Există aproximativ milioane de supraviețuitori de cancer care trăiesc dincolo de previziunile medicilor lor, datorită unei combinații de medicamente de ultimă oră pentru chimioterapie, tratament excelent și măsuri de screening îmbunătățite. Cu toate acestea, supraviețuitorii cancerului se confruntă cu provocări unice legate de tratamentul lor după cancer și trebuie să fie atenți la posibilele efecte secundare tardive din chimioterapie și / sau radiații. Este important să discutați cu medicul dumneavoastră despre screeningul adecvat al efectelor secundare tardive ale tratamentului cancerului pentru tot restul vieții. Iată o listă a posibilelor teste de care ați putea avea nevoie, în funcție de tipul de tratament pe care l-ați primit pentru cancer:

1. Ecocardiograme regulate. Pacienții care au primit radiații în peretele toracic și / sau au primit doze mari de chimioterapie, în special cu o clasă de medicamente numite antracicline (cum ar fi doxorubicina), ar trebui să aibă ecocardiograme anuale pentru a verifica eventualele leziuni cardiace legate de tratament.

2. Mamografii regulate. Dacă sunteți un supraviețuitor al cancerului din copilărie și ați primit doze mari de radiații pe peretele toracic, poate fi necesar să începeți mamografii la o vârstă mai timpurie. Cancerele secundare legate de tratamentul primar sunt întotdeauna o posibilitate, mai ales cu radiații către peretele toracic. Cancerul de sân este unul dintre posibilele tipuri de cancer secundar care se pot dezvolta. Discutați cu medicul dumneavoastră de medic primar sau cu medicul oncolog despre posibilitatea screening-ului mamografiilor începând cu o vârstă mai fragedă. Dacă sunteți un supraviețuitor al cancerului de sân, mamografiile de screening ar trebui să fie numărul unu pe lista dvs. de priorități în fiecare an.

3. Examenele tiroidiene. Dacă ați primit radiații la nivelul capului, gâtului sau gâtului, ar trebui să fiți examinat pentru afecțiuni legate de tiroidă.

4. Testele funcției pulmonare. Dacă ați primit radiații pe peretele toracic sau ați primit chimioterapie, inclusiv medicamentul bleomicină, ar trebui să vi se efectueze periodic teste funcționale pulmonare. Deși tehnicile îmbunătățite de radiație reduc probabilitatea radiației împrăștiate în plămâni, nu elimină complet orice risc. Testarea implică cât de mult aer poate ține plămânii și cât de repede se mișcă și pleacă aerul din plămâni.

5. Testele de sânge și imagistică. Tomografia computerizată (scanări CT) și testele de sânge (titrul CEA) sunt utile în determinarea unui posibil cancer secundar. Adesea, cu aceste tipuri de teste pot exista falsuri pozitive, deci asigurați-vă că discutați cu medicul de familie sau oncolog despre necesitatea și frecvența acestor teste.

Supraviețuitorii cancerului trebuie să fie proprii avocați atunci când vine vorba de stabilirea unui plan de tratament pentru posibile efecte secundare tardive. O analiză atentă a tipului de cancer pe care l-ați avut în trecut și tratamentul pe care l-ați primit vă va ajuta pe dumneavoastră și echipa dvs. de asistență medicală să elaborați cel mai bun plan de tratament de supraviețuire posibil pentru viitor. Cea mai importantă parte a unui supraviețuitor al cancerului este menținerea îngrijirii ulterioare, astfel încât să puteți continua să vă bucurați de un stil de viață activ, prosper și sănătos.