Endoscopie

O endoscopie este un test pentru a privi în interiorul corpului tău. Medicul dumneavoastră vă poate aranja să efectuați o endoscopie pentru a ajuta la diagnosticarea cancerului de stomac.

Această pagină este despre efectuarea unei endoscopii pentru a privi interiorul:

  • pipă alimentară (esofag)
  • stomac
  • duoden, care este prima parte a intestinului subțire care se atașează la stomac

Aceasta se mai numește și gastroscopie sau duodenoscopie gastrică esofagică (OGD).

Medicul dumneavoastră folosește un tub lung flexibil (endoscop) cu o cameră mică și lumină la capăt pentru a privi în stomac. Ei verifică stomacul pentru creșteri sau zone cu aspect anormal.

De asemenea, pot prelua probe (biopsii) de țesuturi cu aspect anormal și le pot trimite la laborator pentru a fi examinate la microscop. Aceste biopsii arată dacă țesutul cu aspect anormal este cancerul. Acestea vă pot ajuta medicul să vă planifice tratamentul. Este posibil ca medicul dumneavoastră să fie nevoit să repete biopsia dacă are nevoie de mai multe informații despre cancerul dumneavoastră.

Pregătirea pentru test

S-ar putea să vi se efectueze un test de sânge cu 2 zile înainte pentru a verifica cât de bine cheagurile de sânge.

Spuneți medicului dumneavoastră dacă luați medicamente care modifică modul de formare a cheagurilor de sânge. Aceasta include:

  • acid acetilsalicilic
  • clopidogrel
  • medicamente pentru artrită
  • warfarină sau heparină
  • apixaban sau rivaroxaban

Medicul dumneavoastră vă spune dacă trebuie să încetați să luați orice alte medicamente.

Nu puteți mânca timp de 6 până la 8 ore înainte de test, dar este posibil să puteți bea înghițituri de apă cu până la 2 ore înainte de programare. Medicul sau asistenta vă oferă instrucțiuni scrise despre acest lucru în prealabil.

Discutați cu medicul dumneavoastră dacă nu mâncați ar putea fi o problemă pentru dvs. De exemplu, dacă aveți diabet.

Medicul dumneavoastră vă va explica ce vor face și veți semna un formular de consimțământ. Acesta este un moment bun pentru a vă pune orice întrebări.

Ce se întâmplă

Majoritatea oamenilor au o gastroscopie ca ambulatoriu, ceea ce înseamnă că te duci acasă în aceeași zi. Testul durează până la 15 minute. Dar așteptați să fiți în spital câteva ore.

Mai întâi vă întâlniți cu asistenta care vă întreabă despre istoricul medical și orice alergii pe care le-ați putea avea. Este posibil să vă verifice tensiunea arterială și ritmul cardiac.

Asistenta sau endoscopul dvs. explică procedura și vă solicită să semnați un formular de consimțământ. Acesta este un moment bun pentru a vă pune orice întrebări.

Unele unități de endoscopie vă pot cere să vă schimbați într-o rochie de spital, dar de obicei puteți avea testul în propriile haine.

De obicei, ești treaz când ai testul, dar poți alege să ai medicamente care să te relaxeze. Acestea vă fac somnolenți (sedare).

Dacă aveți dinți falși sau purtați ochelari, trebuie să le scoateți pentru test. Asistenta ta îți pune o protecție din plastic în gură pentru a-ți proteja dinții de gastroscop.

O endoscopie este un test pentru a privi conducta alimentară, stomacul și prima parte a intestinului.

Este posibil să aveți acest test dacă aveți sângerări anormale, indigestii durabile sau dificultăți la înghițire.

În ziua testului nu trebuie să mâncați sau să beți timp de 6 ore în prealabil.

Chiar înainte de test, medicul dumneavoastră vă va pulveriza partea din spate a gâtului pentru a-l amorți. Sau vă oferă un sedativ care vă va face să uitați să faceți testul.

O asistentă îți pune o gură de protecție în gură. Apoi îți pun un tub flexibil numit endoscop în gură și pe gât.

Acest lucru este inconfortabil și vă poate face să vă înșelați. Concentrarea pe respirația profundă lentă ajută.

La capătul tubului se află o lumină și o cameră, aceasta trimite imagini către un monitor. De asemenea, are un instrument care poate preleva probe de țesut.

Privind monitorul, îți examinează conducta de alimente și apoi stomacul.

Dacă văd zone anormale, vor lua o probă de țesut – numită biopsie.

Nu veți simți nicio durere și veți putea respira normal pe tot parcursul.

După aceea, trebuie să te odihnești o vreme. Este posibil ca gâtul să vă doară și să vă simțiți balonat.

Având testul treaz

Endoscopistul vă pulverizează partea din spate a gâtului cu anestezic local pentru a-l amorți și pentru a ușura înghițirea tubului. Acest lucru vă poate face să tuseți, ochii să vă udă și să aibă un gust amar.

Apoi te întinzi pe partea stângă.

