Endoscopie cu capsulă de colon

O endoscopie cu capsulă de colon privește interiorul intestinului gros (colon). S-ar putea să o aveți dacă aveți simptome de cancer intestinal.

Înghițiți o capsulă care conține o cameră mică de unică folosință. Capsula are dimensiunea unei pastile mari. Camera foto face mii de fotografii pe măsură ce călătorește de-a lungul intestinului. Camera transmite imaginile fără fir către un înregistrator de date pe care îl purtați în talie.

Testul este finalizat odată ce capsula a trecut prin intestin și a ieșit în toaletă. Un medic sau o asistentă medicală specializată se uită la imaginile de pe înregistratorul de date pentru a vă ajuta să aflați cauza simptomelor dumneavoastră.

În prezent, acest test nu este disponibil în toate spitalele.

De ce s-ar putea să aveți o endoscopie cu capsulă de colon

S-ar putea să aveți o endoscopie cu capsulă de colon dacă aveți simptome de cancer intestinal. Aceasta include preluarea sângelui în poo la un test imunochimic fecal (FIT) .

De obicei, dacă aveți simptome de cancer intestinal, aveți o colonoscopie. Pentru acest test, medicul dumneavoastră pune un tub cu o cameră la capăt în pasajul din spate pentru a privi în intestinul gros (colon). În martie 2021, NHS Anglia a anunțat că unele persoane cu simptome de cancer intestinal pot avea endoscopie cu capsulă de colon în loc să aibă o colonoscopie imediat.

Endoscopia capsulei de colon poate ajuta la excluderea cancerului intestinal. Și mulți oameni nu au nevoie de teste suplimentare. Endoscopia capsulei colonului este un test mai puțin invaziv decât colonoscopia, pe care oamenii îl pot prefera.

Încă trebuie să vi se efectueze o colonoscopie dacă medicul dumneavoastră observă zone anormale pe endoscopia capsulei de colon. Acest lucru se poate face pentru a preleva probe de țesut (biopsii) sau pentru a elimina excrescențe (polipi), dacă este necesar.

Endoscopia capsulei colonului este un nou proiect care are loc în mai multe spitale din Anglia. Este posibil să vă ofere acest test dacă este disponibil în zona dvs.

Unele spitale din Scoția au început să utilizeze endoscopia capsulei de colon spre sfârșitul anului 2020. Va deveni disponibil în mai multe spitale în lunile următoare.

Pregătirea pentru endoscopia capsulei de colon

Înainte de test, trebuie să încetați să mâncați pentru o perioadă de timp. Scrisoarea dvs. de întâlnire va conține instrucțiuni cu privire la ce să faceți și ce puteți mânca și bea.

În mod normal, aveți o dietă săracă în fibre timp de aproximativ 5 zile înainte de test. De asemenea, trebuie să luați niște medicamente pentru a vă goli intestinele (laxative). Ei numesc acest preparat intestinal sau preparat intestinal. Este important să urmați cu atenție instrucțiunile, astfel încât să aveți un intestin curat pentru test.

Luați medicamentele obișnuite în mod normal în zilele premergătoare testului. Asistenta dumneavoastră vă va cere să încetați să luați următoarele medicamente cu o săptămână înainte de test:

  • tablete de fier
  • medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (cum ar fi ibuprofen, diclofenac sau celecoxib)

Asistenta dumneavoastră vă va spune când să luați medicamentele obișnuite în ziua testului. Contactați-i în legătură cu acest lucru dacă aveți întrebări.

Instrucțiunile variază ușor între spitale, dar în general se întâmplă următoarele.

Cu o zi înainte de test:

  • Nu mânca nimic după prânz.
  • Bea numai lichide limpezi pentru restul zilei – aceasta include ceai negru și cafea neagră.
  • Începeți să luați preparatul intestinal așa cum o descrie scrisoarea dvs. de întâlnire – de obicei este o pulbere pe care o dizolvați în apă și beți într-un timp stabilit, cum ar fi o oră sau două.

