Neoplazie intraepiteliala vaginala (VAIN)

Neoplazia intraepiteliala vaginala (VAIN) inseamna ca exista celule anormale in mucoasa interioara a vaginului.

VAIN nu este cancer. Celulele anormale sau modificarile sunt doar in captuseala vaginului si nu au inceput sa creasca in tesuturile profunde ale vaginului sau sa se raspandeasca in alta parte.

Atunci cand aceste modificari sunt severe, s-ar putea transforma in cancer, astfel incat medicii ar putea numi acest lucru un cancer pre. Dar multe femei care au VAIN nu vor dezvolta cancer.

VAIN 1, 2 si 3
VAIN este clasificat 1, 2 sau 3:

VAIN 1 inseamna ca celulele anormale se afla intr-o treime din grosimea mucoasei vaginale
VAIN 2 inseamna ca celulele anormale sunt in doua treimi din grosimea mucoasei vaginale
VAIN 3 inseamna ca toata grosimea mucoasei vaginale are celule anormale
Femeile care au VAIN 1 nu au de obicei nevoie de niciun tratament. Celulele canceroase dispar adesea dupa un timp. Medicul dumneavoastra va aranja controale periodice pentru a va asigura ca acest lucru sa intamplat.

Medicul dumneavoastra va poate recomanda tratarea celulelor anormale daca aveti VAIN 2 sau 3. Acest scop este de a preveni dezvoltarea cancerului vaginal.

Tratament pentru VAIN 2 si 3

Exista o serie de optiuni de tratament pentru VAIN 2 sau 3.

Tratamentul cu laser

Un laser este un fascicul de lumina foarte puternic, fierbinte, care arde celulele anormale. Medicul dumneavoastra va folosi anestezic local pentru a amorti zona.

Este posibil sa aveti cateva probe de tesut (biopsii) luate inainte de tratamentul cu laser. Medicul dumneavoastra trimite probele la laborator, astfel incat celulele sa poata fi examinate.

Interventie chirurgicala

S-ar putea sa aveti o interventie chirurgicala, mai ales daca celulele anormale au revenit sau daca ati suferit o histerectomie in trecut.

Chirurgul dumneavoastra indeparteaza celulele anormale si unele tesuturi sanatoase din jur. Aceasta se numeste o excizie locala larga. Ei trimit tesutul la laborator si patologul se uita la celule la microscop.

Uneori, un chirurg poate elimina zona celulelor anormale cu o bucla mica de sarma care are un curent electric. Aceasta se numeste diatermie de bucla sau LEEP. Acestea indeparteaza o zona inconjuratoare de tesut sanatos pentru a reduce riscul revenirii celulelor anormale.

Creme

Cremele nu sunt tratament standard pentru VAIN si sunt de obicei utilizate ca parte a studiilor clinice. Crema Imiquimod (Aldara) este o crema mai noua testata pentru VAIN. Este un medicament antiviral care stimuleaza sistemul imunitar pentru a distruge celulele anormale.

Unele femei ar putea avea tratament cu o crema de chimioterapie numita fluorouracil. Acest lucru trebuie aplicat des si poate irita pielea delicata a vaginului. Deci nu este frecvent utilizat.

Radioterapie

Radioterapia este rar utilizata pentru tratarea VAIN. Dar s-ar putea sa aveti daca celulele precanceroase au revenit dupa tratament sau aveti celule anormale in mai multe zone ale vaginului.

De obicei aveti radioterapie interna (brahiterapie) pentru a trata VAIN. Un aplicator este introdus in vagin. Un obiect radioactiv numit sursa intra in aplicator pentru a da tratamentul. Este posibil sa aveti acest tratament timp de cateva ore sau cateva zile.