Etapele cancerului de vezica urinara

Stadiul unui cancer inseamna cat de mare este cancerul si daca s-a raspandit. Cunoasterea etapei il ajuta pe medicul dumneavoastra sa decida de ce tratament aveti nevoie.

Testele pe care le aveti pentru a diagnostica cancerul de vezica urinara va ajuta medicul sa afle stadiul.

Sistemul de stadializare TNM este cel mai frecvent mod in care medicii prezinta cancer de vezica urinara. TNM inseamna Tumor, Node, Metastasis.

Medicul dumneavoastra va poate numi cancerul de vezica urinara neinvaziv muscular (precoce), invaziv sau avansat.

Medicii pot utiliza, de asemenea, un sistem de stadializare numerica, dar acest lucru este mai putin frecvent pentru cancerul de vezica urinara.

Etape numerice

Exista un alt sistem de stadializare pentru cancerul de vezica urinara care nu este folosit des. Are 5 etape principale, numerotate de la etapa 0 la etapa 4. Etapa 0 este cel mai timpuriu cancer, iar stadiul 4 este cel mai avansat.

Etapa 0
Cancerul se afla doar in stratul interior al captuselii vezicii urinare (stadiul 0a) SAU exista celule canceroase foarte timpurii, de grad inalt, numai in stratul interior al captuselii vezicii urinare (stadiul 0is).

Etapa 1
Cancerul a inceput sa creasca in tesutul conjunctiv de sub captuseala vezicii urinare.

Etapa 2
Cancerul a crescut prin stratul de tesut conjunctiv in muschiul peretelui vezicii urinare.

Etapa 3
Cancerul a crescut prin muschi in stratul de grasime si s-ar putea raspandi la prostata, uter sau vagin. S-ar putea sa se fi raspandit si la ganglionii limfatici din apropiere.

Etapa 4
Cancerul s-a raspandit pe peretele abdomenului (abdomen) sau intre solduri (pelvis), la ganglionii limfatici indepartati sau in alte parti ale corpului, cum ar fi oasele, plamanii sau ficatul.