Indepartarea partiala sau totala a unui rinichi

S-ar putea sa aveti o interventie chirurgicala pentru a va indeparta o parte din rinichi (nefrectomie partiala) sau intregul rinichi (nefrectomie radicala).

Chirurgia poate elimina:

  • cancer care este continut in rinichi (cancer renal precoce)
  • cancer care s-a raspandit in tesuturile din apropiere (cancer renal local avansat)

Operatia are ca scop vindecarea cancerului daca chirurgul poate elimina complet cancerul.

Daca este putin probabil ca interventia chirurgicala sa va vindece cancerul, aceasta va poate ajuta in continuare. O operatie ar putea controla cresterea si ameliora simptomele.

Indepartarea unei parti a rinichiului (nefrectomie partiala)

Aceasta operatie este utilizata pentru cancerele de rinichi mici care nu s-au raspandit. Ori de cate ori este posibil, este utilizat pentru tratarea cancerului de rinichi in stadiul 1 (mai putin de 7 cm latime).

Chirurgul elimina partea de rinichi care contine cancerul. O parte din rinichi este lasata in urma.

Medicii numesc aceasta operatie de economisire a nefronului. Nefronul este unitatea de filtrare a rinichiului – deci mai aveti un rinichi de lucru dupa operatie.

Este posibil ca unele persoane sa nu poata fi supuse acestei interventii chirurgicale din cauza pozitiei cancerului la rinichi. Daca sunteti ingrijorat de acest lucru, discutati cu chirurgul dumneavoastra.

Indepartarea unui rinichi intreg (nefrectomie radicala)

Chirurgul indeparteaza intregul rinichi si unele tesuturi din jurul acestuia. De asemenea, indeparteaza unele ganglioni limfatici din aceasta zona.

Deasupra fiecarui rinichi este o glanda suprarenala. De asemenea, s-ar putea sa vi se elimine o glanda suprarenala daca chirurgul crede ca poate contine celule canceroase. Este destul de neobisnuit ca cancerul sa se raspandeasca la una dintre glandele suprarenale.

Daca aveti o glanda suprarenala indepartata, veti fi perfect bine cu una singura. Glanda suprarenala ramasa va produce toti hormonii de care aveti nevoie. Este neobisnuit sa fie indepartate ambele glande suprarenale. Ar trebui sa luati comprimate hormonale in fiecare zi, daca se intampla acest lucru.

O nefrectomie radicala este o interventie chirurgicala majora. Dar daca cancerul dvs. nu s-a raspandit, este tot tratamentul de care veti avea nevoie.

Chirurgie pentru ameliorarea simptomelor

S-ar putea sa va operati chiar daca este putin probabil sa va vindecati cancerul. Aceasta se numeste nefrectomie paliativa.

Operatia de eliminare a cancerului la rinichi va poate ajuta cu simptome precum durere sau sange in urina.

In cancerul de rinichi, tumoarea poate elibera substante chimice numite citokine in sange. Citokinele pot provoca simptome precum somnolenta sau boala. Eliminarea tumorii poate reduce sau scapa de aceste simptome.

Indepartarea rinichiului canceros poate, de asemenea, incetini cresterea cancerului in afara rinichiului, in alte parti ale corpului.

Specialistul dvs. va poate spune daca este posibila o interventie chirurgicala.

Chirurgie gaura

Chirurgii pot indeparta uneori rinichiul folosind mici taieturi in burta (abdomen) in loc sa faca o taietura mare. Aceasta se numeste chirurgie gaura de cheie sau chirurgie laparoscopica.

Chirurgie laparoscopica

Este posibil sa se indeparteze un rinichi intreg sau o parte a unui rinichi folosind o interventie chirurgicala laparoscopica.

Chirurgul foloseste un instrument cam asemanator unui telescop, numit laparoscop. Are o lumina la un capat si o camera la celalalt, astfel incat chirurgul sa poata vedea in interiorul corpului tau.

Chirurgul face de obicei cateva mici taieturi prin piele. Ei pot pune laparoscopul si alte instrumente mici prin aceste taieturi pentru a efectua interventia chirurgicala. Ei urmaresc ce fac pe un monitor.

Ajungi cu 3 sau 4 rani mici, fiecare de aproximativ un centimetru lungime.

Chirurgie robotica

Unele spitale folosesc un aparat (robot) pentru a controla instrumentele laparoscopice in timpul interventiei chirurgicale. Aceasta se numeste chirurgie robotica.

In timpul operatiei, o masina robotica este langa tine. Masina are 4 brate. Una tine camera, iar celelalte tin instrumentele chirurgicale.

Chirurgul face de obicei cateva mici taieturi in piele. Au pus camera si instrumentele prin taieturi.

Chirurgul foloseste o masina pentru a controla bratele robotizate pentru a efectua operatia. Au o vedere 3D, marita a zonei de operare.

Beneficii si riscuri ale interventiei chirurgicale de gaura

Tehnicile de chirurgie a gaurilor de cheie prezinta riscuri si beneficii diferite pentru operatia deschisa.

Avantajele chirurgiei gaurilor de cheie sunt:

  • este mai probabil sa fie mai confortabil si sa aiba nevoie de mai putine medicamente antialgice dupa operatie
  • poate merge de obicei acasa de la spital mai repede
  • de obicei recupereaza din operatie mai repede

Dezavantajele chirurgiei gaurilor de cheie sunt: 

operatia poate dura mai mult, deci este posibil sa fiti sub anestezic mai mult timp
uneori chirurgul trebuie sa treaca la o interventie chirurgicala deschisa regulata in timpul operatiei – de exemplu, atunci cand cancerul este dificil de atins sau exista dificultati in controlul sangerarii.