Să începem prin definirea cancerelor de sân la intervale. Acestea sunt cancerele de sân care se găsesc între screening-urile mamografice de rutină. De exemplu, o femeie are o mamografie care este normală în luna mai, dar apoi simte un nod în octombrie și merge la medic, iar nodul se dovedește a fi malign. Am auzit multe astfel de povești de-a lungul anilor, iar femeia este inevitabil șocată și confuză. Nu se presupune că mamografiile anuale ne protejează de astfel de experiențe?

Un studiu retrospectiv canadian recent, publicat în JAMA Network Open, a constatat că aceste femei prezintă un risc mai mare de boli agresive și deces. Cu o urmărire mediană de șapte ani după diagnostic, aceste femei au fost de peste trei ori mai predispuse să moară de cancer de sân decât femeile ale căror forme de cancer au fost descoperite la mamografii de screening de rutină.

Există mai multe explicații. În primul rând, aceste tipuri de cancer de sân la intervale sunt mai susceptibile de a fi de grad înalt (gradul 3) și de a avea o istorie naturală mai agresivă. Cancerele de sân observate la mamografiile anuale au fost mai susceptibile de a fi indolente, de grad inferior, care au fost mai puțin probabil să necesite chimioterapie. Cancerele la intervale au fost mai susceptibile de a fi triplu negative sau HER2-pozitive, asigurându-se că chimioterapia ar face parte din tratamentul recomandat. Uneori mamografia în sine era problema. Filmele cu sâni densi sunt mai greu de citit; masa în sine și țesutul sănătos din jur pot părea albe. Din punct de vedere tehnic, acest lucru este denumit efect de mascare, dar mi-a plăcut întotdeauna că este ca și cum ai căuta un urs polar într-un motiv de furtună de zăpadă. Se pare că studiul în sine a fost imperfect sau cancerul crește mai repede decât alții.

În afară de a fi alarmați, ce putem face în acest sens? Femeile despre care se știe că prezintă un risc crescut, cele cu o mutație genetică sau cu antecedente familiale puternice sau care au avut ele însele mai mult de un cancer de sân, ar trebui să aibă RMN de sân anual, pe lângă mamografiile anuale. Testele ar trebui să fie programate la o distanță de șase luni, astfel încât se efectuează un screening de două ori pe an. Femeile care au avut cancer mamar ar trebui să vorbească cu medicii lor despre situația și riscul lor personal. Are sens să adăugați un RMN de sân la rutina lor sau este suficientă mamografia anuală?

Întrucât recomandările pentru autoexaminări lunare ale sânilor (ESB) au fost în mare parte abandonate, acest lucru ne lasă de ales. De-a lungul anilor, femeile își găsesc adesea propriile tipuri de cancer de sân, dar de obicei nu o fac în timpul unui autoexamen lunar. În schimb, ei simt un nod în duș, sau un partener îl descoperă în timpul dragostei.

Dacă vă aflați în această situație, înțelegeți că orice studiu se referă la grupuri mari de femei și că medicul dumneavoastră vă va ajuta să luați cele mai bune decizii de tratament adecvate.