Acesta este detectat aflând unde se află și care este întinderea acestuia. Toate acestea se află în testele de diagnostic. Unele dintre testele de diagnostic comune sunt după cum urmează –

• Teste de imagistică

Aceste teste iau imaginile din interiorul corpului. Acestea sunt gata pentru a afla măsura și pentru a vedea dacă tratamentul funcționează. Diferite forme de energie, cum ar fi razele X, undele sonore, particulele radioactive etc. sunt trimise în corpul dumneavoastră. Modelele energetice sunt schimbate pentru a crea o imagine. Acestea sunt utilizate în stadii incipiente și teste de screening. Imaginile care ies din aceste teste sunt folosite pentru a urmări modificările în cursul tratamentului.

• Ultrasunete

Această procedură este utilizată pentru a verifica tumorile din corp care nu sunt detectate cu raze X. Nu este nevoie de o pregătire specială și este o procedură rapidă. Imaginile create sunt cunoscute sub numele de sonograme. Aceste unde sar de pe organe și țesuturi și creează ecouri. Ecografia este excepțională pentru a crea imagini ale unor boli ale țesuturilor moi. În medie, se finalizează în 15-20 de minute.

• Endoscopie

Este un test de diagnostic minim invaziv care se face cu ajutorul unui endoscop. Este un instrument subțire și subțire, cu tuburi goale, care este introdus pentru a privi în interiorul corpului. Au o cameră video mică deasupra, care pune imagini pe ecranul computerului. Este fie pus în gură, anus sau uretra. Acestea sunt utilizate pentru a găsi cancer la persoanele fără simptome sau pentru a găsi cancer precoce.

• Scanarea osului

Acest tip de test scanează prezența cancerului în oase. Poate fie a început în oase, fie s-a răspândit din diferite părți. Testul osos ajută, de asemenea, la determinarea cât de bine funcționează tratamentul pentru cancer. În această procedură, se utilizează o cantitate foarte mică de substanță radioactivă care este injectată în venă. Zonele care absorb mult mai puțin trasor sunt susceptibile la această boală.

• Mamografie

Este un tip special care se face pentru a testa cancerul de sân la femei. Imaginea produsă este cunoscută sub numele de mamografie. Tumorile care nu pot fi resimțite de mâini sunt prezentate de aceste imagini. Întreaga procedură durează în jur de 10 până la 15 minute. Se poate face ofilind cu ajutorul mamografiei digitale sau a imaginii mamare 3D.

Mai jos sunt explicate diferitele opțiuni de tratament –

1. Chimioterapie

Este metoda de tratament în care medicamentele sunt utilizate pentru distrugerea celulelor canceroase. Oprește celulele afectate să crească și să producă celule noi. Deoarece viteza cu care celulele sunt distruse este foarte rapidă, există și daune și celulelor normale din apropiere. Există diferite moduri de a utiliza acest tratament –

• Este utilizat ca singurul tratament în unele boli precum leucemia și limfomul.

• Se utilizează înainte de intervenția chirurgicală numită chimioterapie neoadjuvantă și după operație este cunoscută sub numele de chimioterapie adjuvantă.

• În caz de cancer metastatic care s-a răspândit în alte părți ale corpului și este recurent dacă cancerul revine după tratament.

Chimioterapia se administrează pentru o anumită perioadă de timp. Se administrează în cicluri și de obicei durează 6 luni sau un an. Există diferite moduri de a transmite această metodă de tratament. Unele dintre ele sunt intravenoase, orale, injectate, topice etc.

2. Chirurgie

Este o operație de îndepărtare a tumorii din corp. Este una dintre cele mai utilizate și mai vechi forme de tratament. Poate fi, de asemenea, utilizat în scopuri diferite, cum ar fi diagnosticarea cancerului, localizarea cancerului și măsura în care sa răspândit. Poate fi utilizat singur sau împreună cu alte tehnici precum chimioterapia și radioterapia.

În unele cazuri, un chirurg nu este capabil să îndepărteze întreaga tumoare, deoarece poate provoca leziuni corpului. În aceste cazuri, dezbaterea se face. O mare parte a tumorii este îndepărtată din corp, iar tumora rămasă este îndepărtată cu ajutorul altor metode.

3. Radioterapie

Celulele canceroase sunt distruse cu ajutorul razelor X cu energie mare și a altor particule. Scopul principal al acestui tratament este de a încetini creșterea celulelor canceroase și de a le ucide fără a afecta țesutul sănătos din apropiere. Mai mult de jumătate dintre persoanele care suferă de cancer primesc radioterapie cel puțin o dată.

Există două modalități de furnizare a acestuia. Unul este prin radiația fasciculului extern în care radiația este livrată din exteriorul mașinii. Poate trata și suprafețe mari ale corpului. O altă metodă este radioterapia internă.

Ți a fost de ajutor acest articol?