Transplant de celule stem si maduva osoasa pentru

Transplantul de celule stem sau maduva osoasa este o modalitate de administrare a chimioterapiei cu doze foarte mari. De asemenea, uneori aveti radioterapie pentru tot corpul Nu este un tratament obisnuit pentru leucemia limfocitara cronica (LLC).

Cand aveti un transplant pentru LLC?

Transplanturile de maduva osoasa sau celule stem nu sunt un tratament obisnuit pentru LLC. Scopul transplantului este de a incerca sa vindece leucemia. Sau pentru al controla mai mult decat este posibil cu alte tipuri de tratament.

Este cel mai probabil ca medicul dumneavoastra sa va sugereze un transplant daca:

  • esti tanar si suficient de bine pentru a avea un tratament intensiv
  • leucemia dumneavoastra a revenit destul de repede dupa tratamentul initial

Ce sunt celulele stem si maduva osoasa?

Maduva osoasa este un material spongios care umple oasele.

Contine celule sanguine timpurii, numite celule stem. Acestea se dezvolta in cele 3 tipuri diferite de celule sanguine.

Aveti un transplant de celule stem sau de maduva osoasa dupa doze foarte mari de chimioterapie. De asemenea, uneori aveti radioterapie a intregului corp. Chimioterapia si radioterapia au sanse mari sa distruga celulele canceroase. Dar, de asemenea, ucide celulele stem din maduva osoasa.

Pentru CLL, aveti de obicei un transplant de celule stem folosind celule stem de la un donator. Aceasta se numeste transplant alogen.

Avand celule stem de la un donator

Celulele stem donatoare

Celulele stem ale donatorului dvs. trebuie sa fie cat mai asemanatoare cu ale voastre.

Cel mai potrivit donator este de obicei un frate sau o sora. Exista o sansa de 1 din 4 ca un frate sau o sora sa fie un meci bun.

Este posibil sa obtineti un meci de la un donator care nu este o ruda. Medicul dumneavoastra va contacta unul dintre registrele din Marea Britanie pentru a vedea daca exista un donator adecvat. Aceasta se numeste donator neinrudit (MUD).

Potrivirea celulelor stem donatoare

Fiecare are propriul set de proteine ​​pe suprafata celulelor sanguine. Personalul din laborator compara suprafata celulelor sanguine si a celulelor sanguine donatoare. Este probabil ca fratele sau sora dvs. sa aiba proteine ​​similare cu dvs.

Personalul verifica cat de asemanatoare sunt celulele donatoare cu ale voastre. Acest test se numeste tipare HLA sau tipare de tesut.

Personalul laboratorului cauta proteine ​​numite markeri HLA si antigeni de histocompatibilitate. Verifica daca exista 10 markeri HLA. Rezultatul acestui test arata cat de bun este meciul HLA intre dvs. si donator.

Ți a fost de ajutor acest articol?