Colposcopie

O colposcopie este un test pentru a arunca o privire asupra colului uterin în detaliu. Un colposcop este o lupă mare pe care un medic sau o asistentă medicală specializată (colposcopistă) o folosește pentru a privi îndeaproape învelișul pielii al colului uterin. Privind prin el, colposcopistul poate vedea modificări care pot fi prea mici pentru a fi văzute cu ochiul liber. Aceștia pot preleva probe (biopsii) ale oricăror zone anormale de pe colul uterin.

De obicei, aveți o colposcopie în ambulatoriul spitalului.

Despre screeningul cervical

De ce s-ar putea să aveți o colposcopie

Aveți o colposcopie dacă ați avut un rezultat anormal după un test de screening cervical sau dacă aveți simptome care ar putea fi cauzate de cancer de col uterin.

Testare

Pentru a avea colposcopia, trebuie să te dezbraci de la talie în jos. Asistenta dumneavoastră vă va da o foaie pentru a vă acoperi.

Te întinzi pe spate pe canapea, cu picioarele ridicate și genunchii despărțiți. Dacă nu puteți ajunge în această poziție din orice motiv, colposcopistul poate fi în măsură să efectueze examinarea cu dvs. întins pe lateral, cu genunchii ridicați. Asistenta dumneavoastră vă va ajuta să ajungeți într-o poziție confortabilă.

Colposcopistul introduce ușor un specul pentru a vă deschide vaginul. Apoi se uită prin colposcop la suprafața colului uterin. Pot face biopsii ale oricăror zone anormale. Le trimit la laborator pentru a fi analizate. Examinarea durează până la 20 de minute.

Biopsia este de obicei nedureroasă. Dar unele femei au dureri crampoase pentru câteva minute.

Dacă medicul sau asistenta medicală specializată găsește o zonă de celule anormale, este posibil să aveți tratament acolo și apoi. Ei numesc acest lucru a se vedea și trata. Sau pot aștepta până vor avea rezultatele biopsiei.

După testul tău

Puteți pleca acasă de îndată ce colposcopia se termină.

Obținerea rezultatelor dvs.

Înainte de a părăsi spitalul, asigurați-vă că știți cum veți primi rezultatele. Vi se poate cere să vă întoarceți la spital pentru o întâlnire ambulatorie pentru a obține rezultatele. Sau rezultatele pot fi trimise prin poștă.

Dacă aveți celule anormale pe colul uterin, veți avea o programare pentru a vă întoarce la clinica de colposcopie pentru a le trata.

Riscuri posibile

Colposcopia este o procedură foarte sigură, dar asistenta dumneavoastră vă va spune cu cine să contactați dacă aveți probleme după test. Medicii dumneavoastră se asigură că beneficiile unei colposcopii depășesc orice riscuri posibile.

Sângerare

S-ar putea să aveți o sângerare ușoară timp de până la 5 zile după efectuarea unei biopsii. Asta este normal. Dar consultați medicul de familie sau contactați unitatea de colposcopie pentru sfaturi dacă sângerarea este mai grea decât menstruația obișnuită sau dacă mai sângerați după o săptămână.

Infecţie

Există un risc mic de infecție. Ar trebui să evitați să faceți sex și să utilizați tampoane până când se oprește sângerarea – aproximativ 5 zile după biopsie. Acest lucru permite vindecarea zonei de pe colul uterin și reduce riscul de infecție. Medicul dvs. de familie vă va oferi antibiotice dacă dezvoltați o infecție.

Dacă sunteți gravidă

Puteți face o colposcopie dacă sunteți gravidă. Este perfect sigur pentru dumneavoastră și bebeluș și nu va afecta livrarea. Nu vă va afecta nici capacitatea de a rămâne gravidă în viitor.