Cancerul este una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial .

Dar studiile sugerează că modificările simple ale stilului de viață, cum ar fi urmarea unei diete sănătoase, ar putea preveni 30-50% din toate tipurile de cancer.

Dovezi în creștere indică anumite obiceiuri alimentare care cresc sau scad riscul de cancer.

Mai mult, se consideră că nutriția joacă un rol important în tratarea și gestionarea cancerului.

Acest articol acoperă tot ce trebuie să știți despre legătura dintre dietă și cancer.

Consumul prea mult de anumite alimente poate crește riscul de cancer
Este dificil să demonstrezi că anumite alimente cauzează cancer.

Cu toate acestea, studiile observaționale au indicat în repetate rânduri că consumul ridicat de anumite alimente poate crește probabilitatea de a dezvolta cancer.

Zahar și carbohidrați rafinați

Alimentele procesate cu un conținut ridicat de zahăr și cu un conținut scăzut de fibre și substanțe nutritive au fost corelate cu un risc mai mare de cancer .

În special, cercetătorii au descoperit că o dietă care determină creșterea nivelului de glucoză din sânge este asociată cu un risc crescut de apariție a mai multor tipuri de cancer, inclusiv a cancerului de stomac, sân și colorectal.

Un studiu efectuat la peste 47.000 de adulți a constatat că cei care au consumat o dietă bogată în carbohidrați rafinați au fost aproape de două ori mai predispuși să moară din cauza cancerului de colon decât cei care au consumat o dietă săracă în carbohidrați rafinați.

Se crede că nivelurile mai ridicate de glucoză din sânge și insulină sunt factori de risc pentru cancer. S-a demonstrat că insulina stimulează diviziunea celulară, susținând creșterea și răspândirea celulelor canceroase și făcându-le mai dificil de eliminat.

În plus, niveluri mai ridicate de insulină și glucoză din sânge pot contribui la inflamația corpului dumneavoastră. Pe termen lung, acest lucru poate duce la creșterea celulelor anormale și, eventual, poate contribui la cancer.

Acesta poate fi motivul pentru care persoanele cu diabet – o afecțiune caracterizată prin niveluri ridicate de glucoză din sânge și insulină – prezintă un risc crescut de anumite tipuri de cancer.

De exemplu, riscul de cancer colorectal este cu 22% mai mare dacă aveți diabet.

Pentru a vă proteja împotriva cancerului, limitați sau evitați alimentele care măresc nivelul de insulină, cum ar fi alimentele bogate în zahăr și carbohidrați rafinați.

Carne procesata

Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) consideră că carnea procesată este un cancerigen – ceva care provoacă cancer.

Carnea procesată se referă la carnea care a fost tratată pentru a păstra aroma prin sărare, întărire sau afumare. Include hot dog, șuncă, slănină, chorizo, salam și câteva delicatese.

Studiile observaționale au descoperit o asociere între consumul de carne procesată și un risc crescut de cancer, în special cancerul colorectal.

O revizuire amplă a studiilor a constatat că persoanele care au consumat cantități mari de carne procesată au avut un risc crescut de 20-50% de cancer colorectal, comparativ cu cei care au consumat foarte puțin sau deloc din acest tip de alimente.

O altă revizuire a peste 800 de studii a constatat că consumul a doar 50 de grame de carne procesată în fiecare zi – aproximativ patru felii de slănină sau un hot dog – a crescut riscul de cancer colorectal cu 18%.

Unele studii observaționale au legat, de asemenea, consumul de carne roșie de un risc crescut de cancer.

Cu toate acestea, aceste studii nu fac adesea distincția între carnea procesată și carnea roșie neprelucrată, ceea ce distorsionează rezultatele.

Mai multe recenzii care au combinat rezultate din mai multe studii au constatat că dovezile care leagă carnea roșie neprelucrată de cancer sunt slabe și inconsistente.

Mâncare prea gătită

Gătirea anumitor alimente la temperaturi ridicate, cum ar fi grătarul, prăjirea, fierberea, fierberea și grătarul, pot produce compuși nocivi, cum ar fi aminele heterociclice (HA) și produsele finale avansate de glicație (AGE) (25)

Acumularea în exces a acestor compuși nocivi poate contribui la inflamație și poate juca un rol în dezvoltarea cancerului și a altor boli.

Anumite alimente, cum ar fi alimentele de origine animală bogate în grăsimi și proteine, precum și alimentele foarte procesate, produc cel mai probabil acești compuși nocivi atunci când sunt supuși la temperaturi ridicate.

Acestea includ carnea – în special carnea roșie – anumite brânzeturi, ouă prăjite, unt, margarină, cremă de brânză, maioneză, uleiuri și nuci.

