Chirurgia este un tratament obișnuit pentru cancerul sinusal nazal și paranasal, dar este complexă și numai un chirurg specialist o poate face.

Chirurgia cavității nazale și a sinusurilor paranasale

Chirurgia pentru cancerul sinusal nazal și paranasal este foarte specializată. Această parte a corpului este complexă și are numeroși nervi și vase de sânge importante. Deci, planificarea și efectuarea operației sunt dificile. Doar un chirurg specialist vă poate face operația.

Chirurgul dvs. va analiza cu atenție cum va arăta și cum va funcționa fața dumneavoastră după operație. Scopul principal este eliminarea cancerului. Odată cu aceasta, vor încerca să îndepărteze doar o cantitate mică de țesut și os sănătos din zonă.

Îndepărtarea ganglionilor limfatici din gât

La unele persoane, cancerul sinusal nazal sau paranasal se poate răspândi la ganglionii limfatici din gât. La persoanele cu cancer de sinus paranasal, acest lucru se întâmplă la aproximativ 10 din 100 de persoane (10%) cu cancer cu celule scuamoase și 4 din 100 de persoane (4%) cu adenocarcinom.

Dacă testele arată că există cancer la nivelul ganglionilor limfatici, este posibil să aveți o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea ganglionilor. Sau s-ar putea să aveți radioterapie la ganglionii limfatici. Îndepărtarea ganglionilor limfatici se numește disecție a gâtului.

Medicii și chirurgii tăi

Aveți tratament de la o echipă de chirurgi specialiști. Echipa poate include:

 • un chirurg la urechi, nas și gât (ORL) (otorinolaringolog)
 • un chirurg maxilo-facial care este specialist în chirurgia gurii, maxilarului, feței și gâtului
 • un chirurg plastic care este specialist în turnarea și reconstruirea suprafeței și a structurilor profunde ale corpului
 • un prostodont care este un dentist instruit să facă înlocuiri pentru dinții lipsă sau orice altă structură a gurii

Deoarece aceste tipuri de cancer se pot răspândi în ochi sau în interiorul craniului, s-ar putea să primiți și tratament de la:

 • un medic de ochi (oftalmolog)
 • un chirurg specializat în intervenții chirurgicale la nivelul creierului și al sistemului nervos (neurochirurg)

Cum ați putea fi afectat

Chirurgia pentru cancerul sinusal nazal și paranasal vă poate afecta într-unul sau mai multe dintre următoarele moduri:

 • felul în care mesteci și înghiți
 • simțul mirosului
 • cum vezi
 • cum auzi
 • cum vorbești

Modul în care ați putea fi afectat va depinde de poziția cancerului și de tipul de operație pe care îl aveți.

Aceste modificări se pot întâmpla deoarece fața și gâtul sunt umflate și dureroase după operație. De obicei, acestea se vor reduce sau vor dispărea odată ce începeți să vă vindecați. Umflarea s-ar putea schimba, de asemenea, modul în care arăți, dar și acest lucru se va îmbunătăți.

S-ar putea să aveți unele schimbări permanente în ceea ce puteți face și în modul în care arătați.

Înainte de a vă opera, medicul dumneavoastră va discuta despre dumneavoastră efectele secundare.

Chirurgie pentru ameliorarea simptomelor

Medicul dumneavoastră vă poate sugera o intervenție chirurgicală pentru ameliorarea simptomelor, chiar dacă nu vă poate vindeca cancerul. Aceasta se numește chirurgie paliativă.

O operație poate elimina o parte din cancer pentru a reduce simptomele. Vă va oferi o calitate a vieții mai bună pentru mai mult timp. Este posibil să aveți acest tratament atunci când cancerul vă blochează o parte din nas, ceea ce face dificilă respirația.