Eliminarea trans uretrala a tumorii vezicii urinare

O rezectie transuretrala a tumorii vezicii urinare (TURBT) este de obicei primul tratament pe care il aveti pentru cancerul de vezica urinara precoce.

Chirurgul dumneavoastra indeparteaza tumora din vezica urinara prin uretra. Uretra este tubul care transporta urina din vezica la exteriorul corpului.

Este posibil sa aveti TURBT pentru a elimina cancerul de vezica urinara precoce:

 • in timpul unui test de cistoscopie daca specialistul dumneavoastra vede o tumoare
 • dupa efectuarea analizelor care au aratat o tumoare a vezicii urinare

De obicei il aveti sub anestezie generala, ceea ce inseamna ca dormiti. In unele spitale, este posibil sa aveti un anestezic coloanei vertebrale in loc de un anestezic general. Aceasta este o injectie in coloana vertebrala (epidurala), astfel incat sa nu puteti simti nimic de sub talie.

Acest tratament dureaza intre 15 si 90 de minute.

Procedura

Chirurgul introduce in uretra un tub subtire rigid numit cistoscop.

Cistoscopul are fibre optice in interior, o lumina, camera si ocular la un capat. Chirurgul poate privi prin ocular sau poate vedea imagini pe un ecran TV.

Chirurgul trece instrumente mici pe cistoscop pentru a taia orice tumori din captuseala vezicii urinare.

De obicei, aveti acest lucru la spital in unitatea de chirurgie de zi. S-ar putea sa plecati acasa in aceeasi zi a operatiei. Dar, uneori, trebuie sa stati peste noapte sau cateva zile.

Inainte de operatie

O asistenta medicala va vede de obicei in clinica de pre-evaluare cu o saptamana sau doua inainte de operatie.

Vor lua unele masuratori (greutate, temperatura, ritm cardiac si respirator, niveluri de oxigen si tensiunea arteriala).

Este posibil sa vi se faca un test de sange, radiografie toracica si ECG. Acest lucru este normal pentru oricine are un anestezic general.

Asistenta medicala va ofera instructiuni despre operatie si ce sa aduceti in ziua respectiva. Este o idee buna sa aduceti o geanta peste noapte. De asemenea, iti vor spune cand sa nu mai mananci sau sa bei.

Pentru un anestezic general, de obicei trebuie sa incetati sa mancati cu cel putin 6 ore inainte. Si puteti bea inghitituri de apa cu pana la 2 ore inainte.

Cand sosesti

In ziua operatiei veti vedea chirurgul care va va explica procedura si va va cere sa semnati un formular de consimtamant. Acesta este un moment bun pentru a pune intrebari.

De asemenea, va veti intalni cu anestezistul care va va face sa dormiti si sa va ingrijiti in timp ce dormiti.

Asistenta medicala iti da o rochie de spital in care sa te schimbi. Deci, trebuie sa va scoateti toate hainele.

Asistenta si portarul te duc in camera de anestezie pe un carucior de teatru.

De obicei, aveti un tub mic introdus in vena (canula) inainte de a lua anestezicul. Acest lucru va permite sa va administreze medicamente direct in vena. Majoritatea spitalelor va ofera, de asemenea, o injectie cu antibiotice inainte de procedura.

Operatiunea

Odata ce dormi sau daca anestezicul coloanei functioneaza, chirurgul iti trece cistoscopul in uretra.

Folosesc cistoscopul pentru a privi interiorul vezicii urinare. De asemenea, trec instrumentele mici pe cistoscop. Folosesc aceste instrumente pentru a elimina tumorile. Apoi folosesc o sonda pentru a sigila (cauteriza) zona pentru a opri orice sangerare.

S-ar putea sa introduca un cateter in vezica urinara pentru a scurge urina pentru o scurta perioada de timp dupa aceea. Asistenta medicala scoate de obicei acest lucru inainte de a pleca acasa.

Stai cateva ore in spital. De obicei te duci acasa in aceeasi zi, dar s-ar putea sa ramai peste noapte.

Dupa operatie, tu:

 • s-ar putea sa aiba arsuri si usturimi atunci cand treceti prin urina
 • poate avea sange in urina
 • trebuie sa beti cel putin 8 pahare de apa dupa operatie
 • ar putea avea antibiotice de luat

Contactati spitalul daca aveti

 • durere sau sangerare care se agraveaza sau dureaza mai mult de 3 zile
 • semne de infectie, cum ar fi febra sau necesitatea de a trece urina mai des

Preluarea cancerului de vezica urinara

Chirurgii ar putea folosi si o alta metoda pentru a ajuta la depistarea cancerului de vezica urinara. Acestea nu sunt disponibile in toate centrele. Chirurgul dvs. va va explica ce vor folosi in operatia TURBT.

