Numarul de etape pentru cancerul tiroidian papilar si folicular

Stadiul unui cancer iti spune despre dimensiunea acestuia si daca s-a raspandit. Medicii folosesc sistemul de stadializare numerica si sistemul de stadializare TNM.

Sistemul de stadializare a numarului grupeaza cancerele in 4 grupuri, de la stadiul 1 la 4. Cu cat este mai mare numarul, cu atat cancerul s-a raspandit. Stadiul pentru cancerul tiroidian papilar si folicular este acelasi.

Cancerul tiroidian papilar si folicular sunt clasificate ca cancere tiroidiene diferentiate. Persoanele mai tinere cu aceste tipuri de cancer au, in general, o perspectiva mai buna decat persoanele in varsta. Asadar, sistemul de stadializare a numarului pentru cancerul tiroidian papilar si folicular este diferit la persoanele cu varsta sub 55 de ani comparativ cu cei peste 55 de ani.

Exista 2 etape numerice pentru persoanele sub 55 de ani si 4 etape pentru persoanele peste 55 de ani.

Daca aveti sub 55 de ani

Etapa 1

Etapa 1 inseamna ca aveti cancer la tiroida care s-ar putea sa se fi raspandit sau nu in apropiere noduli limfatici. Tumora poate avea orice dimensiune, dar nu s-a raspandit in zone indepartate ale corpului.

In stadializarea TNM, aceasta este la fel ca orice T, orice N, M0.

Etapa 2

Etapa 2 inseamna ca cancerul s-a raspandit in alte parti ale corpului, cum ar fi ganglionii limfatici indepartati, plamanii sau osul.

In stadializarea TNM, aceasta este aceeasi cu orice T, orice N, M1.

Daca aveti peste 55 de ani

Etapa 1

Etapa 1 inseamna ca cancerul se afla numai in interiorul tiroidei si are o latime de pana la 4 cm. Nu s-a raspandit la ganglionii limfatici sau la alte parti ale corpului.

In stadializarea TNM, aceasta este la fel ca T1 sau T2, N0, M0.

Etapa 2

Etapa 2 inseamna ca cancerul este fie:

  • cu o latime de pana la 4 cm si s-a raspandit la ganglionii limfatici din apropiere. In stadializarea TNM, aceasta este la fel ca T1 sau T2, N1, M0.

sau

  • mai mult de 4cm in interiorul tiroidei sau a inceput sa creasca in afara tiroidei in muschiul inconjurator sau ganglionii limfatici din apropiere. In stadializarea TNM, aceasta este la fel ca T3, orice N, M0.
    Etapa 3

Etapa 3 inseamna ca cancerul a crescut in afara tiroidei in tesuturile moi din apropiere, cum ar fi cutia vocala (laringe), traheea (traheea), conducta alimentara (esofag) sau nervul cutiei vocale (nervul laringian recurent). S-ar fi putut raspandi la ganglionii limfatici din apropiere, dar nu si la alte parti ale corpului.

In stadializarea TNM, aceasta este la fel ca T4a, orice N, M0.

Etapa 4

Etapa 4 este impartita in 2 grupe A si B.

Etapa 4A

Etapa 4A inseamna ca cancerul a crescut in afara tiroidei in zona care inconjoara oasele coloanei vertebrale sau unul dintre principalele vase de sange. S-ar fi putut raspandi la ganglionii limfatici din apropiere, dar nu si la alte parti ale corpului.

In stadializarea TNM, aceasta este la fel ca T4b, orice N, M0.

Etapa 4B

Etapa 4B inseamna ca cancerul s-a raspandit in alta parte a corpului, cum ar fi plamanii.

In stadializarea TNM, aceasta este aceeasi cu orice T, orice N, M1.

Tratament

Stadiul cancerului tiroidian va ajuta medicul sa decida de ce tratament aveti nevoie. Tratamentul depinde si de:

  • tipul dvs. de cancer (tipul de celule in care a inceput cancerul)
  • unde este cancerul
  • alte conditii de sanatate pe care le aveti