Limfom cutanat

Limfomul cutanat (cutanat) este un tip rar de limfom non-Hodgkin (LNH).

Ce este limfomul?

Limfomul este cancer al sistemului limfatic.

Sistemul limfatic este o rețea de tuburi subțiri și ganglioni limfatici care rulează pe tot corpul. Ganglionii limfatici sunt glande în formă de fasole. Tuburile subțiri se numesc vase limfatice sau vase limfatice. Lichidul tisular numit limfă circulă în jurul corpului în aceste vase și curge prin ganglionii limfatici. Limfa conține un număr mare de celule albe din sânge (limfocite) care combat infecțiile.

Când aveți limfom, unele dintre limfocitele dvs. nu funcționează corect. Încep să se împartă constant, dar nu se dezvoltă pe deplin. Deci nu pot lupta împotriva infecțiilor, așa cum o fac celulele albe din sânge.

Ce este limfomul pielii?

Există 2 tipuri de limfocite sau celule albe din sânge:

  • Celulele T
  • Celulele B

În limfomul cutanat, celulele T sau celulele B cresc fără control în interiorul pielii. Există 2 tipuri principale de limfom cutanat:

  • limfomul cu celule T cutanate (CTCL) începe în celulele T ale pielii
  • limfomul cu celule B cutanate (CBCL) începe în celulele B ale pielii

CTCL este cel mai frecvent tip de limfom cutanat. Provoacă pete roșii plate pe piele care arată ca eczeme și pot fi mâncărime. Mai multe părți ale corpului pot fi afectate.

CBCL este un tip mai neobișnuit. Oamenii tind să aibă bulgări pe piele în 1 sau 2 zone, mai degrabă decât să afecteze tot corpul.

Restul informațiilor de pe această pagină sunt despre limfomul cu celule T cutanate. Pentru informații despre limfomul cu celule B cutanate, vizitați site-ul web Lymphoma Action.

Limfom cu celule T cutanate

Simptome

Multe tipuri de CTCL încep ca pete roșii plate pe piele, care uneori pot fi mâncărime. Cu pielea mai închisă la culoare, petele pot apărea mai deschise sau mai întunecate decât pielea din jur.

În stadiile incipiente, petele de piele pot arăta ca alte afecțiuni frecvente, cum ar fi eczema sau psoriazisul.

Obținerea diagnosticului

Medicii diagnostichează CTCL luând un eșantion de piele afectată (o biopsie). Un medic specialist (patolog) îl examinează la microscop, căutând celule T canceroase.

Diagnosticarea limfomului cutanat poate fi dificilă. Deci, nu este neobișnuit să aveți mai mult de o biopsie pe parcursul unui număr de săptămâni sau luni.

Tipuri de limfom cutanat cu celule T (CTCL)

Există diferite tipuri de CTCL. Majoritatea sunt cu creștere lentă (grad scăzut), dar unele pot fi cu creștere rapidă (grad înalt).

Cunoașterea tipului și gradului limfomului îi ajută pe medici să decidă cel mai bun tratament și cât de curând ar trebui să înceapă. Pentru unele tipuri de CTCL cu creștere foarte lentă, este posibil ca tratamentul să nu fie necesar să înceapă imediat.

Cele mai frecvente tipuri de CTCL sunt micoza fungoide (pronunțată my-coh-sis fun-goyd-eez) și sindromul Sezary.

 Micoza fungoide

Micoza fungoidelor este un tip de CTCL cu creștere foarte lentă (grad scăzut).

Micoza fungoidelor începe adesea ca o zonă neregulată a pielii uscate sau solzoase. Poate apărea ca un singur plasture sau în mai multe zone ale corpului. Plasturii pot apărea oriunde pe corp, dar se găsesc mai des pe piept, abdomen, spate și fese. Aceste zone anormale ale pielii pot forma pete ridicate solzoase, numite plăci.

La un număr mic de oameni, pot apărea bulgări ridicate (tumori). Rareori, boala devine mai avansată și pielea apare roșie, umflată și dureroasă peste tot. Aceasta se numește micoză fungoidă eritrodermică. În câteva cazuri, celulele canceroase se pot răspândi la ganglioni limfatici sau organe, cum ar fi ficatul.

 Sindromul Sezary

Un tip rar de CTCL se numește sindrom Sezary. Este strâns legată de micoza fungoidelor, dar cea mai mare parte a pielii este acoperită de o erupție cutanată roșie. Există, de asemenea, celule T canceroase (numite celule Sezary) în sânge.

Sindromul Sezary este un tip de CTCL cu creștere mai rapidă (grad înalt). Persoanele cu sindrom Sezary au adesea un sistem imunitar slăbit. Deci, există un risc crescut de infecție.