Imagistica cu banda ingusta

Chirurgul dvs. foloseste lumini de culori diferite (albastru si verde) pentru a obtine un aspect si o intelegere mai bune a vezicii urinare. Aceste lumini pot ajunge la straturi de tesut mai adanci din vezica si pot ajuta la afisarea unor zone anormale.

Diagnosticul fotodinamic (PDD)

Chirurgul dvs. va poate introduce un colorant in vezica cu o ora inainte de a avea TURBT. Vopseaua este sensibila la lumina. In timpul interventiei chirurgicale, ei stralucesc o lumina albastra pe captuseala vezicii urinare. Aceasta se numeste diagnostic fotodinamic (PDD). Poate ajuta la prezentarea mai clara a zonelor de cancer.

Chimioterapie

De obicei, aveti o doza de chimioterapie in vezica la sfarsitul operatiei. Sau il puteti avea cand va intoarceti la sectie. O aveti in termen de 6 ore de la operatie.

Acest lucru este pentru a ajuta la oprirea revenirii cancerului vezicii urinare si a scapa de celulele canceroase care ar fi putut fi lasate in urma.

Dupa operatie

Mergi intr-o zona de recuperare pentru a te odihni dupa un anestezic. Asistenta dumneavoastra va monitorizeaza si face masuratori regulate pana cand va treziti corect din anestezic.

Puteti manca si bea in mod normal.

Este posibil sa aveti un tub in vezica (cateter) pentru a scurge urina intr-o punga pentru o perioada scurta de timp. Asistenta medicala il scoate inainte de a pleca acasa.

Este posibil sa vedeti sange in urina. Acest lucru poate dura pana la 3 zile. Asta nu va insemna ca nu puteti merge acasa.

Este posibil sa observati sangerari la 10-14 zile dupa operatie. Nu va faceti griji in legatura cu acest lucru, poate fi normal. Bea mult, dar daca nu se opreste in 24 de ore sunati la linia de sfaturi.

Medicul dumneavoastra va cere sa beti multe lichide, sa va spalati vezica. Acest lucru va ajuta sa va protejati de infectarea urinei.

Cand incepeti sa treceti urina, aceasta poate arde si va poate ustura cateva zile. Vi se vor oferi analgezice pentru a face acest lucru mai confortabil.

Daca aveti un anestezic general, veti avea nevoie de cineva cu dvs., astfel incat sa va poata duce acasa si sa ramana cu voi peste noapte. De asemenea, timp de 24 de ore dupa ce nu trebuie sa conduceti, sa beti alcool, sa folositi utilaje grele sau sa semnati documente obligatorii din punct de vedere legal.

Riscuri posibile

O TURBT este o procedura sigura. Asistenta dumneavoastra va va spune cu cine sa contactati daca aveti probleme dupa TURBT. Medicii dvs. se vor asigura ca beneficiile unei TURBT depasesc orice riscuri posibile.

Unele riscuri posibile includ:

Sangerare

Ar trebui sa contactati spitalul imediat daca:

 • sangerarea se inrautateste
 • exista cheaguri de sange in urina
 • aveti dureri severe la trecerea urinei
 • nu puteti trece urina si aveti dureri severe

Infectie

Exista riscul de infectie. Simptomele pot include:

 • mergand mai des la toaleta
 • arsuri si usturimi la trecerea urinei
 • temperatura ridicata
 • senzatie de caldura si frig sau frisoane
 • stare generala de rau

Adresati-va medicului dumneavoastra, deoarece este posibil sa aveti nevoie de antibiotice pentru a trata o infectie.

Deteriorarea sau vatamarea vezicii urinare

Rareori, poate exista o mica ruptura (perforare) a vezicii urinare sau poate fi ranita. Este probabil ca acest lucru se va rezolva cu un cateter timp de cateva zile pentru a odihni vezica. Foarte rar este posibil sa aveti nevoie de o interventie chirurgicala pentru a rezolva aceasta problema.

Vanatai si umflaturi

S-ar putea sa aveti o mica vanatai in zona in care au pus acul pentru canula.

Exista riscul ca anestezicul sau antibioticele sa se scurga in afara venei. Acest lucru poate provoca umflaturi si dureri in brat, dar este rar.