Pentru a minimiza riscul de cancer, evitați arderea alimentelor și alegeți metode mai ușoare de gătit, mai ales atunci când gătiți carne, cum ar fi aburirea, fierberea sau fierberea. Marinarea alimentelor poate ajuta, de asemenea.

Lactat

Mai multe studii observaționale au indicat că un consum ridicat de lactate poate crește riscul de cancer de prostată.

Un studiu a urmărit aproape 4.000 de bărbați cu cancer de prostată. Rezultatele au arătat că aportul ridicat de lapte integral a crescut riscul de progresie a bolii și de deces.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina posibila cauză și efect.

Teoriile sugerează că aceste descoperiri se datorează unui aport crescut de calciu, factor de creștere asemănător insulinei (IGF-1) sau hormoni estrogeni de la vacile însărcinate – toate acestea fiind slab corelate cu cancerul de prostată.

A fi supraponderal sau obez este legat de un risc crescut de cancer

În afară de fumat și infecții, obezitatea este cel mai mare factor de risc pentru cancer la nivel mondial.

Vă crește riscul de 13 tipuri diferite de cancer, inclusiv de esofag, colon, pancreas și rinichi, precum și cancer de sân după menopauză.

În SUA, se estimează că problemele de greutate reprezintă 14% și, respectiv, 20% din totalul deceselor provocate de cancer la bărbați și, respectiv, la femei.

Obezitatea poate crește riscul de cancer în trei moduri cheie:

Excesul de grăsime corporală poate contribui la rezistența la insulină. Ca urmare, celulele dvs. nu sunt capabile să preia glucoza în mod corespunzător, ceea ce le încurajează să se împartă mai repede.
Oamenii obezi tind să aibă niveluri mai ridicate de citokine inflamatorii în sânge, ceea ce provoacă inflamații cronice și încurajează celulele să se divizeze.
Celulele adipoase contribuie la creșterea nivelului de estrogen, ceea ce crește riscul de cancer mamar și ovarian la femeile aflate în postmenopauză.
Vestea bună este că mai multe studii au arătat că scăderea în greutate a persoanelor supraponderale și obeze poate reduce riscul de cancer.

Anumite alimente conțin proprietăți de combatere a cancerului

Nu există un singur superaliment care să poată preveni cancerul. Mai degrabă, o abordare dietetică holistică este probabil cea mai benefică.

Oamenii de știință estimează că consumul unei diete optime pentru cancer poate reduce riscul cu până la 70% și probabil ar ajuta și la recuperarea după cancer.

Ei cred că anumite alimente pot lupta împotriva cancerului prin blocarea vaselor de sânge care hrănesc cancerul într-un proces numit anti-angiogeneză.

Cu toate acestea, nutriția este complexă și cât de eficiente sunt anumite alimente în combaterea cancerului variază în funcție de modul în care sunt cultivate, procesate, depozitate și gătite.

Unele dintre principalele grupuri de alimente anti-cancer includ:

Legume
Studiile observaționale au legat un consum mai mare de legume cu un risc mai mic de cancer.

Multe legume conțin antioxidanți și fitochimicale pentru combaterea cancerului.

De exemplu, legumele crucifere, inclusiv broccoli, conopidă și varză, conțin sulforafan, o substanță care s-a dovedit că reduce dimensiunea tumorii la șoareci cu mai mult de 50%.

Alte legume, cum ar fi roșiile și morcovii, sunt legate de un risc scăzut de cancer de prostată, stomac și plămâni.

Fructe
Similar legumelor, fructele conțin antioxidanți și alte substanțe fitochimice, care pot ajuta la prevenirea cancerului.

O analiză a constatat că cel puțin trei porții de citrice pe săptămână au redus riscul de cancer de stomac cu 28%.

Seminte de in
Semințele de in au fost asociate cu efecte protectoare împotriva anumitor tipuri de cancer și pot reduce chiar răspândirea celulelor canceroase.

De exemplu, un studiu a constatat că bărbații cu cancer de prostată care iau 30 de grame – sau aproximativ 4 1/4 linguri – de semințe de in măcinate zilnic au prezentat o creștere și răspândire mai lentă a cancerului decât grupul de control.

Rezultate similare au fost găsite la femeile cu cancer de sân

Condimente
Unele studii pe eprubete și pe animale au descoperit că scorțișoara poate avea proprietăți anticancerigene și poate împiedica răspândirea celulelor canceroase (Sursa de încredere).

În plus, curcumina, care este prezentă în curcuma, poate ajuta la combaterea cancerului. Un studiu de 30 de zile a constatat că 4 grame de curcumină zilnic au redus leziunile potențial canceroase în colon cu 40% la 44 de persoane care nu au primit tratament.

