Opțiuni de tratament

Tratamentul pe care îl aveți depinde de:

 • unde este cancerul tău
 • cât de mare este și dacă s-a răspândit
 • tipul de cancer
 • cât de anormale arată celulele la microscop (gradul)
 • starea generală de sănătate și nivelul de fitness

Medicul dumneavoastră vă va vorbi despre tratamentul dumneavoastră, beneficiile acestuia și posibilele reacții adverse.

Tipuri de tratament

Este posibil să aveți unul sau mai multe dintre următoarele tratamente, în funcție de stadiul cancerului:

 • interventie chirurgicala
 • chimioterapie și radioterapie împreună
 • radioterapie
 • chimioterapie

Aflați mai multe despre stadiile si gradele cancerului de col uterin

Dacă aveți celule cervicale anormale care au fost preluate prin screening, aceasta nu este secțiunea potrivită pentru dvs.

Tratamentul cancerului de col uterin precoce

Cancerul cervical precoce înseamnă cancer care se află numai în gâtul uterului (stadiul 1A sau 1B) sau care a început să crească în partea superioară a vaginului (stadiul 2A). Poate fi vindecat de obicei cu o intervenție chirurgicală sau o combinație de chimioterapie și radioterapie (chimioterapie).

Pentru unele tipuri de cancer de col uterin foarte timpurii (stadiul 1A1), ar putea fi posibilă îndepărtarea întregului cancer cu o excizie în buclă mare a zonei de transformare (LLETZ) sau biopsie de con. Medicii folosesc de obicei aceste tratamente pentru femeile cu celule cervicale anormale care sunt preluate prin screening cervical.

Interventie chirurgicala

Intervenția chirurgicală înseamnă, de obicei, că uterul este indepartat complet (histerectomie).

Dacă aveți un cancer de col uterin în stadiul 1 și doriți să aveți copii, este posibil să aveți o operație numită trahelectomie radicală. Acest lucru îndepărtează cea mai mare parte a colului uterin, dar lasă suficient în urmă, astfel încât să puteți rămâne gravidă și să purtați un copil după aceea.

Trebuie să discutați cu medicul dumneavoastră pentru a afla dacă puteți efectua acest tip de operație. Nu este posibil să o faceți pentru toată lumea cu cancer precoce de col uterin. Dacă aveți o trahelectomie, medicul dumneavoastră încă nu vă poate garanta că veți putea avea copii după aceea.

Dacă cancerul a început să crească mai mult în țesuturile colului uterin (etapa 1A2 și mai sus), medicul dumneavoastră va elimina, de asemenea, ganglionii limfatici din pelvis (limfadenectomie). Acest lucru se datorează faptului că există riscul ca cancerul să se fi răspândit de la colul uterin la ganglionii limfatici din apropiere.

Dacă aveți o intervenție chirurgicală și medicul dumneavoastră nu este sigur că toate celulele canceroase au fost îndepărtate, este posibil să vă recomande să urmați o sesiune de chimioterapie. Acest lucru reduce riscul revenirii cancerului.

Chimioterapie

Pentru unele tipuri de cancer în stadiu incipient (stadiul 1B sau stadiul 2A), medicul dumneavoastră vă poate sugera chimioterapie în loc de intervenție chirurgicală.

Aveți zilnic radioterapie externă timp de 5 zile în fiecare săptămână, timp de aproximativ 5 săptămâni. De asemenea, aveți un impuls de radioterapie internă (brahiterapie) la sfârșitul sesiunii.

În cursul radioterapiei, aveți și chimioterapie o dată pe săptămână sau o dată la 2 sau 3 săptămâni. Acest lucru depinde de medicamentele de chimioterapie pe care le aveți.

Tratamentul cancerului de col uterin avansat

Cancerul de col uterin avansat înseamnă cancer care a crescut în țesuturile din jurul colului uterin sau s-a răspândit în continuare.

Pentru stadiile 2B, 3 și 4A (avansat local) de cancer de col uterin, este cel mai probabil să aveți chemoradioterapie.

Pentru cancerul de col uterin care s-a răspândit mai departe în corp, cum ar fi plămânii (stadiul 4B sau cancerul metastatic), este posibil să aveți:

 • chimioterapie
 • radioterapie
 • medicamente vizate – (de exemplu bevacizumab)
 • alte medicamente pentru a ajuta la simptome (controlul simptomelor)

Dacă nu poți fi operat

Problemele de sănătate ar putea însemna că nu poți fi operat sau ai putea decide că nu vrei. Aveți teste pentru a verifica cât de bine sunteți înainte de a face orice tratament, inclusiv teste cardiace și pulmonare.

Când intervenția chirurgicală nu este posibilă, este posibil să aveți unul sau mai multe dintre aceste tratamente:

 • radioterapie
 • chimioterapie
 • controlul simptomelor