Gradele tumorilor cerebrale si ale maduvei spinarii
Gradul unei tumori cerebrale ofera medicilor o idee despre cum s-ar putea comporta tumora.
Tumorile cerebrale sunt grupate in functie de cat de repede sunt susceptibile sa creasca. Exista 4 grupuri, numite clasa 1-4.
Care este gradul unei tumori?
Clasificarea este o modalitate de a imparti celulele tumorale in grupuri pe baza aspectului celulelor. Pentru a afla gradul, un medic expert numit patolog se uita la un esantion de celule tumorale cerebrale la microscop.
Cu cat celulele arata mai normal, cu atat gradul este mai scazut. Cu cat celulele arata mai anormale, cu atat gradul este mai mare.
Tumorile de gradul 1 si 2 sunt de grad scazut. Tumorile de gradul 3 si 4 sunt de grad inalt.
Gradul 1
Celulele arata foarte mult ca celulele normale. De obicei, acestea cresc lent si sunt mai putin susceptibile de raspandire.
Chirurgia este de obicei singurul tratament de care aveti nevoie pentru o tumora cerebrala de gradul 1.
Gradul 2
Celulele arata mai putin ca celulele normale. De obicei, acestea cresc lent, dar pot creste in tesutul cerebral din apropiere.
Tumorile de gradul 2 sunt mai susceptibile de a reveni dupa interventia chirurgicala si unele se pot dezvolta intr-o tumoare maligna.
Gradul 3
Celulele par mai anormale. Se pot raspandi in alte parti ale creierului si ale maduvei spinarii. Este mai probabil sa aveti nevoie de radioterapie si chimioterapie dupa operatie.
Gradul 4
Celulele par foarte anormale. Acestea sunt tumorile cu cea mai rapida crestere. Acestea revin adesea dupa tratament si se pot raspandi in alte parti ale creierului si uneori in maduva spinarii. De obicei aveti tratament cu radioterapie si chimioterapie.
Benigne sau maligne
Medicii s-ar putea referi la unele tumori de grad scazut ca fiind benigne. Si tumori de grad inalt ca maligne.
Acest sistem de clasificare functioneaza in general bine pentru majoritatea tumorilor. Dar pentru unele tumori cerebrale, nu este la fel de clar ca acesta.
De exemplu, o tumoare benigna cu crestere lenta poate provoca simptome grave si poate pune viata in pericol daca se afla intr-o anumita parte a creierului. Si unele astrocitoame de grad scazut pot deveni maligne in timp.
Tumorile benigne sunt uneori tratate cu radioterapie si chimioterapie. Acest lucru este pentru a ajuta la controlul acestora si pentru a reduce riscul aparitiei tumorii.
Trecerea de la benign la malign
Unele tumori de grad scazut se pot transforma intr-o tumoare maligna. Se numeste transformare maligna sau progresie la malignitate.
De exemplu, o tumora de gradul 2 ar putea evolua catre o tumora de gradul 3. Sau o tumoare de gradul 3 s-ar putea transforma in gradul 4.