Tipuri de intervenții chirurgicale

Chirurgia oferă cele mai mari șanse de a vindeca cancerul hepatic primar. Există diferite tipuri de intervenții chirurgicale pentru cancerul hepatic precoce. Acestea sunt:

  • îndepărtarea unei părți a ficatului (rezecție hepatică sau lobectomie)
  • transplant de ficat

Cine poate fi operat pentru cancerul hepatic primar?

Specialistul dumneavoastră va lua în considerare operația numai dacă cancerul este conținut într-o zonă a ficatului și nu s-a răspândit în nicio altă parte a corpului. Aceasta înseamnă, în general, etapa 0 sau etapa A din sistemul de stadializare BCLC. O operație nu ar vindeca cancerul dacă s-a răspândit deja. Din păcate, intervenția chirurgicală nu este posibilă pentru mulți oameni cu cancer hepatic primar.

Aveți o serie de analize de sânge pentru a afla cât de bine funcționează ficatul înainte ca medicul dumneavoastră să decidă dacă intervenția chirurgicală este o opțiune pentru dumneavoastră. Deoarece ficatul este un organ atât de vital, trebuie să știe că partea de ficat rămasă după operație va funcționa suficient de bine pentru a vă menține sănătos.

Rezecția ficatului și lobectomia

Eliminarea cancerului și a țesuturilor înconjurătoare din ficat este cunoscută sub numele de rezecție. Este probabil ca chirurgul dvs. să ia în considerare o rezecție numai dacă:

  • cancerul este mic
  • ficatul este sănătos
  • cancerul nu a crescut în vasele de sânge

Chirurgul dvs. vă poate îndepărta un lob din ficat. Aceasta se numește lobectomie sau hemi hepatectomie. Ficatul se poate dezvolta și poate funcționa normal dacă nu aveți probleme de bază, cum ar fi ciroza.

Un tip de cancer la ficat numit cancer fibrolamelar este mai probabil să se dezvolte la persoanele fără boli de ficat, ceea ce înseamnă că intervenția chirurgicală este adesea posibilă.

Din păcate, există riscul ca cancerul să revină după o rezecție hepatică. Nu există niciun test care să poată garanta că celulele canceroase nu s-au desprins de tumoare înainte ca aceasta să fie îndepărtată. De aceea, acest tip de tratament este utilizat numai pentru tumorile hepatice mici – unde există mai puține șanse de răspândire.

Dacă aveți ciroză, este posibil să nu aveți suficient ficat sănătos pentru ca corpul dvs. să facă față eliminării unei părți din ea. Insuficiența hepatică după rezecție sau lobectomie este mult mai probabilă la persoanele care au ciroză. Deci, specialistul dumneavoastră ar putea fi mai probabil să ia în considerare un transplant de ficat, dacă este posibil.

Un transplant de ficat

Un transplant de ficat este posibil la unele persoane cu cancer hepatic celular (HCC). S-ar putea să aveți un transplant de ficat dacă aveți:

  • nu mai mult de 3 tumori mici în ficat, fiecare cu o lungime de cel puțin 3 cm
  • o singură tumoare hepatică de cel mult 5 cm lățime
  • o singură tumoare care are 5-7 cm lățime care nu a crescut (fie cu sau fără tratament) timp de cel puțin 6 luni

Pentru a face un transplant de ficat aveți nevoie de un ficat donator care să se potrivească cu al vostru. Din păcate, s-ar putea să trebuiască să așteptați mult timp ca ficatul să devină disponibil și în acest timp tumora ar putea crește. Așteptarea unui transplant de ficat poate fi stresantă pentru tine și familia ta. Medicul dumneavoastră ar putea lua în considerare alte tratamente între timp, cum ar fi ablația sau chemoembolizarea.

Din păcate, dacă aveți ciroză foarte severă, este puțin probabil să fiți suficient de apți pentru a avea această intervenție chirurgicală majoră. Un chirurg specialist în transplant va analiza toate rezultatele testelor și va decide dacă este posibil să vă recuperați bine după operație.