Deciziile de tratament

O echipă de profesioniști din domeniul sănătății decide ce tratament aveți nevoie. Acest lucru depinde de factori precum stadiul și gradul de cancer. Cele mai frecvente tratamente sunt chirurgia și chimioterapia.

Tratamentul pe care îl aveți depinde de:

  • unde este cancerul tău
  • cât de mult a crescut sau sa răspândit
  • tipul de cancer
  • cât de anormale arată celulele la microscop (gradul)
  • starea generală de sănătate și nivelul de fitness

Medicul dumneavoastră va discuta cu dumneavoastră tratamentul, beneficiile acestuia și posibilele reacții adverse.

Principalele tratamente

Principalele tratamente pentru cancerul ovarian sunt:

  • interventie chirurgicala
  • chimioterapie

Unele femei cu cancer ovarian avansat au urmat tratamentul medicamentos, tratamentul hormonal sau radioterapia.

Interventie chirurgicala

Aproape toate femeile cu cancer ovarian au nevoie de operație. Cantitatea și tipul de intervenție chirurgicală pe care le aveți depinde de stadiul dvs. și de tipul de cancer.

Chimioterapie

Chimioterapia utilizează medicamente anti-cancer (citotoxice) pentru a distruge celulele canceroase. Medicamentele circulă prin corp în fluxul sanguin.

Medicii folosesc cel mai frecvent medicamentul pentru chimioterapie carboplatină pentru a trata cancerul ovarian. S-ar putea să-l aveți singur sau cu un alt medicament pentru chimioterapie numit paclitaxel (Taxol).

Tratament pe etape

Etapa 1

Medicii clasifică de obicei cancerul în stadiul 1 ca cancer ovarian timpuriu. Aceasta înseamnă că cancerul este încă conținut în ovare.

Interventie chirurgicala

Chirurgia este principalul tratament. Chirurgul dvs. specialist (oncolog ginecologic) vă îndepărtează cancerul. Este posibil să fie nevoie să vă îndepărteze ovarele, trompele uterine și uterul (inclusiv colul uterin). Chirurgul vă examinează interiorul abdomenului și organele abdominale pentru semne de cancer.

Pentru unele tipuri de cancer de gradul scăzut 1a, ar putea fi posibil să îndepărtați doar ovarul afectat și trompa uterină, lăsând în urmă ovarul neafectat și uterul dumneavoastră. Acest lucru înseamnă că ați putea rămâne gravidă și puteți avea un copil după aceea.

Chimioterapie

După operație, medicul dumneavoastră vă poate sugera să luați chimioterapie dacă aveți una dintre următoarele:

  • stadiul 1c cancer ovarian 
  • cancer de grad înalt (gradul 3)

Aceasta se numește chimioterapie adjuvantă și are ca scop reducerea riscului de revenire a cancerului.

 Stadiile 2, 3 și 4 de cancer ovarian

Medicii clasifică cancerul ovarian în stadiile 2, 3 și 4 drept cancer avansat. Aceasta înseamnă că cancerul s-a răspândit în afara ovarului.

Principalele tratamente sunt chirurgia și chimioterapia.

Interventie chirurgicala

Majoritatea femeilor cu cancer ovarian se operează pentru îndepărtarea ambelor ovare, a trompelor uterine și a uterului (inclusiv a colului uterin).

Dacă cancerul s-a răspândit în alte zone ale pelvisului sau abdomenului, chirurgul specialist (oncolog ginecologic) va avea ca scop eliminarea cât mai mult posibil a cancerului. Uneori chirurgul trebuie să îndepărteze o parte a intestinului dacă cancerul s-a răspândit acolo și blochează intestinul.

Chimioterapie

Ai putea avea:

  • chimioterapie după intervenție chirurgicală – aceasta se numește intervenție chirurgicală debulking cu chimioterapie adjuvantă
  • chimioterapie înainte și după intervenție chirurgicală – aceasta se numește chimioterapie neoadjuvantă și intervenție chirurgicală la intervale de timp (IDS)

Este posibil să nu vă operați dacă aveți cancer foarte avansat sau dacă nu sunteți suficient de bine. Este posibil să aveți chimioterapie pe cont propriu sau combinat cu alte tratamente.

Medicamentele împotriva cancerului vizate

Unele femei cu cancer ovarian avansat au vizat medicamente împotriva cancerului. Aceste medicamente schimbă modul în care funcționează celulele și ajută organismul să controleze creșterea cancerului