Ecografie din interiorul corpului (EUS)
S-ar putea să aveți o ecografie endoscopică (EUS) dacă aveți cancer de stomac. Acest lucru este pentru a afla dimensiunea cancerului și dacă s-a răspândit.
Ce este o ecografie endoscopică?
Acest test combină ultrasunetele și endoscopia pentru a vă uita la conducta alimentară (esofag) și stomac.
O endoscopie este un test pentru a privi în interiorul corpului tău. Medicul dumneavoastră folosește un tub lung flexibil (endoscop) cu o cameră mică și lumină la capăt. Endoscopul are, de asemenea, o sondă cu ultrasunete la vârful său.
O scanare cu ultrasunete utilizează unde sonore de înaltă frecvență pentru a crea o imagine a interiorului corpului.
Pregătirile pentru acest test sunt aceleași cu o endoscopie.
Pregătirea pentru test
S-ar putea să vi se efectueze un test de sânge cu 2 zile înainte pentru a verifica cât de bine cheagurile de sânge.
Spuneți medicului dumneavoastră dacă luați medicamente care modifică modul de formare a cheagurilor de sânge. Aceasta include:
- acid acetilsalicilic
- clopidogrel
- medicamente pentru artrită
- warfarină sau heparină
- apixaban sau rivaroxaban
Medicul dumneavoastră vă spune dacă trebuie să încetați să luați orice alte medicamente.
Nu puteți mânca timp de 6 până la 8 ore înainte de test, dar este posibil să puteți bea înghițituri de apă cu până la 2 ore înainte de programare. Medicul sau asistenta vă oferă instrucțiuni scrise despre acest lucru în prealabil.
Discutați cu medicul dumneavoastră dacă nu mâncați ar putea fi o problemă pentru dvs. De exemplu, dacă aveți diabet.
Medicul dumneavoastră vă va explica ce vor face și veți semna un formular de consimțământ. Acesta este un moment bun pentru a vă pune orice întrebări.
Cum o ai
De obicei, aveți o endoscopie în spital ca ambulatoriu. Un medic sau o asistentă medicală specializată (endoscopist) face testul. O asistentă rămâne cu tine când o ai. Testul durează de obicei mai puțin de 30 de minute.
Când ajungeți la clinică, personalul vă poate cere să vă scoateți hainele de sus și să vă îmbrăcați o rochie de spital.
Trebuie să minți foarte nemișcat pentru a avea acest test. Așadar, de obicei aveți medicamente care să vă adoarmă (sedare).
O endoscopie este un test pentru a vă analiza conducta alimentară, stomacul și prima parte a intestinului.
Este posibil să aveți acest test dacă aveți sângerări anormale, indigestii durabile sau dificultăți la înghițire.
În ziua testului nu trebuie să mâncați sau să beți cu 6 ore înainte.
Chiar înainte de test, medicul dumneavoastră vă va pulveriza partea din spate a gâtului pentru a-l amorți. Sau vă oferă un sedativ care vă va face să uitați să faceți testul.
O asistentă îți pune o gură de protecție în gură. Apoi îți pun un tub flexibil numit endoscop în gură și pe gât.
Acest lucru este inconfortabil și vă poate face să vă înșelați. Concentrarea pe respirația profundă lentă ajută.
La capătul tubului se află o lumină și o cameră, aceasta trimite imagini către un monitor. De asemenea, are un instrument care poate preleva probe de țesut.
Privind monitorul, acestea vă examinează conducta alimentară și apoi stomacul.
Dacă văd zone anormale, vor lua o probă de țesut – numită biopsie.
Nu veți simți nicio durere și veți putea respira normal pe tot parcursul.
După aceea, trebuie să te odihnești o vreme. Este posibil ca gâtul să vă doară și să vă simțiți balonat.
Având testul
Te culci pe canapea și ai o injecție cu sedativ. Este nevoie de câteva minute pentru a deveni somnoros. Endoscopistul vă poate pulveriza partea din spate a gâtului cu anestezic local pentru a-l amorți.
Apoi endoscopistul îți trece endoscopul pe gât. Acestea atașează o sondă cu ultrasunete la endoscop. Vă cer să înghițiți în timp ce tubul coboară. Ei introduc o cantitate mică de aer în tub pentru a-i ajuta să vă vadă conducta de alimente (esofag), stomacul și prima parte a intestinului.
Ecografia folosește unde sonore pentru a construi o imagine, astfel încât să poată măsura tumora și să vadă cât de adânc este crescut în țesuturi. De asemenea, ar putea să vadă dacă ganglionii limfatici din apropiere sunt umflați (măriți).
Endoscopistul poate preleva probe din orice zonă cu aspect anormal. Acestea le trimit la laborator pentru a fi analizate cu atenție la microscop.
La sfârșitul testului, endoscopistul îndepărtează ușor tubul.
După endoscopie
Trebuie să vă odihniți o vreme după test.
Nu puteți mânca sau bea timp de aproximativ o oră, până când spray-ul local pentru anestezic nu dispare. S-ar putea să nu vă amintiți prea multe despre test după ce ați luat medicamentul sedativ.
Ar trebui să puteți merge acasă în aceeași zi. Nu puteți conduce sau bea alcool timp de 24 de ore după ce ați luat un sedativ. Ai nevoie de cineva care să te ducă acasă de la spital și să rămână cu tine în acest timp.
Riscuri posibile
O endoscopie este o procedură foarte sigură. Dar asistenta vă spune cu cine să contactați dacă aveți probleme ulterior. Medicii dvs. se asigură că beneficiile efectuării unei endoscopii depășesc riscurile posibile.
Posibilele riscuri includ:
O durere în gât
Este posibil să aveți dureri în gât până la 24 de ore. Contactați spitalul dacă aveți dureri severe în gât, piept sau burtă (abdomen).
Balonare
Este posibil să aveți balonări sau disconfort ușor timp de câteva ore după test. Acest lucru se datorează aerului pe care endoscopistul îl introduce în stomac în timpul testului.
Sângerare
Există riscul de sângerare de la locul biopsiei. Aceasta este de obicei o cantitate mică și se oprește singură. În cazuri rare, este posibil să aveți nevoie de o transfuzie de sânge.
Lacrimă mică
Există riscul unei mici rupturi (perforare) în conducta alimentară, stomac sau intestinul subțire. Acest lucru este rar, dar poate fi grav.
Lichid care intră în plămâni
Există un risc foarte mic de lichid care intră în plămâni din gură în timpul testului. Asistenta dumneavoastră folosește un tub pentru a îndepărta cea mai mare parte a lichidului din gură pentru a reduce acest risc.
Respirație scurtă
O reacție la sedativ poate provoca dificultăți de respirație, dar acest lucru este rar. Asistenta vă verifică nivelul de oxigen în timpul testului. Aveți oxigen printr-un tub care vi se potrivește în nas (canule nazale).
Obținerea rezultatelor dvs.
Ar trebui să obțineți rezultatele în termen de o săptămână, dar ar putea dura mai mult.
Așteptarea rezultatelor vă poate face să vă faceți anxietate. Întrebați-vă medicul sau asistenta medicală cât timp va dura pentru a le obține. Contactați medicul care a organizat testul dacă nu ați auzit nimic după câteva săptămâni.
S-ar putea să aveți detalii de contact pentru o asistentă medicală specializată și îi puteți contacta pentru informații dacă aveți nevoie. Vă poate ajuta să discutați cu un prieten apropiat sau o rudă despre cum vă simțiți.