografului dvs. dacă vă înțepeniți și trebuie să vă mișcați.

Nu este deosebit de zgomotos și, în majoritatea locurilor, radiografii vor putea reda muzică pentru dvs.

Când se termină, radiograful dvs. va reveni în cameră și va coborî canapeaua pentru a vă putea ridica.

După scanarea PET-CT

Radiograful dvs. vă îndepărtează canula de pe braț înainte de a pleca acasă.

Apoi puteți mânca și bea în mod normal. Consumul de multe lichide după scanare vă ajută să eliminați sistemul de urmărire radioactivă din sistem.

Cineva va trebui să te ducă acasă dacă ai luat medicamente pentru a te ajuta să te relaxezi. Nu veți putea conduce pentru restul zilei, deoarece ați putea fi somnolenți.

Trasorul radioactiv emite niveluri foarte mici de radiații care dispar foarte repede. Ca măsură de precauție, timp de 6 ore după scanare, păstrați cât mai scurt posibil timpul petrecut la distanță de femeile însărcinate, bebelușii sau copiii mici.

Dacă călătoriți în străinătate în decurs de o săptămână de la scanare, poate fi o idee bună să luați scrisoarea de întâlnire cu dvs. pentru a arăta că ați efectuat o scanare. Majoritatea aeroporturilor au monitoare sensibile de radiații care pot prelua urmele radiațiilor în urma testului dumneavoastră.

Riscuri posibile

O scanare PET-CT este un test sigur pentru majoritatea oamenilor. Dar, ca toate testele medicale, prezintă unele riscuri. Medicul și radiograful dvs. vă asigurați că beneficiile efectuării testului depășesc aceste riscuri.

Sarcina

Femeile gravide ar trebui să facă scanarea numai în caz de urgență. Există riscul ca radiațiile să afecteze copilul în curs de dezvoltare. Contactați departamentul în prealabil dacă sunteți sau credeți că ați putea fi gravidă.

Alăptarea

Dacă alăptați, anunțați departamentul cu câteva zile înainte de programare. Vă vor anunța dacă trebuie să întrerupeți alăptarea pentru o lungă perioadă de timp după ce ați luat medicamentul radioactiv. Este posibil să aveți nevoie să păstrați suficient lapte exprimat pentru cel puțin un furaj.

Radiații

Expunerea la radiații în timpul unei scanări PET-CT poate crește ușor riscul de a dezvolta cancer în viitor. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă acest lucru vă îngrijorează.

Vânătăi și umflături

S-ar putea să aveți o mică vânătăi în zona în care au introdus acul.

Există riscul ca trasorul radioactiv să se scurgă în afara venei. Acest lucru poate provoca umflături și dureri în braț, dar este rar.

Reactie alergica

Rar, oamenii au o reacție alergică la trasorul radioactiv. Acest lucru începe cel mai adesea cu slăbiciune, transpirație și dificultăți de respirație. Spuneți radiografului imediat dacă vă simțiți rău.