Biopsia conică

O biopsie a conului este o mică operație pentru a îndepărta un țesut în formă de con din colul uterin.

De obicei îl aveți sub anestezie generală, ceea ce înseamnă că dormiți. Operația durează aproximativ 15 minute. Probabil că veți sta în spital peste noapte.

De ce ai putea face o biopsie de con

S-ar putea să vi se facă o biopsie conică dacă aveți simptome care ar putea fi cauzate de cancer de col uterin.

Este, de asemenea, un tratament pentru celulele cervicale anormale care au fost preluate prin screening cervical. Celulele anormale ar putea fi pe suprafața exterioară a colului uterin sau în partea interioară a colului uterin (canalul cervical). Dacă nu sunt tratate, celulele cervicale anormale se pot dezvolta în cancer de col uterin.

Înainte de biopsia conului

Specialistul dumneavoastră va verifica dacă sunteți în formă și suficient de bine pentru un anestezic general.

A avea un anestezic general înseamnă că nu veți putea mânca sau bea pentru câteva ore înainte. De obicei, încetați să mâncați cu cel puțin 6 ore înainte de procedură. De obicei, puteți bea apă cu până la 2 ore înainte. Scrisoarea dvs. de numire vă va oferi instrucțiuni în acest sens.

Procedura

În timpul operației, medicul dumneavoastră vă pune un specul în vagin, astfel încât să poată vedea colul uterin. Acest lucru este similar cu atunci când aveți screening cervical sau o colposcopie. Medicul dumneavoastră vă îndepărtează o colă de țesut în formă de con din colul uterin.

Ei trimit bucata de țesut la laborator unde un patolog îl privește cu atenție la microscop. Ei pot verifica dacă toate celulele anormale au fost îndepărtate sau pot verifica dacă există celule canceroase.

Medicul dumneavoastră vă poate împacheta vaginul cu niște tifon. Aceasta este pentru a pune presiune pe colul uterin pentru a ajuta la oprirea sângerării. De asemenea, pot introduce un tub în vezica urinară (cateter) pentru a scurge urina în timp ce pachetul este în poziție.

După biopsia conului

După operație, te întorci în secție. Asistenta vă verifică tensiunea arterială, pulsul și temperatura și caută semne de sângerare.

Probabil că veți avea dureri o perioadă la trezire. Spuneți asistentei dumneavoastră dacă aveți dureri. Vă pot oferi niște analgezice. Puteți lua calmante acasă cu dvs. dacă aveți nevoie, dar durerea durează de obicei doar câteva ore.

Odată ce ești complet treaz, poți mânca și bea.

Asistenta sau medicul dumneavoastră vor scoate pachetul de tifon înainte de a părăsi spitalul. Trebuie să vă odihniți pe pat câteva ore după aceea pentru a vă asigura că nu există sângerări abundente.

Este normal să aveți o sângerare de până la 6 săptămâni după biopsia conului. Medicul dumneavoastră vă poate prescrie un medicament numit vasopresină sau acid tranexamic care poate reduce sângerarea.

Obținerea rezultatelor dvs.

Înainte de a părăsi spitalul, asigurați-vă că știți cum veți primi rezultatele. S-ar putea să vă întoarceți la spital pentru o programare ambulatorie pentru a obține rezultatele. Sau rezultatele pot fi trimise prin poștă.

Dacă ați avut o biopsie conică pentru celule anormale, aveți de obicei o întâlnire de urmărire la aproximativ 6 luni după aceea. Acest lucru ar putea fi la clinica de colposcopie sau la chirurgia medicului general. Biopsia conului elimină de obicei toate celulele anormale, astfel încât să nu mai aveți nevoie de tratament suplimentar. Continuați cu teste regulate de screening cervical pentru a vă asigura că cervixul rămâne sănătos.

Dacă sunteți diagnosticat cu cancer de col uterin, medicul dumneavoastră vă va aranja teste ulterioare. Veți întâlni o asistentă medicală specializată în cancer pentru a vă sprijini.

Riscuri posibile

Biopsia conică este în mod normal o procedură sigură, dar asistenta dumneavoastră vă va spune cu cine să contactați dacă aveți probleme după test. Medicii dvs. se asigură că beneficiile unei biopsii de con depășesc orice riscuri posibile.

Sângerare

Există un risc mic de sângerare abundentă. Asistenta medicală vă va verifica în mod regulat după operație dacă există semne de sângerare.

Contactați medicul de familie sau mergeți la accident și urgență (A&E) dacă începeți să sângerați puternic sau treceți cheaguri de sânge după ce ați ajuns acasă. Este posibil să aveți nevoie de tratament pentru a opri sângerarea.

Infecţie

Există un risc mic de infecție după biopsie. Consultați medicul de familie dacă aveți:

  • scurgeri vaginale care miroase
  • durere în abdomenul inferiorcare nu dispare
  • temperatura ridicata (febra)

S-ar putea să aveți nevoie de antibiotice.

Pentru a reduce riscul de infecție, evitați să faceți sex și să utilizați tampoane timp de până la 6 săptămâni după biopsie. Evitați și înotul în acest timp.

Îngustarea colului uterin

După o biopsie de con există un risc foarte mic ca colul uterin să se îngusteze. Este posibil să aveți nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a întinde (dilata) deschiderea cervicală.

Sarcina

Medicul dumneavoastră nu vă va sugera o biopsie conică dacă sunteți gravidă, cu excepția cazului în care suspectează că există un cancer de col uterin.

O biopsie conică poate slăbi colul uterin. Acest lucru poate crește riscul de avort spontan sau travaliu precoce în sarcinile viitoare.