Optiuni de tratament

Cancerul invaziv al vezicii urinare inseamna ca celulele canceroase s-au raspandit in sau prin stratul muscular al vezicii urinare. Se mai numeste cancer de vezica invaziva musculara.

Aceasta pagina este despre modul in care medicul dumneavoastra decide ce tratament aveti nevoie pentru cancerul de vezica invaziva.

Avem o sectiune separata despre tratarea cancerului de vezica urinara precoce, care se afla numai in captuseala interioara si nu s-a raspandit in stratul muscular al peretelui vezicii urinare.

Principalele tratamente

S-ar putea sa aveti unul sau mai multe dintre urmatoarele tratamente pentru cancerul de vezica invaziva:

 • chimioterapie
 • interventie chirurgicala pentru indepartarea totala sau partiala a vezicii urinare (cistectomie)
 • radioterapie
 • radioterapie combinata cu chimioterapie

Chimioterapia inainte de operatie sau radioterapie sau combinarea acesteia cu radioterapia poate ajuta aceste tratamente sa functioneze mai bine.

Chimioterapie

Chimioterapia utilizeaza medicamente anti-cancer (citotoxice) pentru a distruge celulele canceroase. Medicamentele circula prin corp in fluxul sanguin.

S-ar putea sa aveti chimioterapie

inainte de operatie sau radioterapie – aceasta se numeste chimioterapie neoadjuvanta
alaturi de radioterapie, pentru ca radioterapia sa functioneze mai bine
dupa operatie – daca nu ati avut-o inainte – aceasta se numeste chimioterapie adjuvanta
ca tratament principal, daca cancerul dumneavoastra este local avansat sau avansat

Interventie chirurgicala

Interventia chirurgicala pentru cancerul de vezica invaziva inseamna o operatie destul de mare. De obicei, este eliminata toata vezica (cistectomie).

Aceasta inseamna ca aveti nevoie de un nou mod de colectare a urinei. Este posibil sa trebuiasca sa purtati o punga pentru a colecta urina dintr-o deschidere de pe abdomen (urostomie). Sau, in unele cazuri, chirurgul dumneavoastra poate crea o noua vezica urinara.

Chirurgul dvs. va vorbi prin interventia chirurgicala si cum veti colecta urina dupa aceea. S-ar putea sa alegeti modul in care puteti colecta urina.

Radioterapie

Radioterapia foloseste raze de mare energie pentru a distruge celulele canceroase.

Intrati in spital in fiecare saptamana timp de 4 pana la 7 saptamani pentru a primi tratamentul.

Obtineti mai multe informatii despre radioterapie pentru cancerul de vezica urinara

Chimioterapie si radioterapie (chimioterapie)

S-ar putea sa aveti chimioterapie in acelasi timp cu radioterapia. Medicamentele chimioterapice ajuta radioterapia sa functioneze mai bine. Se numesc radiosensibilizatori.

De obicei, aveti chimioterapie in prima si a patra saptamana de radioterapie. Exista diferite medicamente si diferite moduri de administrare a acestor medicamente.

Pentru unii oameni, acest tratament poate provoca efecte secundare mai severe decat radioterapia. Dar medicii pot alege dintr-o varietate de medicamente pentru chimioterapie cu efecte secundare diferite.

Decizia de ce tratament aveti nevoie

O echipa de medici si alti profesionisti discuta despre cel mai bun tratament si ingrijire pentru dvs. Ei sunt numiti o echipa multidisciplinara (MDT).

Medicii iau in considerare multi factori, inclusiv:

 • unde este cancerul tau
 • cat de departe a crescut sau sa raspandit (scena)
 • tipul de cancer
 • cat de anormale arata celulele la microscop (gradul)
 • daca aveti vreun carcinom in situ (CSI) in vezica urinara
 • starea generala de sanatate si nivelul de fitness
 • ce tratament pentru cancer ati avut inainte
 • cata urina poate tine vezica urinara
 • ce simptome aveti de cancer

Medicul dumneavoastra va va vorbi despre tratamentul dumneavoastra, beneficiile acestuia si posibilele reactii adverse.

Alegerea intre operatie si radioterapie

Medicul dumneavoastra va poate cere sa alegeti intre o interventie chirurgicala pentru a va indeparta vezica sau radioterapia daca ambele tratamente sunt potrivite pentru dumneavoastra.

Dar s-ar putea sa nu recomande radioterapia daca:

 • aveti cancer de vezica urinara cu celule scuamoase
 • exista carcinom in situ (CSI) in mare parte a captuselii vezicii urinare, precum si cancer invaziv
 • chimioterapia initiala nu functioneaza
 • cancerul blocheaza unul sau ambele tuburi care transporta urina in vezica de la rinichi (uretere)

Discutati cu specialistul dvs. despre riscurile si beneficiile interventiei chirurgicale sau radioterapiei pentru dvs. Acestia vor discuta optiunile de tratament cu echipa multidisciplinara.

Poate fi necesar sa va intalniti cu unul sau mai multi specialisti din echipa pentru a discuta despre optiunile dvs. Luati decizia finala cu privire la ce tratament aveti.

Tratament pe etape

Cancer vezical invaziv localizat

Cancerul inveziv localizat al vezicii urinare inseamna ca cancerul dumneavoastra a crescut, dar nu prin stratul muscular al vezicii urinare. Nu s-a raspandit la ganglionii limfatici sau la alte parti ale corpului.

Medicul dumneavoastra va va oferi chimioterapie cu o combinatie de medicamente, daca este potrivita pentru dumneavoastra. Aceasta se numeste chimioterapie neoadjuvanta. Apoi aveti fie:

 • interventie chirurgicala pentru indepartarea vezicii urinare (cistectomie)
 • radioterapie combinata cu medicamente care o fac sa functioneze mai bine (radiosensibilizatori)

S-ar putea sa aveti chimioterapie dupa operatie daca nu ati avut-o inainte si medicul dumneavoastra crede ca exista un risc ridicat de aparitie a cancerului.

Cancer vezical local avansat

Cancerul vezicii urinare avansat local inseamna ca cancerul dumneavoastra a crescut prin stratul muscular al vezicii urinare in stratul de grasime. Sau s-a raspandit in ganglionii limfatici din apropiere. Nu s-a raspandit in alte parti ale corpului.

De obicei aveti o combinatie de medicamente pentru chimioterapie.

S-ar putea sa aveti o interventie chirurgicala sau radioterapie dupa chimioterapie daca medicul dumneavoastra considera ca aceste tratamente sunt adecvate. Echipa dvs. va va vorbi inainte de a incepe tratamentul si va discuta daca cred ca aceasta ar putea fi o posibilitate.

Cancer vezical avansat

Cancerul avansat al vezicii urinare inseamna ca cancerul dvs. s-a raspandit pe peretele abdomenului (abdomen) sau intre solduri (pelvis). Sau s-a raspandit in ganglionii limfatici indepartati sau in alte parti ale corpului, cum ar fi oasele, plamanii sau ficatul.

Tratamentul are ca scop controlul cancerului si va ofera o buna calitate a vietii. Medicul dumneavoastra va poate oferi:

 • o combinatie de medicamente pentru chimioterapie
 • tratamente pentru controlul simptomelor cauzate de cancer, aceasta poate include interventii chirurgicale

Medicul dumneavoastra va discuta despre avantajele si dezavantajele tratamentului cu dumneavoastra. De asemenea, va vor vorbi despre ce s-ar putea intampla daca nu aveti niciun tratament.