Numarul de etape pentru cancerul tiroidian anaplastic

Stadiul unui cancer iti spune despre dimensiunea acestuia si daca s-a raspandit. Medicii folosesc sistemul de stadializare numerica si sistemul de stadializare TNM.

Sistemul de etapizare a numarului grupeaza de obicei cancerele in 4 grupuri, de la etapa 1 la 4.

Toate cancerele tiroidiene anaplazice sunt considerate a fi stadiul 4 atunci cand sunt diagnosticate. Etapa este impartita in continuare in 3 grupe de la A la C.

Etapa 4A

Etapa 4A inseamna ca tumoarea are orice dimensiune si se afla in interiorul glandei tiroide. Nu s-a raspandit in apropierenoduli limfatici  sau catre alte parti ale corpului.

In sistemul de stadializare TNM, acesta este acelasi lucru cu T1 pana la T3a, N0, M0.

Etapa 4B

Etapa 4B inseamna una dintre urmatoarele:

  • tumora nu a crescut in afara glandei tiroide. S-a raspandit in ganglionii limfatici din apropiere, dar nu si in alte parti ale corpului. In stadializarea TNM, aceasta este aceeasi cu T1-3a, N1, M0.
  • tumora a crescut in afara tiroidei in muschii curelei inconjuratoare. S-ar fi putut raspandi la ganglionii limfatici, dar nu si la alte parti ale corpului. In stadializarea TNM, aceasta este la fel ca T3b, orice N, M0.
  • tumora a crescut in afara tiroidei pana la tesuturile moi din gat, cum ar fi caseta vocala sau conducta de vant (traheea) sau nervul catre caseta vocala sau vasele de sange principale din apropiere. S-ar fi putut raspandi la ganglionii limfatici din apropiere, dar nu si la alte parti ale corpului. In stadializarea TNM, aceasta este la fel ca T4, orice N, M0.

Etapa 4C

Etapa 4C reprezinta ca anume, cancerul s-a raspandit in alte parti ale corpului, cum ar fi ganglionii limfatici indepartati, plamanii sau oasele. In stadializarea TNM, aceasta este aceeasi cu orice T, orice N, M1.

Tratament

Stadiul cancerului va ajuta medicul sa decida ce tratament aveti nevoie. Tratamentul depinde si de:

  • tipul dvs. de cancer (tipul de celule in care a inceput cancerul)
  • unde este cancerul
  • alte conditii de sanatate pe care le aveti