În ziua testului:

  • Luați preparatul intestinal rămas dimineața.
  • Nu mâncați nimic până la programare. Puteți bea doar apă.
Nu puteți face acest test dacă sunteți gravidă. Telefonați spitalul înainte de programare dacă sunteți gravidă sau credeți că ați putea fi. De asemenea, contactați spitalul dacă aveți un stimulator cardiac, o valvă cardiacă artificială, un implant cohlear sau un dispozitiv electromedical intern.

Ce se întâmplă în timpul endoscopiei capsulei de colon?

La spital

Mergi la ambulatoriu sau la unitatea de endoscopie în dimineața testului. Ești la spital aproximativ o oră. Testul în sine poate dura până la 10 ore.

În unele spitale, vă pot oferi testul acasă. Aceasta înseamnă că nu va trebui să intrați deloc în spital. Un curier vă va livra capsula, înregistratorul de date și laxativele, cu toate instrucțiunile. Ridică recorderul a doua zi și îl înapoieză la spital.

Medicul sau asistenta medicală vă vor explica procedura și vă vor cere să semnați un formular de consimțământ. Acesta este un moment bun pentru a vă adresa orice întrebări.

Există două moduri în care puteți avea testul.

Cea mai obișnuită modalitate este de a purta o centură cu senzori încorporați în interior.

Sau asistenta sau tehnicianul vă poate pune niște tampoane lipicioase (senzori) pe piept și zona stomacului. Apoi atașează un înregistrator de date la o centură pe care o purtați în jurul taliei. Asigurați-vă că nu utilizați nicio loțiune pentru corp sau spray-uri în aceste zone.

Odată ce acest lucru este pus la dispoziție, asistenta, medicul sau tehnicianul vă vor cere să înghițiți o capsulă care are camera în interior. Îl înghiți întreg cu puțină apă.

Asistenta vă spune când puteți bea din nou și când puteți lua o gustare ușoară.

În timpul testului, trebuie să evitați exercițiile fizice care vă fac transpirat și, de asemenea, să vă îndoați sau să vă aplecați.

Acasa

După ce ați înghițit capsula și asistenta dumneavoastră v-a dat toate instrucțiunile, puteți părăsi spitalul.

Vă vor oferi instrucțiuni despre administrarea mai multor laxative pentru intestin. Aceasta este pentru a menține intestinul în mișcare, ceea ce ajută la trecerea capsulei înainte ca durata de viață a bateriei să se termine.

Pentru a vă menține intestinul în mișcare, este, de asemenea, important să rămâneți activ în timpul testului. Când stai sau te întinzi, mișcarea intestinală încetinește.

Puteți să vă întoarceți la spital mai târziu în acea după-amiază pentru a verifica dacă capsula a trecut în intestinul gros.

Camera face fotografii pe măsură ce trece prin intestin. Trimite toate fotografiile pe care le face către înregistratorul de date. Trebuie să verificați dacă lumina albastră clipește pe înregistratorul de date.

Asistenta dumneavoastră vă va spune când puteți începe să mâncați și să beți din nou în mod normal. Acest lucru se întâmplă de obicei la aproximativ 8 ore după ce ați înghițit capsula. Puteți scoate senzorii sau cureaua după terminarea testului. Reveniți înregistratorul de date la departament mai târziu în acea zi sau a doua zi.

După endoscopia capsulei de colon

Un tehnician descarcă imaginile de pe înregistratorul de date pe un computer. Un medic sau o asistentă medicală specializată se uită apoi la poze.

Capsula este de unică folosință. O treci natural în poo când mergi la toaletă.

Nu trebuie să faceți o scanare RMN decât după ce ați trecut capsula din corp.

Riscuri posibile

Echipa care vă îngrijește vă va oferi numere de telefon pe care să le contactați dacă aveți întrebări sau probleme după test.

O endoscopie cu capsule este de obicei o procedură foarte sigură. Medicii dumneavoastră se asigură că beneficiile unei endoscopii cu capsule depășesc orice riscuri posibile.

Foarte rar, capsula s-ar putea bloca în corpul dumneavoastră. Spuneți medicului sau asistentei medicale dacă sunteți îngrijorat că nu ați leșinat capsula. Este posibil să aveți nevoie de o radiografie pentru a verifica dacă este încă în intestin.