Durează câteva minute ca gâtul să se amorțească. Endoscopul tău îți trece gastroscopul în gură și pe gât în ​​esofag. Tubul este puțin mai mare decât un stilou și va fi inconfortabil, dar nu ar trebui să fie dureros.

Vă cer să înghițiți în timp ce tubul coboară. Ei pot vedea imaginile din gastroscop pe un ecran de televiziune. Acestea pot introduce o cantitate mică de aer în tub pentru a-i ajuta să vă vadă esofagul, stomacul și duodenul. Acest lucru vă poate face să vă simțiți ca să erupeți.

Endoscopistul dvs. prelevează probe (biopsii) prin gastroscopul oricăror zone anormale. Acest lucru nu ar trebui să fie dureros.

La sfârșitul testului, endoscopistul îndepărtează ușor gastroscopul.

Având testul în timp ce somnolent

Te întinzi pe canapea.

Asistenta ta pune un tub mic de plastic (o canulă) într-o venă din braț. Apoi injectează sedativul în canulă. Îți ia câteva minute să te relaxezi, ceea ce te face să te simți somnoros. În continuare puteți urmări instrucțiunile endoscopistului și asistentei medicale.

Vă oferă oxigen printr-un mic tub de plastic cu vârfuri care stau chiar în nări. De asemenea, vă pun un deget pe deget pentru a vă verifica nivelul de oxigen și ritmul cardiac.

Endoscopistul tău îți trece apoi gastroscopul pe gât.

După testul tău

Asistenta sau endoscopul dvs. vă vor vorbi despre modul în care a decurs testul, dacă au făcut vreo biopsie și când să se aștepte la rezultate.

Este posibil să aveți balonări și disconfort care să dureze câteva ore după gastroscopie.

Dacă nu ați avut sedare, puteți merge de obicei acasă la scurt timp după ce ați făcut testul. Nu veți putea mânca sau bea până când nu s-a epuizat spray-ul anestezic local. Durează aproximativ o oră.

Dacă ați avut sedare, rămâneți în unitatea de endoscopie timp de o oră sau două pentru a vă recupera. Este posibil să nu vă amintiți prea multe (dacă este ceva) despre test. Veți avea nevoie de un prieten sau rudă care să vă ducă acasă și să rămână peste noapte.

Timp de 24 de ore după sedare, nu ar trebui:

  • conduce
  • bea alcool
  • operați utilaje grele
  • semnează orice documente importante

Obținerea rezultatelor dvs.

Ar trebui să obțineți rezultatele în termen de o săptămână, dar poate dura mai mult. Este posibil ca medicul specialist de la spital să vă ofere rezultatele. Sau s-ar putea să vă vedeți medicul de familie.

Așteptarea rezultatelor vă poate face să vă faceți anxietate. Puteți să vă întrebați medicul sau asistenta medicală cât durează până când le primiți. Contactați medicul care a organizat testul dacă nu ați auzit nimic după câteva săptămâni.

Riscuri posibile

Gastroscopia este o procedură foarte sigură, dar asistenta vă va spune cu cine să contactați dacă aveți probleme după test. Medicul dumneavoastră se va asigura că beneficiile unei gastroscopii depășesc riscurile posibile.

Unele dintre riscuri includ:

Sângerare

Dacă aveți o biopsie, este posibil să aveți o cantitate mică de sângerare. De obicei, aceasta se oprește de la sine. Dacă nu, este posibil să trebuiască să mergeți la spital pentru a opri sângerarea.

Durere de gât

Acest lucru este frecvent după efectuarea unei endoscopii și durează câteva zile. Contactați spitalul dacă aveți dureri severe în gât, piept sau burtă (abdomen).

Infecţie

Există un risc foarte mic ca după o biopsie rana să se infecteze. Dacă aveți o temperatură, vă simțiți cald sau rece sau tremurați sau vă simțiți în general rău, trebuie să vă contactați medicul de familie.

Deteriorarea dinților

Există o mică șansă ca gastroscopul să vă poată deteriora dinții în timpul testului. Apărătoarea gurii ajută la prevenirea acestui lucru.

Infecție în piept

Există un risc mic de respirație în scuipat (secreții) pe care l-ați înghiți în mod normal, din cauza gâtului amorțit sau din cauza sedării care vă face să aveți somn. Asistenta dumneavoastră vă protejează căile respiratorii aspirând orice secreție în timpul procedurii.

Reacție la sedare

Ocazional sedarea poate provoca probleme cu respirația, ritmul cardiac și tensiunea arterială. Riscurile sunt mai mari la persoanele în vârstă și la cei cu probleme pulmonare sau cardiace. Asistenta dumneavoastră vă urmărește cu atenție orice problemă din timpul testului, astfel încât să o poată trata rapid.

Lacrimă sau gaură (perforație)

Există un risc foarte mic ca gastroscopul să provoace o ruptură în mucoasa esofagului, stomacului sau duodenului. Este posibil să aveți nevoie de o operație pentru a repara acest lucru.