Etapa 3
Cancerul ovarian în stadiul 3 s-a răspândit în afara pelvisului în cavitatea abdominală sau la ganglionii limfatici. Tratamentul este chirurgie și chimioterapie.
Stadiul unui cancer îi spune medicului cât de mult a crescut și dacă s-a răspândit. Testele și scanările pe care trebuie să le diagnosticați pentru cancer vă vor oferi câteva informații despre stadiu. Dar este posibil ca medicul dumneavoastră să nu vă poată spune stadiul exact până când nu vă operați.
Medicii folosesc un sistem simplu de stadializare de 1 până la 4 pentru cancerul ovarian. Se numește sistemul FIGO după autorii săi – Federația Internațională a Oncologilor Ginecologici.
Ce este etapa 3?
Cancerul ovarian în stadiul 3 este cancerul care s-a răspândit în afara pelvisului până la căptușeala cavității abdominale (peritoneu). Cancerul dvs. este, de asemenea, în stadiul 3 dacă cancerul se răspândește la ganglionii limfatici din spatele abdomenului.
Este împărțit în trei grupe – 3A, 3B și 3C:
Etapa 3A este împărțită în 2 grupe:
- Etapa 3A1 – cancerul s-a răspândit la ganglionii limfatici din spatele abdomenului
- Etapa 3A2 – medicul găsește celule canceroase în probe de țesut pe care le iau din mucoasa abdomenului (peritoneu) și ar putea fi, de asemenea, în ganglionii limfatici.
Etapa 3B înseamnă că există creșteri ale cancerului cu dimensiuni de 2 cm sau mai mici pe căptușeala abdomenului (peritoneu) și ar putea exista, de asemenea, cancer în ganglionii limfatici.
Etapa 3C înseamnă că există creșteri ale cancerului mai mari de 2 cm pe căptușeala abdomenului (peritoneu) și ar putea exista, de asemenea, cancer în ganglionii limfatici.
Tratarea cancerului ovarian în stadiul 3
Medicii clasifică de obicei cancerul ovarian în stadiul 3 , cancer ovarian avansat. Respectivul cancer s-a răspândit departe de ovar.
Principalele tratamente sunt chirurgia și chimioterapia. Tratamentul poate vindeca unele tipuri de cancer avansat. Dar dacă tratamentul nu te poate vindeca, scopul tratamentului este de a controla cancerul cât mai mult timp posibil.
Medicii specialiști iau în considerare mai mulți factori atunci când decid dacă puteți fi operați și dacă ar trebui să aveți chimioterapie înainte sau după operație. Acestea includ:
- unde s-a răspândit cancerul
- dacă chirurgul specialist (oncolog ginecologic) crede că poate elimina tot cancerul
- sănătatea dumneavoastră generală
Ai putea avea:
- chimioterapie după intervenție chirurgicală
- chimioterapie înainte și după operație
Chimioterapie după operație
Aveți o intervenție chirurgicală de dezbatere ca prim tratament dacă sunteți suficient de bine și chirurgul specialist crede că pot elimina tot cancerul. Chirurgul elimină cât mai mult din cancer. După ce vă reveniți după operație, aveți chimioterapie. Aceasta se numește chimioterapie adjuvantă.
Chimioterapia adjuvantă are ca scop reducerea riscului de revenire a cancerului. Dacă chirurgul nu a putut elimina tot cancerul, chimioterapia își propune să micșoreze cancerul care a rămas în urmă. Unele femei pot fi supuse unei intervenții chirurgicale ulterioare.
Chimioterapie înainte și după operație
S-ar putea să aveți chimioterapie ca prim tratament dacă:
- chirurgul dvs. se uită la scanările dvs. și decide că nu este posibil să vă eliminați tot cancerul
- nu sunteți suficient de pregatit pentru operație imediat
Aceasta se numește chimioterapie neoadjuvantă sau chimioterapie primară. Chimioterapia are ca scop reducerea cancerului și facilitarea eliminării acestuia.