Biopsie vaginala

Este posibil ca medicul dumneavoastra sa va doreasca o biopsie. Aceasta inseamna indepartarea unei probe de tesut din zona afectata a vaginului.

Medicul trimite proba la laborator unde un expert (patolog) Deschideti un articol glosar il examineaza.

Ai putea avea:

  • o biopsie de excizi
  • o biopsie punch

De ce ai acest test

Aveti testul pentru a afla daca aveti modificari precanceroase (VAIN) sau cancer al vaginului. Daca aveti cancer, uitandu-va la celulele de la microscop va va arata ce tip de cancer vaginal este.

Medicul dumneavoastra va poate sugera, de asemenea, biopsii ale gatului uterin (colului uterin) sau vulvei pentru a exclude aceste tipuri de cancer, ambele putandu-se raspandi in vagin.

Biopsie de excizie

Medicul sau asistenta va vor oferi informatii despre biopsie. Este posibil sa va ceara sa semnati un formular de consimtamant. Acesta este un moment bun pentru a pune orice intrebari pe care le aveti.

O biopsie de excizie este o operatie minora. Medicul dumneavoastra indeparteaza total sau partial zona anormala a tesutului. S-ar putea sa fie nevoie sa inchida taietura cu cateva ochiuri. Acestea se dizolva treptat, astfel incat nu este nevoie sa le scoateti. Daca zona indepartata este mica, medicul dumneavoastra poate pune un lichid deasupra pentru a opri orice sangerare, mai degraba decat sa folositi cusaturi.

De obicei, aveti biopsia intr-un ambulatoriu. Medicul dumneavoastra ar putea folosi anestezic local pentru a amorti zona. Sau s-ar putea sa aveti nevoie de un anestezic general. Este posibil sa aveti acest caz ca o zi sau poate fi necesar sa stati in spital peste noapte daca aveti un anestezic general.

Punch biopsie

Obtinerea unei biopsii cu pumn dureaza cateva minute, dar veti fi cu medicul timp de aproximativ 20 de minute. O parte din acest timp se asigura ca intelegeti procedura si ca va simtiti confortabil.

De obicei, aveti o biopsie cu pumn ca ambulatoriu folosind anestezic local. Medicul dumneavoastra indeparteaza o mica bucata din zona anormala din vagin.

In primul rand, aveti o mica injectie pentru a amorti zona. Medicul dumneavoastra foloseste apoi un instrument care arata ca un mic corer de mar pentru a indeparta o mica bucata de tesut. De obicei nu mai aveti nevoie de cusaturi dupa aceea.

Medicul dumneavoastra pune proba intr-o oala mica si o trimite la laborator pentru a fi examinata la microscop.

Dupa biopsia ta

Depinde daca ati avut un anestezic general cu privire la modul in care veti fi dupa biopsie.

Dupa un anestezic general, veti avea nevoie de timp pentru a va trezi si a va recupera. Si cineva va trebui sa te duca acasa.

Dupa un anestezic local, de obicei va puteti imbraca si puteti merge acasa la scurt timp dupa test.

Riscuri posibile

O biopsie este o procedura foarte sigura, dar asistenta dumneavoastra va va spune cu cine sa contactati daca aveti probleme dupa test. Medicii dvs. se vor asigura ca beneficiile unei biopsii depasesc aceste riscuri posibile.

Sangerare

Este posibil sa aveti sangerari usoare cateva zile dupa aceea. Nu este nimic de ingrijorat. Medicul sau asistenta va vor oferi sfaturi cu privire la ce trebuie sa faceti daca aveti sangerari.

Durere

Este posibil sa aveti unele dureri pentru cateva zile in jurul zonei din care a fost luata biopsia. Analgezicele usoare va pot ajuta.