Deciziile de tratament

Informatii despre modul in care medicul dumneavoastra decide ce tratament aveti nevoie si tratament pe etape.

Principalele tratamente

Atunci cand medicii dvs. decid asupra celui mai bun tratament pentru dumneavoastra, se vor uita la:

  • cat de mult s-a dezvoltat leucemia ta (etapa)
  • sanatatea dumneavoastra generala
  • varsta si nivelul de fitness

Este posibil sa nu aveti nevoie imediat de tratament daca aveti LLC in stadiu foarte timpuriu si nu aveti simptome. Daca aveti nevoie de tratament, cele mai frecvente tratamente pentru LLC sunt:

  • chimioterapie
  • medicamente impotriva cancerului vizate

Un numar mic de persoane poate avea un tratament intensiv, ceea ce inseamna chimioterapie cu transplant de maduva osoasa sau celule stem.

Primele etape

Multi oameni nu au simptome atunci cand sunt diagnosticati pentru prima data. Este posibil sa fi fost prelevat la un test de sange de rutina. Daca nu aveti simptome, specialistul dumneavoastra va va sugera probabil ca nu aveti niciun tratament pentru moment.

CLL se poate dezvolta foarte lent. S-ar putea sa fiti mai in varsta atunci cand ati fost diagnosticat si, prin urmare, este posibil sa nu aveti nevoie niciodata de tratament. Este putin probabil sa incepeti tratamentul atunci cand nu aveti simptome.

Medicul sau medicul hematolog va va monitoriza in mod regulat si va va verifica numarul de celule sanguine. Aceasta se numeste asteptare atenta.

S-ar putea sa incepeti tratamentul din urmatoarele motive:

  • boala cu dezvoltare rapida
  • ganglioni limfatici voluminosi sau splina
  • insuficienta maduvei osoase
  • oboseala (oboseala), scadere severa in greutate, transpiratii nocturne inversunate

Probabil medicul dumneavoastra va va sugera chimioterapie. De asemenea, pot recomanda radioterapie pentru a micsora ganglionii limfatici umflati sau o interventie chirurgicala pentru a indeparta splina umflata.

Tratamentul nu va scapa definitiv de CLL, dar il poate pune in remisie. Remisiunea inseamna ca nu exista semne ale leucemiei pe scanari sau teste si nu aveti simptome.

Cu CLL in stadiu incipient, remisiunea poate dura ani de zile. Dupa ceva timp, leucemia poate deveni activa din nou si poate provoca simptome. Aceasta se numeste recidiva.

Etape ulterioare

CLL in etapa ulterioara include CLL in stadiul B cu simptome sau CLL in etapa C. Daca aveti o etapa ulterioara, medicul dumneavoastra va poate sugera chimioterapie, poate combinata cu un medicament numit rituximab.

Tratamentul poate controla leucemia (in remisie). Este posibil sa aveti apoi o perioada in care nu aveti nevoie de niciun tratament.

Daca CLL revine dupa tratament, medicul dumneavoastra va poate sugera mai multa chimioterapie sau poate sugera un medicament impotriva cancerului.

Multe persoane cu LLC pot avea remisii suplimentare cu un tratament mai mare de fiecare data cand leucemia revine. Remisiunile tind sa devina mai scurte, cu atat aveti mai mult tratament.

Daca aveti ganglioni limfatici umflati, medicul dumneavoastra va poate recomanda radioterapie pentru a le micsora. Daca splina este umflata, este posibil sa va recomande o interventie chirurgicala pentru indepartarea splinei.

Tratament intensiv

Un numar mic de persoane au un tratament intensiv cu transplant de maduva osoasa sau celule stem pentru LLC, dar acest lucru este inca experimental. Tratamentul intensiv isi propune sa incerce sa scape definitiv de CLL sau sa il controleze mai mult decat tratamentele standard.

Inainte de a putea primi acest tip de tratament, veti avea teste pentru a va asigura ca sunteti suficient de bine pentru a trece prin el. Tratamentele intensive sunt prea riscante daca nu sunteti suficient de in forma.

Daca urmeaza sa aveti un tratament intensiv, veti primi mai intai chimioterapie, pentru a incerca sa faceti remisiunea CLL.

Aveti apoi un transplant de celule stem sau de maduva osoasa. Aceasta inseamna mai multa chimioterapie si, uneori, radioterapie, urmata de o picurare (perfuzie) de maduva osoasa a donatorului sau celule stem din sange.