După un transplant de ficat

După o operație mare, te trezești în unitatea de terapie intensivă sau într-o unitate de recuperare a dependenței ridicate. De obicei, vă mutați înapoi în secție într-o zi sau cam așa.

În terapie intensivă aveți îngrijiri de îngrijire medicală unu la unu. În unitatea cu dependență ridicată aveți îngrijiri de îngrijire medicală foarte apropiate. Chirurgul și anestezistul dvs. vă examinează în mod regulat și vă urmăresc îndeaproape progresul.

Aceste unități sunt locuri ocupate și adesea zgomotoase, pe care unii oameni le găsesc ciudate și dezorientante. Te vei simți somnoros din cauza anestezicelor și a analgezicelor.

Tuburi și drenuri

Când te trezești, vei avea mai multe tuburi în tine. Acest lucru poate fi înspăimântător, așa că vă ajută să știți la ce servesc.

Ai putea avea:

  • picură pentru a vă oferi transfuzii de sânge și lichide de obicei printr-o venă din gât
  • scurgerile plăgii pentru a scurge sângele, bila sau lichidul din jurul locului operației
  • un tub pe nas în stomac (tub nazogastric) pentru a scurge bila și a vă opri senzația de rău
  • un tub în vezica urinară (cateter) pentru a măsura cantitatea de urină pe care o treceți
  • un tub mic într-o venă sau arteră pentru a vă verifica tensiunea arterială
  • un tub fin în spate care intră în lichidul spinării (epidural) pentru a ajuta la ameliorarea durerii

Este posibil să aveți și o mască de oxigen.

Pompele electronice pot controla orice medicamente pe care le aveți prin picurare.

Rana ta

Chirurgul dvs. face operația printr-o tăietură mare în burtă (abdomenul superior). Ai un pansament peste rană când te trezești. Pansamentul rămâne la locul său câteva zile. Asistenta ta curăță rana și pune pansamente noi.

Chirurgul dvs. închide rana cu cleme sau capse metalice. Asistenta dumneavoastră le îndepărtează după aproximativ 10 până la 14 zile.

Scurgerile plăgii rămân înăuntru până când nu mai scurg lichidul. Asistenta ta schimbă în fiecare zi sticlele atașate acestora. Canalele de scurgere stau de obicei câteva zile, dar ar putea fi mai lungi.

Analgezice

Este normal să aveți durere în prima săptămână sau cam așa ceva. Aveți analgezice pentru a vă ajuta.

Spuneți medicului dumneavoastră sau asistentei medicale imediat ce simțiți orice durere. Au nevoie de ajutorul tău pentru a găsi tipul și doza potrivită de analgezic pentru tine. Analgezicele funcționează cel mai bine atunci când le luați în mod regulat.

Imediat după operație este posibil să aveți analgezice printr-o picurare în sânge pe care o controlați. Aceasta se numește analgezie controlată de pacient (PCA).

Sau s-ar putea să aveți analgezice printr-un tub mic subțire care vă este pus în spate. Acest tub este conectat la o pompă care vă oferă o doză constantă de analgezic. Aceasta se numește epidurală.

Ai analgezice pe care să le iei acasă. Urmați instrucțiunile pe care le oferă asistenta dvs. despre cât de des și când să le luați. Adresați-vă medicului dumneavoastră dacă aveți în continuare dureri sau dacă se agravează.

Mancand si band

De obicei, veți putea bea imediat ce vă treziți și vă veți simți în stare. S-ar putea să începeți să mâncați cantități mici a doua zi după operație, în funcție de modul în care vă simțiți. Asistenta sau dieteticianul vă poate oferi băuturi nutritive pentru a vă ajuta până când veți putea mânca normal.

S-ar putea să aveți un tub pe nas și în stomac numit tub nazogastric. Aceasta scurge lichidul din stomac și vă ajută să vă opriți să vă simțiți rău. Asistenta dumneavoastră va scoate tubul după ce mâncați și beți normal.

Miscare

Asistentele și kinetoterapeuții dvs. vă vor ajuta să vă deplasați cât mai curând posibil, odată ce ați revenit la unitatea de ficat. Vor verifica dacă faceți exerciții de respirație și picioare. Acest lucru vă ajută să vă recuperați.

Făcând progrese

În primele câteva zile după operație, veți începe să vă simțiți mai bine. Picăturile și scurgerile vor ieși, veți începe să mâncați și vă puteți deplasa mai bine.

Veți începe să simțiți că faceți progrese.

Analize de sange

Aveți teste de sânge în fiecare zi pentru a verifica cât de bine funcționează noul dumneavoastră ficat. Este posibil să aveți nevoie de scanări și probe prelevate de ficat (biopsie).

Plecarea acasă după operație

De obicei, petreceți 8-10 zile la spital după un transplant de ficat, în funcție de recuperare.

Când este timpul să plecați acasă, este posibil să vă simțiți puțin anxios și s-ar putea să vă îngrijorați dacă nu aveți medici și asistenți. Acest lucru este firesc, dar amintiți-vă că medicul dumneavoastră vă va trimite acasă doar după ce vă va crede că sunteți suficient de bine și înțelegeți cum să luați medicamentul pe care îl luați.

Este important să o luați ușor câteva săptămâni după ce ați ajuns acasă. Corpul tău nu s-ar fi recuperat complet și vei continua să prezinți o infecție.

Înainte de a părăsi spitalul, personalul va petrece timp pregătindu-vă. Ei vă vor vorbi despre medicamentele dumneavoastră și despre posibilele reacții adverse, cât de des aveți întâlniri ulterioare și la ce să vă așteptați în primul an după transplant. La început, vă veți vedea medicii săptămânal pentru a verifica dacă totul merge bine.

Când te duci acasă, trebuie să ții cont de câteva lucruri importante:

  • stai departe de persoanele bolnave, inclusiv de persoanele care au răceli
  • stai departe de mulțimi, mai ales acolo unde există o ventilație slabă
  • spală-te pe mâini des
  • asigurați-vă că orice carne pe care o mâncați este gătită bine
  • cunoașteți semnele infecției, inclusiv febră, dureri în gât sau pur și simplu nu vă simțiți bine
  • spuneți medicului dumneavoastră dacă aveți o acoperire albă pe limbă sau pete în gât – aceasta ar putea fi cauzată de o infecție numită aftă
  • femeile pot dezvolta, de asemenea, aftoase vaginale, așa că spuneți medicului dumneavoastră dacă aveți mâncărime sau disconfort
  • luați întotdeauna medicamentele la orele programate; este important să nu ratați niciunul
  • adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă vreunul dintre medicamentele pe care le luați trebuie păstrat la frigider
  • discutați cu medicul dumneavoastră sau cu asistenta medicală de transplant despre orice medicamente sau vitamine noi înainte de a începe să le luați