Deciziile de tratament

Cele doua tratamente principale pentru cancerul vaginal sunt radioterapia si interventia chirurgicala. Este posibil sa aveti chimioterapie alaturi de radioterapie.

Aceasta pagina este despre tratamentul cancerului vaginal. Tratamentul dumneavoastra ar putea fi diferit daca aveti celule anormale in mucoasa interioara a vaginului. Aceasta se numeste neoplazie intraepiteliala vaginala sau VAIN.

Accesati informatii despre VAIN si tratamentul acestuia

Tratamentul dumneavoastra

Tratamentul cel mai potrivit pentru dvs. va depinde de:

 • tipul de cancer vaginal pe care il aveti
 • stadiul cancerului
 • care parte din vagin este afectata de cancer
 • orice tratament anterior pe care l-ati putea avea deja
 • sanatatea dumneavoastra generala

Echipa dvs. medicala va poate sugera un tratament pe cont propriu sau o combinatie de tratamente, in functie de circumstantele dumneavoastra.

Alegerea tratamentului dumneavoastra

In unele situatii, cel mai bun tratament este clar si nu vi se va oferi o alegere. Specialistul dvs. va poate recomanda ca radioterapia sau interventia chirurgicala sau ambele sunt cea mai buna optiune pentru vindecare.

Daca diferite tratamente functioneaza la fel de bine pentru tipul si stadiul de cancer, este posibil sa aveti de ales. De exemplu, ati putea alege:

 • tipul de operatie
 • daca trebuie sa se opereze sau radioterapie
 • daca trebuie sa aveti radioterapie sau chemoradiere

Puteti discuta despre aceste optiuni cu medicul dumneavoastra si asistenta medicala specializata.

A doua opinie

Unii oameni ar putea dori sa primeasca o a doua opinie inainte de a incepe tratamentul. Puteti cere specialistului sau medicului dumneavoastra sa va trimita la un medic specializat in cancerul vaginal. Poate fi mai bine sa aranjati o a doua opinie prin intermediul specialistului dvs., deoarece acestea va pot trimite toate notele si rezultatele testelor cu dvs.

A avea o a doua opinie nu inseamna de obicei ca noul medic preia tratamentul si ingrijirea dumneavoastra. Ei discuta cu dvs. si cu medicul dumneavoastra actual, care considera ca este cel mai bun tratament pentru dumneavoastra.

Poate dura ceva timp pentru a aranja o a doua opinie, ceea ce ar putea insemna ca tratamentul dumneavoastra este intarziat pentru o vreme. Amintiti-va, de asemenea, ca mai multi specialisti vor fi implicati in ingrijirea dumneavoastra ca parte a echipei dvs. multidisciplinare. Intre ei, ei discuta despre cel mai bun mod de a va trata cancerul.

Radioterapie

Este posibil sa aveti radioterapie in una dintre urmatoarele situatii:

 • ca tratament principal
 • pentru a trata un cancer daca nu puteti fi operat
 • pentru a ajuta la oprirea revenirii cancerului dupa operatie
 • pentru a trata un cancer care nu a putut fi eliminat complet cu o interventie chirurgicala
 • ca tratament combinat cu chimioterapie (chimioterapie)

Este posibil sa aveti radioterapie externa sau radioterapie interna sau ambele, pentru cancerul vaginal.

Interventie chirurgicala

Este posibil sa aveti o interventie chirurgicala pentru cancerul vaginal in stadiu incipient. Acest lucru este in special cazul in care aveti un tip numit adenocarcinom sau cancer cu celule scuamoase in partea superioara a vaginului.

Exista o serie de operatii diferite pentru cancerul vaginal. Acestea includ:

vaginectomie – indepartarea vaginului impreuna cu tesuturile din jur
histerectomie radicala – indepartarea uterului, a colului uterin, a partii superioare a vaginului si a tesuturilor din jur
exenteratie pelviana – aceasta implica o histerectomie plus indepartarea vaginului, a vezicii urinare, a rectului (pasajul din spate) si a unei parti a intestinului

Tipul de operatie pe care il aveti depinde in principal de dimensiunea si pozitia cancerului.

Daca aveti nevoie sa va indepartati vaginul, este posibil sa aveti un nou vagin realizat folosind tesuturi din alte parti ale corpului. Aceasta se numeste reconstructie vaginala. Discutati cu chirurgul dumneavoastra din timp daca acest lucru este ceva ce ati dori sa luati in considerare. Veti avea nevoie de o sesizare catre un chirurg plastic pentru aceasta operatie de specialitate.

Indepartarea ganglionilor limfatici

In timpul operatiei, chirurgul dumneavoastra ar putea indeparta o parte din ganglionii limfatici din jurul vaginului, de obicei din abdomenul inferior (pelvis) sau din zona inghinala.

Un patolog verifica ganglionii limfatici pentru a vedea daca contin celule canceroase. Stiind daca cancerul este prezent, medicul va ajuta sa stabileasca stadiul bolii dumneavoastra. Ei pot decide apoi ce tratament este cel mai potrivit pentru dumneavoastra.

Chimioterapie

Este putin probabil sa aveti chimioterapie de unul singur ca prim tratament pentru cancerul dumneavoastra. Acest lucru se datoreaza faptului ca chirurgia sau radioterapia tind sa functioneze cel mai bine. S-ar putea sa aveti chimioterapie alaturi de tratamentul cu radioterapie (chimioterapie).

Medicul dumneavoastra va poate sugera chimioterapie de unul singur daca cancerul dumneavoastra este avansat sau a revenit dupa tratamentul cu radioterapie sau interventie chirurgicala. Acest lucru poate ajuta la ameliorarea simptomelor si la incetinirea dezvoltarii cancerului, dar, din pacate, nu il va vindeca.