Stadiul unui cancer înseamnă cât de mare este și dacă s-a răspândit. Este important, deoarece etapa decide adesea tratamentul. Testele și scanările pe care le aveți pentru a diagnostica cancerul oferă câteva informații despre etapă. Dar este posibil ca medicul dumneavoastră să nu vă poată spune stadiul exact până când nu vă operați.

Etape numerice

Există 5 etape în număr de cancer al cavității nazale.

Stadiul 0 sau carcinom in situ (CSI)

Dacă aveți cancer de CSI sau de stadiul 0, aveți un stadiu de cancer foarte incipient. Unii medici preferă să numească acest cancer pre, deoarece există celule canceroase numai în piele, cum ar fi acoperirea cavității nazale. Aceasta înseamnă că celulele canceroase sunt conținute acolo și nu se pot răspândi.

Deoarece celulele nu se pot răspândi, acesta nu este încă un adevărat cancer. Dacă pre-cancerul nu este tratat, există șanse mari ca această afecțiune să se transforme într-un cancer invaziv.

Etapa 1

Dacă aveți cancer în stadiul 1 al cavității nazale, înseamnă că cancerul nu s-a răspândit. Este posibil să fi crescut în oasele care înconjoară cavitatea nazală.

Cancerul nu s-a răspândit la ganglionii limfatici sau la alte părți ale corpului.

Etapa 2

Dacă aveți cancer în stadiul 2 al cavității nazale, înseamnă că cancerul se află în mai mult de o parte a cavității nazale sau s-a răspândit în țesuturile din jur.

Cancerul nu s-a răspândit la ganglionii limfatici sau la alte părți ale corpului.

Etapa 3

A avea cancer în stadiul 3 al cavității nazale poate însemna unul dintre cele două lucruri:

  • cancerul a început să crească în oasele orificiului ocular, podeaua sinusului maxilar (palatul dur) sau ambele. Nu s-a răspândit la ganglionii limfatici sau la alte organe
  • tumora are orice dimensiune, cu excepția T4, și s-a răspândit la un ganglion limfatic de pe aceeași parte a gâtului, care are cel mult 3 cm

Etapa 4

Aceasta înseamnă că cancerul este avansat. Toate tumorile T4 sunt considerate a fi stadiul 4 chiar dacă nu s-au răspândit în ganglioni limfatici sau în alte părți ale corpului. Etapa 4 ar putea însemna unul dintre cele 3 lucruri:

  • tumora a crescut în alte structuri din apropiere, cum ar fi ochiul, craniul, sfenoidele sau sinusurile frontale sau pielea nasului sau obrazului
  • cancerul are orice dimensiune și s-a răspândit la mai mult de un ganglion limfatic mai mare de 3 cm pe aceeași parte a gâtului sau s-a răspândit la mai mult de un ganglion limfatic de orice dimensiune pe una sau ambele părți ale gâtului
  • cancerul s-a răspândit în alte părți ale corpului, cum ar fi plămânii, ficatul sau creierul

Tratament pe etape

Tratamentul dumneavoastră va depinde de locul în care se află tumora și de stadiul acesteia. Dacă cancerul se află în țesutul care separă cele două părți ale nasului (septul nazal), cel mai probabil veți fi operat.

Pentru cancerele din alte părți ale cavității nazale, radioterapia funcționează la fel de bine ca și intervenția chirurgicală. Este adesea tratamentul preferat deoarece nu schimbă la fel de mult aspectul nasului.

Dacă cancerul este foarte avansat, medicul dumneavoastră vă poate sugera ambele tratamente, cu radioterapie înainte sau după operație.