Fasole și leguminoase
Fasolea și leguminoasele au un conținut ridicat de fibre, iar unele studii sugerează că aportul mai mare de nutrienți poate proteja împotriva cancerului colorectal.

Un studiu efectuat la peste 3.500 de persoane a constatat că cei care mănâncă cele mai multe leguminoase prezintă un risc cu până la 50% mai mic de anumite tipuri de cancer.

Nuci
Consumul regulat de nuci poate fi legat de un risc mai mic de anumite tipuri de cancer.

De exemplu, un studiu efectuat pe mai mult de 19.000 de persoane a constatat că cei care au consumat mai multe nuci au un risc redus de a muri de cancer.

Ulei de masline
Multe studii arată o legătură între uleiul de măsline și riscul redus de cancer.

O analiză amplă a studiilor observaționale a constatat că persoanele care au consumat cea mai mare cantitate de ulei de măsline au un risc cu 42% mai mic de cancer, comparativ cu grupul de control.

Usturoi
Usturoiul conține alicină, care sa dovedit a avea proprietăți de combatere a cancerului în studiile cu eprubete.

Alte studii au descoperit o asociere între consumul de usturoi și un risc mai scăzut de tipuri specifice de cancer, inclusiv cancerul de stomac și de prostată.

Peşte
Există dovezi că consumul de pește proaspăt poate ajuta la protejarea împotriva cancerului, posibil datorită grăsimilor sănătoase care pot reduce inflamația.

O analiză amplă a 41 de studii a constatat că consumul regulat de pește reduce riscul de cancer colorectal cu 12%.

Lactat
Majoritatea dovezilor sugerează că consumul anumitor produse lactate poate reduce riscul de cancer colorectal.

Tipul și cantitatea de lactate consumate sunt importante.

De exemplu, consumul moderat de produse lactate de înaltă calitate, cum ar fi laptele crud, produsele lactate fermentate și laptele de la vacile hrănite cu iarbă, poate avea un efect protector.

Acest lucru se datorează probabil nivelurilor mai ridicate de acizi grași benefici, acid linoleic conjugat și vitamine liposolubile.

Pe de altă parte, consumul ridicat de produse lactate produse în masă și procesate este asociat cu un risc crescut de anumite boli, inclusiv cancer.

Motivele care stau la baza acestor rezultate nu sunt pe deplin înțelese, dar se pot datora hormonilor prezenți în laptele de la vacile însărcinate sau IGF-1.

REZUMAT
Niciun aliment nu poate proteja împotriva cancerului. Cu toate acestea, consumul unei diete pline de diverse alimente întregi, cum ar fi fructe, legume, cereale integrale, leguminoase, condimente, grăsimi sănătoase, pește proaspăt și lactate de înaltă calitate, poate reduce riscul de cancer.

Dietele pe bază de plante pot ajuta la protejarea împotriva cancerului

Consumul mai mare de alimente pe bază de plante a fost asociat cu un risc redus de cancer.

Studiile au constatat că persoanele care urmează o dietă vegetariană sau vegană au un risc redus de a dezvolta sau de a muri de cancer.

De fapt, o revizuire amplă a 96 de studii a constatat că vegetarienii și veganii pot avea un risc de cancer cu 8% și, respectiv, 15% mai mic.

Cu toate acestea, aceste rezultate se bazează pe studii observaționale, ceea ce face dificilă identificarea posibilelor motive.

Este probabil ca veganii și vegetarienii să mănânce mai multe legume, fructe, soia și cereale integrale, care pot proteja împotriva cancerului.

Mai mult, este mai puțin probabil să consume alimente care au fost prelucrate sau gătite prea mult – doi factori care au fost asociați cu un risc mai mare de cancer.

REZUMAT
(Persoanele cu diete vegetale, cum ar fi vegetarienii și veganii, pot avea un risc redus de cancer. Acest lucru se datorează probabil unui aport ridicat de fructe, legume și cereale integrale, precum și unui aport redus de alimente procesate.)

Dieta potrivită poate avea efecte benefice pentru persoanele cu cancer
Malnutriția și pierderea musculară sunt frecvente la persoanele cu cancer și au un impact negativ asupra sănătății și supraviețuirii.

Deși nu s-a dovedit că nicio dietă nu vindecă cancerul, o nutriție adecvată este vitală pentru a completa tratamentele tradiționale pentru cancer, pentru a ajuta la recuperare, pentru a minimiza simptomele neplăcute și pentru a îmbunătăți calitatea vieții.

Majoritatea persoanelor cu cancer sunt îndemnate să respecte o dietă sănătoasă și echilibrată, care include o mulțime de proteine ​​slabe, grăsimi sănătoase, fructe, legume și cereale integrale, precum și una care limitează zahărul, cofeina, sarea, alimentele procesate și alcoolul.

