Indepartarea vezicii urinare (cistectomie)

Aceasta este o operatie de indepartare totala sau partiala a vezicii urinare. S-ar putea sa aveti acest lucru daca aveti un cancer de vezica urinara cu risc crescut. Aveti aceasta operatie in timp ce dormiti (anestezic general).

Indepartarea intregii vezici (cistectomie radicala)

O cistectomie radicala inseamna eliminarea intregii vezici si a ganglionilor limfatici din apropiere.

La barbati, chirurgul indeparteaza si glanda prostatica si glandele care stocheaza material seminal (vezicule seminale). Acest lucru se datoreaza faptului ca cancerul vezicii urinare poate reveni in aceasta zona. La femei, chirurgul indeparteaza de obicei uterul si trompele uterine. Uneori chirurgul va indeparteaza ovarele si o parte din vagin. Chirurgul tau iti vorbeste in prealabil.

Este posibil sa vi se indeparteze o parte din intestin. In acest fel, chirurgul dvs. poate crea un alt mod prin care corpul dumneavoastra poate colecta si trece urina. Se numeste punga sigmoida recto. Chirurgul dvs. va va discuta in prealabil acest lucru daca aveti aceasta operatie.

Dupa operatie

Cand vezica urinara este indepartata, trebuie sa aveti un alt mod de a va colecta si a va transmite urina. Exista mai multe optiuni de operatii. S-ar putea sa aveti:

  • sac in afara corpului pentru a colecta urina (urostomie sau conducta ileala)
  • punga pentru colectarea urinei (diversiune urinara a continentului)
  • o noua vezica (reconstructie a vezicii urinare)
  • o punga facuta din pasajul din spate (punga recto sigmoida)

Reactii adverse posibile

Aceasta operatie va poate afecta fizic sau emotional viata sexuala. Pentru barbati, indepartarea prostatei poate provoca probleme la obtinerea unei erectii. Pentru unele femei, vaginul poate fi scurtat sau mai ingust dupa operatie, iar senzatiile in timpul sexului pot fi diferite.

Eliminarea ganglionilor limfatici din jurul vezicii urinare va expune riscului de limfedem la nivelul picioarelor. Chirurgia poate provoca leziuni ale cailor limfatice si poate bloca drenajul normal al lichidului limfatic.

A avea o punga recto sigmoida poate provoca modificari ale intestinului. Acest lucru se datoreaza faptului ca o parte din intestin a fost indepartata si acum este mai scurta. Este posibil sa observati ca:

  • scaunul tau este mai slab decat in ​​mod normal
  • te duci mai des la toaleta
  • devii constipat si ai nevoie de medicamente care sa te ajute sa mergi

Poate dura ceva timp pentru a reveni la normal, adesea cateva luni sau mai mult.

Indepartarea unei parti a vezicii urinare (cistectomie partiala)

Indepartarea unei parti a vezicii urinare nu este o operatie obisnuita pentru cancerul vezicii urinare. Se foloseste de obicei pentru tratarea tipului foarte rar de cancer numit adenocarcinom al vezicii urinare.

Dupa o cistectomie partiala, puteti trece urina in mod normal. Dar vezica urinara va fi mai mica, deci este posibil sa fie nevoie sa mergeti mai des la toaleta.