Operație pentru îndepărtarea ganglionilor limfatici din gât

Ganglionii limfatici sunt numiți și glande limfatice. Operația pentru îndepărtarea ganglionilor limfatici din gât se numește disecție a gâtului.

Disecția gâtului

S-ar putea să trebuiască să vi se îndepărteze ganglionii limfatici dintr-o singură parte a gâtului sau să fie necesară îndepărtarea acestora din ambele părți. Îndepărtarea ganglionilor limfatici reduce șansa răspândirii sau revenirii cancerului.

Există diferite tipuri de disecție a gâtului, inclusiv:

  • disecția parțială sau selectivă a gâtului
  • disecția radicală a gâtului modificată și
  • disecția radicală a gâtului

Disecția parțială sau selectivă a gâtului

Dacă aveți o disecție parțială sau selectivă a gâtului, chirurgul vă îndepărtează unele dintre ganglionii limfatici dintr-o parte a gâtului.

Disecția radicală a gâtului modificată

Există 3 tipuri de disecție radicală a gâtului modificată.

Cu un singur tip, chirurgul dvs. vă îndepărtează majoritatea ganglionilor limfatici dintre maxilar și claviculă pe o parte a gâtului.

Cu celelalte 2 tipuri, chirurgul dvs. trebuie să îndepărteze una sau mai multe dintre următoarele structuri:

  • un mușchi din partea gâtului numit sternocleidomastoid
  • un nerv numit nerv accesoriu
  • o venă numită venă jugulară internă

Disecția radicală a gâtului

Dacă aveți o disecție radicală a gâtului, chirurgul vă îndepărtează majoritatea nodurilor de pe o parte a gâtului. De asemenea, îndepărtează tot mușchiul de pe acea parte a gâtului (mușchiul sternocleidomastoidian), nervul accesoriu și vena jugulară internă.

Reacții adverse posibile după îndepărtarea ganglionilor limfatici

Efectele secundare depind de structurile care au fost eliminate sau perturbate în timpul intervenției chirurgicale.

Rigiditatea umărului și slăbiciunea brațului

Nervul accesoriu controlează mișcarea umărului, așa că, dacă îl eliminați, umărul dvs. va fi mai rigid și mai dificil de mișcat. Dacă aveți o disecție parțială sau modificată a gâtului, slăbiciunea brațului dvs. durează de obicei doar câteva luni. Dar dacă ți se elimină nervul accesoriu, daunele sunt permanente.

Medicul dumneavoastră vă va îndruma către un kinetoterapeut, care vă va arăta câteva exerciții care vă vor ajuta să îmbunătățiți mișcarea gâtului și umărului. Este important să faceți aceste exerciții în mod regulat.

Dacă aveți încă probleme cu durerea și mișcarea la un an după operație, medicul dumneavoastră ar putea examina dacă o operație ulterioară de reconstrucție a unora dintre mușchi ar putea ajuta. Dar acest lucru nu este potrivit pentru toată lumea.

Durere

Este posibil să aveți, de asemenea, ceva durere. Utilizarea analgezicelor vă poate ajuta. Exercițiile de fizioterapie pot reduce și durerea. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda la o clinică de durere dacă durerea continuă sau nu este controlată cu analgezice.

Un gât mai subțire, micșorat și rigid

Gâtul dvs. va părea mai subțire și micșorat dacă ați fost îndepărtat mușchiul sternocleidomastoidian.

Gâtul dumneavoastră poate fi rigid după operație și este posibil să aveți nevoie de fizioterapie.

Umflare (limfoedem)

După o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea ganglionilor limfatici de la gât, aveți riscul de a avea limfedem în gât sau față. Limfedem înseamnă o acumulare de lichid limfatic care provoacă umflături. Se poate dezvolta deoarece intervenția chirurgicală interferează cu fluxul normal de limfă în limfatic.

Limfedemul din cap sau gât poate provoca, de asemenea, simptome în gură și gât. Aceasta poate include umflarea limbii și a altor părți ale gurii.

Spuneți medicului dumneavoastră dacă aveți:

  • orice umflare sau senzație de plenitudine sau presiune
  • îți este greu să înghiți
  • au modificări în voce

Scurgere Chyle

Chyle este lichid tisular (limfă) care conține grăsime după ce a fost absorbită din intestinul subțire (intestin). Este transportat prin canalele limfatice către sânge.

Uneori, unul dintre aceste canale, numit canal toracic, se scurge după operație. Când se întâmplă acest lucru, lichidul limfatic sau chyle se pot colecta sub piele.

Poate fi necesar să stați mai mult în spital și să vă întoarceți la sala de operații pentru a repara scurgerea.

Cheag de sânge

Uneori, tuburile scurgerii pe care chirurgul le introduce în timpul intervenției chirurgicale se pot bloca. Acest lucru poate provoca colectarea sângelui sub piele și formarea unui cheag (hematom). Dacă se întâmplă acest lucru, poate fi necesar să vă întoarceți la sala de operații pentru a îndepărta cheagul și a înlocui scurgerea.