Numarul de etape pentru cancerul tiroidian medular

Stadiul unui cancer iti spune despre dimensiunea acestuia si daca s-a raspandit. Medicii folosesc sistemul de stadializare numerica si sistemul de stadializare TNM.

Sistemul de stadializare a numarului grupeaza cancerele in 4 grupuri, de la stadiul 1 la 4. Cu cat este mai mare numarul, cu atat cancerul s-a raspandit.

Etapa 1

Etapa 1 inseamna ca tumoarea are 2 cm sau mai putin si nu a crescut in afara glandei tiroide. Nu s-a raspandit in apropierenoduli limfatici sau alte parti ale corpului.

In stadializarea TNM, aceasta este la fel ca T1, N0, M0.

Etapa 2

Etapa 2 inseamna ca tumoarea are 2 cm sau mai mult si nu s-a raspandit in ganglionii limfatici din apropiere sau in alte parti ale corpului.

Tumora este una dintre urmatoarele:

  • intre 2cm si 4cm si nu a crescut in afara tiroidei. In stadializarea TNM, aceasta este la fel ca T2, N0, M0.
  • 4 cm sau mai mare, dar este inca in interiorul tiroidei. In stadializarea TNM, aceasta este la fel ca T3, N0, M0
  • orice dimensiune si a crescut usor in afara tiroidei in muschii din jur. In stadializarea TNM, aceasta este la fel ca T3, N0, M0.

Etapa 3

Etapa 3 inseamna ca tumoarea are orice dimensiune in interiorul tiroidei sau tocmai a inceput sa creasca in afara tiroidei in muschii din jur. S-a raspandit in ganglionii limfatici aproape de tiroida, dar nu si in alte parti ale corpului. In stadializarea TNM, aceasta este la fel ca T3, N0, M0.

Etapa 4

Etapa 4 este impartita in 3 grupe de la A la C.

Etapa 4A

Stadiul 4A inseamna ca tumora este una dintre urmatoarele:

  • a crescut dincolo de glanda tiroida si in tesuturile din apropiere ale gatului, cum ar fi cutia vocala, traheea (traheea) sau conducta alimentara (esofag). Este posibil sa se fi raspandit sau nu la ganglionii limfatici din apropiere, dar nu s-a raspandit in alte parti ale corpului. In stadializarea TNM, aceasta este la fel ca T4a, orice N, M0.
  • are orice dimensiune in interiorul tiroidei sau s-ar putea sa fi crescut in muschii din jur. S-a raspandit la ganglionii limfatici din gat sau in spatele gatului (ganglioni retrofaringieni), dar nu si catre alte parti ale corpului. In stadializarea TNM, aceasta este aceeasi cu T1-3, N1b, M0.
    Etapa 4B

Etapa 4B inseamna ca tumoarea a crescut in zona care inconjoara oasele coloanei vertebrale sau in vase de sange mari din apropiere. Este posibil sa se fi raspandit sau nu la ganglionii limfatici din apropiere, dar nu s-a raspandit in alte parti ale corpului. In stadializarea TNM, aceasta este la fel ca T4b, orice N, M0.

Etapa 4C

Etapa 4C inseamna ca cancerul s-a raspandit in alte parti ale corpului, cum ar fi ficatul sau plamanii. In stadializarea TNM, aceasta este aceeasi cu orice T, orice N, M1.

Tratament

Stadiul cancerului va ajuta medicul sa decida ce tratament aveti nevoie. Tratamentul depinde si de:

  • tipul dvs. de cancer (tipul de celule in care a inceput cancerul)
  • unde este cancerul
  • alte conditii de sanatate pe care le aveti