O dietă suficientă în proteine ​​și calorii de înaltă calitate poate ajuta la reducerea atrofiei musculare.

Sursele bune de proteine ​​includ carne slabă, pui, pește, ouă, fasole, nuci, semințe și produse lactate.

Efectele secundare ale cancerului și tratamentul acestuia pot face uneori dificilă consumul. Acestea includ greață, boli, modificări ale gustului, pierderea poftei de mâncare, probleme de înghițire, diaree și constipație.

Dacă aveți oricare dintre aceste simptome, este important să discutați cu un dietetician înregistrat sau cu un alt profesionist din domeniul sănătății care vă poate recomanda cum să gestionați aceste simptome și să vă asigurați o nutriție optimă.

În plus, cei cu cancer ar trebui să evite suplimentarea prea puternică cu vitamine, deoarece acționează ca antioxidanți și pot interfera cu chimioterapia atunci când sunt luați în doze mari.

REZUMAT
O nutriție optimă poate îmbunătăți calitatea vieții și tratamentul la persoanele cu cancer și poate ajuta la prevenirea malnutriției. O dietă sănătoasă și echilibrată, cu suficiente proteine ​​și calorii, este cea mai bună.

O dietă ketogenică arată unele promisiuni pentru tratarea cancerului, dar dovezile sunt slabe

Studiile la animale și cercetările timpurii la oameni sugerează că o dietă ketogenică cu conținut scăzut de carbohidrați și bogată în grăsimi poate ajuta la prevenirea și tratarea cancerului.

Glicemia ridicată și nivelurile ridicate de insulină sunt factori de risc pentru dezvoltarea cancerului.

O dietă ketogenică scade nivelul zahărului din sânge și al insulinei, putând determina celulele canceroase să moară de foame sau să crească într-un ritm mai lent.

De fapt, cercetările au arătat că o dietă ketogenică poate reduce creșterea tumorii și îmbunătăți ratele de supraviețuire atât în ​​studiile pe animale cât și în eprubete.

Mai multe studii pilot și studii de caz la oameni au indicat, de asemenea, unele beneficii ale dietei ketogenice, inclusiv fără efecte secundare adverse grave și, în unele cazuri, îmbunătățirea calității vieții.

Se pare că există și o tendință de îmbunătățire a rezultatelor cancerului.

De exemplu, un studiu de 14 zile la 27 de persoane cu cancer a comparat efectele unei diete pe bază de glucoză cu cele ale unei diete ketogenice pe bază de grăsimi.

Creșterea tumorilor a crescut cu 32% la persoanele care urmează o dietă pe bază de glucoză, dar a scăzut cu 24% la cei care au urmat o dietă ketogenică. Cu toate acestea, dovezile nu sunt suficient de puternice pentru a demonstra corelația.

O recenzie recentă privind rolul unei diete ketogenice pentru gestionarea tumorilor cerebrale a concluzionat că aceasta ar putea fi eficientă în îmbunătățirea efectelor altor tratamente, cum ar fi chimioterapia și radiațiile.

Cu toate acestea, niciun studiu clinic nu arată în prezent avantaje definitive ale unei diete ketogenice la persoanele cu cancer.

Este important să rețineți că o dietă ketogenică nu ar trebui să înlocuiască niciodată tratamentul recomandat de profesioniștii din domeniul medical.

Dacă decideți să încercați o dietă ketogenică alături de alte tratamente, asigurați-vă că vorbiți cu medicul dumneavoastră sau cu un dietetician înregistrat, deoarece abaterea de la reguli dietetice stricte poate duce la malnutriție și influența negativ rezultatele asupra sănătății.

REZUMAT
Cercetările timpurii sugerează că o dietă ketogenică poate reduce creșterea tumorilor canceroase și poate îmbunătăți calitatea vieții fără efecte secundare adverse grave. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări.

Deși nu există superalimente miraculoase care pot preveni cancerul, unele dovezi sugerează că obiceiurile alimentare pot oferi protecție.

O dietă bogată în alimente integrale precum fructe, legume, cereale integrale, grăsimi sănătoase și proteine slabe poate preveni cancerul.

În schimb, carnea procesată, carbohidrații rafinați, sarea și alcoolul vă pot crește riscul.

Deși nu s-a dovedit că nicio dietă nu vindecă cancerul, dietele pe bază de plante și ceto pot reduce riscul sau pot beneficia de tratament.

În general, persoanele cu cancer sunt încurajate să urmeze o dietă sănătoasă și echilibrată pentru a păstra calitatea vieții și a sprijini rezultatele optime pentru sănătate.

Ți a fost de ajutor acest articol?