Etape si grade ale cancerului pulmonar

Stadiul unui cancer iti spune cat de mare este si daca s-a raspandit. Cunoasterea etapei va poate ajuta medicul sa decida ce tratament aveti nevoie.

Testele si scanarile pe care trebuie sa le diagnosticati cancerul ofera cateva informatii despre stadiu. Uneori nu este posibil sa fii sigur cu privire la stadiul unui cancer decat dupa operatie.

Medicii pot folosi un sistem de numere sau sistemul TNM pentru a va stabili cancerul. Exista, de asemenea, un sistem simplificat de stadializare numit stadiu limitat si extins, pentru cancerul pulmonar cu celule mici. Medicii incep sa foloseasca acest lucru mai rar, pe masura ce aflam mai multe despre cancerul pulmonar cu celule mici.

Gradele de cancer pulmonar

Clasificarea este o modalitate de a imparti celulele canceroase in grupuri pe baza aspectului celulelor la microscop. Acest lucru va ofera si medicilor dvs. o idee despre cat de repede sau incet s-ar putea dezvolta cancerul si daca este posibil sa se raspandeasca.

Pentru majoritatea cancerelor pulmonare, nu exista un sistem de notare specific pe care il folosesc medicii. Dar, in general:

Gradul 1

Celulele arata foarte mult ca celulele normale. Acestea tind sa creasca lent si sunt mai putin susceptibile de raspandire decat celulele canceroase de grad superior. Se numesc de grad scazut.

Gradul 2

Celulele par mai anormale si sunt mai susceptibile de raspandire. Acest grad este, de asemenea, numit grad moderat bine diferentiat sau moderat.

Clasele 3 si 4

Celulele arata foarte anormal si nu sunt ca celulele normale. Ei tind sa creasca rapid si sunt mai predispusi sa se raspandeasca. Acestea sunt numite slab diferentiate sau de grad inalt.