Limfom MALT

Limfomul MALT aparține unui grup de limfoame non-Hodgkin numite limfoame din zona marginală.

Este un limfom non-Hodgkin (LNH) de grad scăzut (cu creștere lentă) care începe în mucoasa care acoperă unele organe și cavități ale corpului.

Ce este limfomul?

Limfomul este cancer al sistemului limfatic.

Sistemul limfatic este o rețea de tuburi subțiri și ganglioni limfatici care rulează pe tot corpul. Ganglionii limfatici sunt glande în formă de fasole. Tuburile subțiri se numesc vase limfatice sau vase limfatice. Lichidul tisular numit limfă circulă în jurul corpului în aceste vase și curge prin ganglionii limfatici. Limfa conține un număr mare de celule albe din sânge (limfocite) care combat infecțiile.

Când aveți limfom, unele dintre limfocitele dvs. nu funcționează corect. Încep să se împartă constant, dar nu se dezvoltă pe deplin. Deci nu pot lupta împotriva infecțiilor, așa cum o fac celulele albe din sânge.

Ce este limfomul MALT?

MALT înseamnă țesut limfoid asociat mucoasei.

Mucoasa este țesutul umed care acoperă unele organe și cavități ale corpului, inclusiv nasul, gura, plămânii și tractul digestiv. Deci, limfomul MALT începe în organele corpului și nu în ganglionii limfatici.

Există 2 tipuri principale de limfocite:

  • Celulele B
  • Celulele T

Limfomul MALT începe în celulele B, deci este un limfom cu celule B.

Aceste limfoame de grad scăzut (indolent) sunt diagnosticate cel mai adesea în stomac (numite MALT gastric). Dar se pot dezvolta și în plămâni, tiroidă, glande salivare, ochi, piele sau țesuturi moi (numite MALT non gastric).

Limfomul MALT crește de obicei încet. Majoritatea persoanelor au limfom MALT în stadiu incipient (localizat) atunci când sunt diagnosticați. Perspectiva este bună, chiar și atunci când limfomul este destul de răspândit.

Simptome

Simptomele dvs. depind de locul în care începe limfomul MALT.

Indigestia sau arsurile la stomac sunt cele mai frecvente simptome ale limfomului MALT care începe în stomac. Unii oameni pierd, de asemenea, în greutate, se simt sau sunt bolnavi și au dureri în burtă (abdomen).

Predispozitie

Limfomul MALT este cel mai adesea diagnosticat la persoanele în vârstă.

Multe persoane diagnosticate cu limfom MALT al glandei salivare au avut o boală autoimună numită sindromul Sjogren. Și persoanele cu limfom MALT al tiroidei pot avea o afecțiune a tiroidei numită tiroidită a lui Hashimoto.

Opțiuni de tratament

MALT este un limfom de grad scăzut și tratamentul funcționează de obicei bine.

Tipul de tratament pe care îl aveți pentru LNH de grad scăzut (indolent) depinde de:

  • stadiul limfomului atunci când este diagnosticat
  • simptomele pe care le aveți în acel moment
  • starea generală de sănătate și fitness

Tratament pentru stomac (gastric) MALT

Majoritatea cazurilor de limfom MALT al stomacului sunt legate de o infecție cronică a stomacului cauzată de bacteria Helicobacter pylori. Această infecție provoacă inflamația mucoasei stomacului, cu simptome de indigestie și dureri de stomac.

Tratament și urmărire

Limfomul MALT al stomacului este tratat cu antibiotice. Au un mare succes în reducerea limfomului. Dar nu știm încă dacă acesta este un remediu permanent. Deci, medicul dumneavoastră vă urmărește cu atenție câțiva ani după tratamentul cu succes.

Aveți o endoscopie la aproximativ 3 până la 6 luni după terminarea tratamentului cu antibiotice. Aceasta pentru a vă asigura că limfomul nu a revenit. S-ar putea să aveți endoscopii regulate pentru o vreme după aceea.

Tratament pentru MALT non-gastric

De obicei aveți doze mici de radioterapie în zona limfomului.

La unii oameni, MALT s-a răspândit la ganglionii limfatici din apropiere sau, mai rar, la un alt organ al corpului atunci când este diagnosticat. S-ar putea să aveți chimioterapie cu imunoterapie (chimioterapie).

Cele mai frecvente tratamente includ:

  • rituximab (imunoterapie) cu bendamustină
  • rituximab cu CVP (o combinație de ciclofosfamidă, vincristină și dexametazonă)
  • clorambucil (chimioterapie)

Supravieţuire

Cea mai bună persoană pentru a vă vorbi despre perspectivele sau prognosticul dvs. este medicul dumneavoastră. Nu toată lumea vrea să știe, oamenii fac față diferit cu limfomul lor și doresc informații diferite.

Supraviețuirea depinde de mulți factori. Deci nimeni nu îți poate spune exact cât vei trăi. Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă poată oferi un ghid, pe baza cunoștințelor și experienței acestora.

Cercetare și studii clinice

Medicul dumneavoastră vă poate întreba dacă doriți să participați la un studiu clinic. Medicii și cercetătorii fac studii pentru:

  • îmbunătățiți tratamentele existente
  • dezvolta noi tratamente