Despre leucemia mieloida cronica (LMC)

Ce este leucemia?

Leucemia este un cancer de sange. Celulele sanguine sunt formate in maduva osoasa. Maduva osoasa este partea interioara moale a unora dintre oasele tale.

In majoritatea tipurilor de leucemie, celulele albe din sange se formeaza in maduva osoasa. Aceste celule pot patrunde in fluxul sanguin si pot circula in jurul corpului. Nu se dezvolta corespunzator si deci nu functioneaza normal. Nu va ofera protectia impotriva infectiei pe care ar trebui sa o faca. Exista prea multe dintre aceste celule albe din sange anormale. Acestea opresc maduva osoasa producand suficiente celule sanguine sanatoase.

De asemenea, se pot acumula in ganglioni limfatici si splina si pot provoca umflaturi.

Exista diferite tipuri de leucemie. Acestea sunt impartite in doua grupe principale:

  • leucemie acuta
  • leucemie cronica

Leucemie acuta si cronica

Leucemia este acuta sau cronica in functie de cat de repede progreseaza.

Leucemia cronica tinde sa se dezvolte foarte lent. Este posibil sa aveti o leucemie cronica timp de luni sau ani, fara a avea multe simptome. Poate fi stabil timp de luni sau ani inainte de a se agrava.

Exista 3 tipuri principale de leucemie cronica:

  • leucemie limfocitara cronica (LLC)
  • leucemie mieloida cronica (LMC)
  • leucemie cu celule paroase

Cuvantul acut inseamna ca leucemia se poate dezvolta destul de repede. Exista 2 tipuri principale de leucemie acuta:

  • leucemie mieloida acuta (LMA)
  • leucemie limfoblastica acuta (ALL)

Celule sanguine si leucemie

Pentru a intelege de ce leucemia va afecteaza asa cum este, va ajuta sa stiti cum se produc in mod normal celulele sanguine si ce fac.

In mod normal, celulele sanguine sunt produse in maduva osoasa. Corpul le face intr-un mod controlat. Toate celulele sanguine incep ca acelasi tip de celule, numite celule stem. Aceasta prima celula stem se dezvolta apoi in:

  • celule rosii din sange (eritrocite)
  • trombocite
  • celule albe din sange (granulocite, monocite sau limfocite)

Tipul de leucemie cronica pe care il aveti depinde de ce tip de celule albe din sange au devenit canceroase. In LMC, celulele albe din sange ale granulocitelor sunt canceroase. De asemenea, puteti auzi LMC denumita leucemie granulocitara cronica (CGL).

Ce sunt exploziile

Celulele imature din sange sunt numite explozii. In LMC, boala poate intra intr-o faza in care incepe brusc sa se dezvolte mai repede. Exista o crestere brusca a celulelor explozive in maduva osoasa si sange. Aceasta se numeste criza exploziva.

Cum afecteaza leucemia celulele sanguine

Celulele albe din sange ajuta la combaterea infectiilor. Daca aveti celule albe din sange anormale, acestea nu pot combate infectia atat de bine. Este posibil sa aveti o multime de infectii, de care poate fi dificil sa scapati.

Cand se produc prea multe celule albe din sange, acestea ocupa mult mai mult spatiu in maduva osoasa decat ar fi in mod normal. Aceasta inseamna ca nu exista suficient spatiu pentru producerea celulelor rosii si a trombocitelor normale. Celulele rosii din sange transporta oxigen in jurul corpului. Daca nu aveti suficient din acestea, aveti anemie. Acest lucru va poate face sa va obositi si sa respirati.

Trombocitele sunt vitale pentru coagularea normala a sangelui. Daca nu aveti suficiente trombocite, veti avea probleme de sangerare, cum ar fi sangerari nazale, vanatai usoare, perioade foarte grele sau o eruptie fina de pete rosii cauzate de sangerari in piele (petechii).

Cromozomul Philadelphia

Majoritatea celulelor corpului contin cromozomi. Cromozomii sunt compusi din mii de gene. Exista 23 de perechi de cromozomi in celulele umane si fiecare cromozom are un numar de la 1 la 23. Acestea sunt un pic ca un manual de instructiuni pentru construirea corpului si mentinerea acestuia sanatoasa.

Majoritatea persoanelor cu LMC au un cromozom anormal numit cromozom Philadelphia. Acest lucru se intampla atunci cand o gena numita gena ABL1 pe cromozomul 9 se rupe si se lipeste de o gena numita gena BCR pe cromozomul 22.

Aceasta produce o noua gena numita BCR-ABL1, cunoscuta sub numele de gena de fuziune. Cromozomul 22 modificat, care arata mai scurt decat in ​​mod normal, se numeste cromozom Philadelphia.

Acest proces se numeste translocatie cromozomiala. Este un tip cunoscut de anomalie genetica care se poate intampla atunci cand o celula se divide pentru a forma celule noi. Nu este ceva mostenit. Deci nu v-ati nascut cu ea si nu poate fi transmis mai departe copiilor vostri.

Cromozomul Philadelphia face ca celula sa produca o proteina, numita tirozin kinaza, care incurajeaza celulele leucemice sa creasca si sa se inmulteasca.

Medicii pot prelua cromozomul Philadelphia la testele de sange si maduva osoasa si il pot folosi pentru a ajuta la diagnosticarea LMC si pentru a monitoriza raspunsul la tratament.