Etapa 1 cancer uterin

Stadiul unui cancer iti spune cat de mare este si cat de departe este raspandit. Va ajuta medicul sa decida ce tratament aveti nevoie.

Cancerele din stadiul 1 sunt cancere timpurii si sunt cele mai usor de tratat. Cancerul se afla in uter. Etapa 1 este impartita in etapa 1A si 1B.

1A inseamna ca cancerul poate fi crescut in peretele muscular (miometru) al uterului, dar nu mai mult de jumatate
1B inseamna ca cancerul a crescut la jumatatea drumului sau mai mult in peretele muscular al uterului
Diagrama care arata cancerul de uter in etapa 1

Tratament

Stadiul cancerului va ajuta medicul sa decida ce tratament aveti nevoie. Tratamentul depinde si de:

  • tipul de cancer uterin pe care il aveti
  • cum se poate comporta cancerul (gradul)
  • sanatatea dumneavoastra generala
  • preferintele tale

Interventie chirurgicala

Chirurgia este principalul tratament pentru cancerul uterin in stadiul 1.

Chirurgul va indeparteaza uterul si colul uterin. Aceasta este o histerectomie. De obicei, acestea va indeparteaza atat trompele uterine cat si ovarele. De asemenea, pot elimina ganglionii limfatici din pelvis pentru a verifica celulele canceroase. Chirurgul care face operatia este de obicei un chirurg specialist numit oncolog ginecologic.

S-ar putea sa aveti radioterapie daca nu puteti fi operat din cauza altor conditii de sanatate

Cititi despre interventia chirurgicala pentru cancerul de uter

Tratament dupa operatie

Tratamentul dupa operatie se numeste tratament adjuvant. Scade sansa ca cancerul sa revina.

Este posibil sa nu aveti nevoie de tratament adjuvant daca aveti un cancer foarte timpuriu, cu un risc scazut de revenire. Aceasta este, in general, etapa 1A, iar celulele nu par foarte anormale. Aceasta inseamna ca este cancer de gradul 1 sau 2.

Radioterapie

Radioterapia utilizeaza raze cu energie ridicata asemanatoare cu raze X pentru a distruge celulele canceroase. Femeile cu un risc mai mare de revenire a cancerului vor primi, de obicei, radioterapie dupa operatie. Asadar, s-ar putea sa o aveti daca aveti un cancer de grad inalt sau stadiul 1B. Este posibil sa aveti radioterapie interna sau radioterapie externa. Radioterapia interna se mai numeste brahiterapie.

Chimioterapie

Chimioterapia utilizeaza medicamente anti-cancer pentru a distruge celulele canceroase. Unele femei cu cancere endometriale de grad inalt sau de tip 2 pot avea chimioterapie, precum si radioterapie dupa operatie. Deci, daca aveti un carcinom seros, este posibil sa aveti nevoie de chimioterapie.