Tiroida umană joacă un rol esențial în sistemul endocrin al corpului. Sistemul endocrin este un set de organe care se găsesc în tot corpul și care excretă hormoni care reglează multe funcții importante ale creierului, digestive și de altă natură.

Mai exact, glanda tiroidă este una care preia iod din alimente și, la rândul său, eliberează în organism doi hormoni tiroidieni distincti. Acești hormoni sunt esențiali pentru metabolism, deoarece fiecare celulă din corp necesită acești hormoni pentru a converti în mod corespunzător caloriile grase și oxigenul în energie utilizabilă.

Când funcționează corect, glanda pituitară – un alt organ endocrin care se găsește la baza creierului – eliberează un hormon special care îi spune glandei tiroide să se apuce de treabă.

Cu toate acestea, problemele cu tiroida pot duce la producerea prea multă sau prea mică a hormonilor importanți pe care este conceput să îi producă. O astfel de problemă este nodulii tiroidieni. Iată răspunsurile la 3 întrebări frecvente (FAQ) despre nodulii tiroidieni:

1. Ce este un nodul tiroidian?

Un nodul este o umflătură sau o bucată care se poate forma pe marginea glandei tiroide în sine. Ele sunt adesea vizibile în afara corpului pe gât și uneori pot fi simțite ca o bucată în gât. Acestea sunt cele mai frecvente la femei, dar și bărbații le pot dezvolta.

Nodulii pot fi fie canceroși, fie necanceroși. Marea majoritate sunt necanceroase, dar numai examinarea de către un medic calificat poate determina cu siguranță.

2. Ce este calcificarea nodulilor?

Unii noduli conțin calciu întărit, cunoscut sub numele de calcificare. Această afecțiune este de obicei detectabilă numai prin ultrasunografie (supusă unei ecografii). Calcificarea în organism este rezultatul protejării corpului împotriva ceva străin, cum ar fi un nodul sau o tumoare.

3. Noduli tiroidieni cu calcificare – care sunt riscurile?

Unii medici au observat că nodulii calcificați prezintă un risc ușor mai mare de a fi canceroși decât nodulii necalcificați. Cu toate acestea, doar o biopsie a nodulului poate spune cu siguranță dacă este canceros.

Aceste 3 întrebări frecvente ajută la explicarea observațiilor importante despre nodulii tiroidieni cu calcificare.