Stadiul cancerului vă spune medicului cât de mult a crescut și dacă s-a răspândit.

Ce este cancerul esofagian în stadiul 1?

Cancerul esofagian în stadiul 1 înseamnă, de obicei, că cancerul dvs. nu s-a răspândit dincolo de mușchiul gros din peretele esofagului.

De obicei, înseamnă că cancerul nu s-a răspândit în ganglionii limfatici din apropiere. Dar unele persoane cu cancer cu celule scuamoase în stadiul 1 pot avea cancer în 1 sau 2 ganglioni limfatici din apropiere.

Cancerul în stadiul 1 nu s-a răspândit în alte părți ale corpului, structuri sau organe îndepărtate.

Aceasta este o descriere simplificată. Avem informații mult mai detaliate mai jos pe această pagină.

Stadiul cancerului esofagian este foarte complicat. Depinde de:

  • ce tip de cancer esofagian aveți (celule scuamoase sau adenocarcinom)
  • gradul cancerului (cât de anormale arată celulele)
  • dacă medicii vă stabilește cancerul folosind teste și scanări (stadializare clinică) sau după operație (stadializare patologică)

Când citiți informațiile de pe această pagină, este util să știți ce tip de cancer esofagian aveți și dacă medicul utilizează stadializarea patologică sau clinică. Discutați cu medicul specialist sau asistenta medicală dacă nu sunteți sigur. Vă pot ajuta să înțelegeți mai multe despre stadiul cancerului.

Puteți apela asistenții medicali din Cancer Research UK la telefonul gratuit 0808 800 4040, de la 9:00 la 17:00, de luni până vineri.

Sisteme de stadializare

Medicii folosesc diferite sisteme pentru stadiul cancerului esofagian. Această pagină este despre cancerul în stadiul 1, care face parte din sistemul de stadializare numerică. Acest sistem are 5 etape, etapa 0 până la etapa 4.

Această pagină vă spune, de asemenea, ce înseamnă etapa 1 în sistemul TNM. Acest sistem descrie:

  • dimensiunea tumorii primare (T)
  • dacă cancerul s-a răspândit la ganglionii limfatici (N)
  • dacă cancerul s-a răspândit în altă parte a corpului (M)

Cancer cu celule scuamoase

Cancerele cu celule scuamoase se dezvoltă din celule scuamoase care alcătuiesc mucoasa interioară a esofagului.

Stadiul clinic înseamnă că medicul dumneavoastră folosește rezultatele testelor și scanării pentru a vă stabili cancerul. Acest lucru este diferit de stadializarea patologică , pe care medicii o folosesc după operație.

Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă spună stadiul clinic pentru început. Și dacă continuați să vă operați, etapa dvs. s-ar putea schimba atunci când medicul vă va afla stadiul patologic.

Adenocarcinom

Adenocarcinoamele sunt cancere care se dezvoltă în celulele glandei. Aceste celule produc mucus în mucoasa esofagului.

Stadiul clinic înseamnă că medicul dumneavoastră folosește rezultatele testelor și scanării pentru a vă stabili cancerul. Acest lucru este diferit de  stadializarea patologică , pe care medicii o folosesc după operație.

Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă spună stadiul clinic pentru început. Și dacă continuați să vă operați, etapa dvs. s-ar putea schimba atunci când medicul vă va afla stadiul patologic.

Tratamentul cancerului esofagian în stadiul 1

Chirurgia este principalul tratament. De obicei, nu aveți nevoie de niciun alt tratament înainte sau după operație.

Aveți o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta parțial sau tot esofagul. Aceasta se numește esofagectomie.

Pentru cancerul foarte timpuriu, cu stadii mici, s-ar putea să fiți capabil să efectuați o intervenție chirurgicală printr-un tub subțire flexibil (endoscop) pentru a elimina cancerul de pe mucoasa esofagului. Aceasta se numește rezecție endoscopică a mucoasei sau EMR.

S-ar putea să aveți chimioterapie în loc de intervenție chirurgicală dacă aveți cancer cu celule scuamoase sau nu puteți opera.

Citiți despre tratament

Despre alte etape