LLETZ

LLETZ este un tratament pentru celulele cervicale anormale care au fost preluate prin screening cervical.

LLETZ reprezintă o excizie a zonei de transformare. Este, de asemenea, cunoscut sub numele de excizie electrochirurgicală în buclă (LEEP) sau diatermie în buclă. Acesta este cel mai frecvent tratament pentru celulele cervicale canceroase.

Colposcopistul dvs. folosește o buclă subțire de sârmă pentru a elimina zona de transformare a colului uterin. Firul are un curent electric care trece prin el, care taie țesutul și sigilează rana în același timp.

Zona de transformare este zona din jurul deschiderii colului uterin.

LLETZ este un tratament ambulatoriu și durează până la 15 minute. De obicei îl aveți sub anestezic local.

Procedura

La clinica de colposcopie, asistenta dumneavoastră vă cere să vă dezbrăcați de la brâu în jos și apoi să vă întindeți pe spate pe canapeaua de examinare. Îți dau o foaie pentru a te acoperi. Picioarele tale sunt susținute de 2 spătare pentru picioare.

Colposcopistul dvs. pune ușor un instrument medical numit speculum în vagin pentru a-l menține deschis (ca atunci când aveți un test de screening cervical). Se uită prin colposcop pentru a vă examina colul uterin.

Îți injectează anestezic local în colul uterin. Acest lucru s-ar putea ustura pentru o perioadă scurtă de timp. Anestezicul local amorțește zona. Colposcopistul dvs. poate apoi îndepărta zona țesutului cu celulele anormale. Acest lucru nu este dureros, dar este posibil să simțiți o presiune.

Colposcopistul dvs. îndepărtează apoi speculul și vă puteți îmbrăca când sunteți gata.

Ar trebui să aduceți un prosop sanitar cu dumneavoastră la spital. Veți avea nevoie de unul după tratament, deoarece ar putea exista unele sângerări.

Dupa tratament

S-ar putea să aveți sângerări și secreții timp de aproximativ 4 săptămâni după ce ați primit un LLETZ. Nu trebuie să utilizați tampoane sau să faceți sex în acest timp pentru a reduce riscul de infecție.

Consultați medicul de familie sau contactați asistenta de colposcopie dacă aveți:

  • sângerări mai grele decât o perioadă sau sângerați încă după 4 săptămâni
  • deversare care miroase neplăcut