Examinare RMN

O scanare RMN creează imagini folosind magnetismul și unde radio. Vă poate ajuta să aflați unde este cancerul și dacă s-a răspândit.

RMN înseamnă imagistica prin rezonanță magnetică. Produce imagini din unghiuri din jurul corpului și prezintă țesuturile moi foarte clar. Poate prezenta zone anormale în ganglionii limfatici sau în alte părți ale corpului.

Motiv examinare RMN

S-ar putea să aveți o scanare RMN a zonei de burtă (bazin și abdomen). Acesta vă poate ajuta medicul să vadă dimensiunea cancerului din colul uterin și dacă acesta s-a răspândit în zone din apropiere, cum ar fi vezica urinară sau pasajul din spate (rect). De asemenea, poate arăta dacă cancerul s-a răspândit la ganglionii limfatici din apropiere.

Pregătirea pentru scanarea RMN

Înainte de a merge la programare sau când ajungeți, completați o listă de verificare a siguranței. Aceasta întreabă despre:

 • orice operații pe care le-ați făcut
 • indiferent dacă aveți implanturi metalice sau alte metale în corpul dumneavoastră

O scanare RMN utilizează un magnetism puternic care ar putea afecta orice metal din corpul dumneavoastră. Aceasta include:

 • stimulatoare cardiace sau un defibrilator implantabil (pentru tratarea ritmurilor cardiace anormale)
 • cleme, știfturi sau plăci chirurgicale
 • implanturi cohleare (pentru surditate)
 • fragmente de metal oriunde în corpul dumneavoastră – de exemplu, din cauza unei vătămări, umpleri dentare și punți

Puteți face totuși o scanare RMN dacă aveți unele metale în corp, dar medicul și radiograful dvs. decid dacă este sigur pentru dvs. Spuneți personalului scanerului despre orice metale din corpul dumneavoastră.

Unele persoane se simt claustrofobe atunci când fac o scanare RMN. Contactați departamentul înainte de test, dacă este posibil să simțiți acest lucru. Personalul spitalului poate avea grijă suplimentară pentru a vă asigura că vă simțiți confortabil și că înțelegeți ce se întâmplă. Medicul dumneavoastră vă poate oferi medicamente pentru a vă ajuta să vă relaxați, dacă aveți nevoie.

Un RMN este în general sigur în timpul sarcinii. Dar, ca măsură de precauție, de obicei nu veți avea una în primele 3 luni de sarcină.

Spuneți în prealabil personalului departamentului dacă credeți că sunteți gravidă.

La ce să te aștepți

Când ajungeți la departamentul de scanare

Radiograful vă poate cere să vă schimbați într-o rochie de spital. Este posibil să nu trebuiască să vă dezbrăcați dacă îmbrăcămintea dvs. nu are metal, cum ar fi fermoarele sau agrafe.

Trebuie:

 • îndepărtați orice bijuterii, inclusiv piercing-urile și ceasul
 • îndepărtați agrafe de păr
 • goleste-ti buzunarele de monede si chei

Este sigur să luați o rudă sau un prieten în camera de scanare cu dvs. Dar verificați mai întâi cu personalul departamentului. Prietenul sau ruda dvs. va trebui, de asemenea, să îndepărteze orice metal pe care îl au.

În camera de scanare

Radiograful dvs. vă duce în camera de scanare. Aparatul RMN este mare și are forma unei gogoși.

Te întinzi pe spate pe o canapea care aluneca în aparatul RMN.

Este posibil să aveți o injecție a unui colorant (mediu de contrast) printr-un tub mic de plastic (canulă) într-o venă din braț. Acest lucru vă ajută să arătați organele corpului mai clar. Unele persoane sunt alergice la colorant, astfel încât radiograful dvs. va verifica mai întâi orice afecțiuni medicale sau alergii pe care le aveți.

După injectarea colorantului, puteți:

 • ma simt rau
 • ai dureri de cap
 • vă simțiți cald sau roșu
 • au un gust metalic în gură
 • simțiți puțin amețit

Aceste efecte sunt de obicei ușoare și durează puțin. Spuneți radiografului dvs. dacă vă simțiți rău în orice moment în timpul sau după scanare.

Efectuarea scanării RMN

Trebuie să minți cât mai liniștit. Scanarea este nedureroasă, dar poate fi inconfortabil să stați nemișcat. Spune-le dacă devii rigid și trebuie să te miști.

Odată ce vă aflați în poziția corectă pe canapea, radiograful dvs. părăsește camera. Vă pot vedea pe ecranul televizorului sau printr-o fereastră în permanență din camera de control. Puteți vorbi între ei printr-un interfon.

Canapeaua se deplasează prin scanerul RMN. Face fotografii pe măsură ce treceți prin ea. Radiograful dvs. vă poate cere să vă țineți respirația uneori.

Scannerul scoate un sunet foarte puternic în timpul scanării. Purtați căști pentru a vă proteja auzul. De asemenea, puteți asculta muzică. Ținând ochii închiși vă poate ajuta.