Gradele de cancer al vezicii urinare

Gradul de cancer inseamna cat de mult arata celulele canceroase ca celulele normale. Acesta ii spune medicului tău cum se poate comporta cancerul si ce tratament aveti nevoie.

Pentru a gasi gradul celulelor canceroase, medicii iau probe de tesut (biopsii) si le trimit la laborator. Un specialist (patolog) le priveste folosind un microscop.

Numarul de grade
Celulele canceroase ale vezicii urinare sunt impartite in 3 clase.

Gradul 1
Celulele canceroase seamana foarte mult cu celulele normale. Sunt numite de grad scazut sau bine diferentiate. Ei tind sa creasca incet si, in general, raman in captuseala vezicii urinare.

Gradul 2
Celulele canceroase arata mai putin ca celulele normale (anormale). Ele sunt numite moderat diferentiate. Este mai probabil sa se raspandeasca in stratul adanc (muscular) al vezicii urinare sau sa revina dupa tratament.

Gradul 3
Celulele canceroase par foarte anormale. Sunt numite de inalta calitate sau slab diferentiate. Ei cresc mai repede si sunt mai predispusi sa revina dupa tratament sau sa se raspandeasca in stratul adanc (muscular) al vezicii urinare.

Grad scazut si grad inalt
Cancerul vezicii urinare poate fi, de asemenea, descris ca fiind de grad scazut sau de grad inalt.

Cancerul vezicii urinare de nivel scazut inseamna ca cancerul dumneavoastra este mai putin probabil sa creasca, sa se raspandeasca si sa revina dupa tratament. Grad ridicat inseamna ca cancerul este mai probabil sa se raspandeasca si sa revina dupa tratament.

De exemplu, daca aveti cancer de vezica urinara (superficial), dar celulele sunt de grad inalt, este mai probabil sa aveti nevoie de tratament suplimentar dupa operatie. Aceasta este pentru a reduce riscul ca cancerul tau trebuie sa revina.

Gradul scazut este acelasi cu clasa 1. Gradul inalt este acelasi cu gradul 3. Gradul 2 poate fi impartit in grad scazut sau inalt. Tumorile carcinomului in situ (CSI) sunt de grad inalt.