Deciziile de tratament

Cancerul timpuriu al vezicii urinare inseamna ca celulele canceroase sunt doar in captuseala interioara a vezicii urinare. Se mai numeste cancer de vezica superficiala sau cancer de vezica non-invaziva musculara.

Aceasta pagina este despre modul in care medicul dumneavoastra decide ce tratament aveti nevoie pentru cancerul de vezica urinara precoce.

Avem o sectiune separata despre tratarea cancerului de vezica invaziva care s-a raspandit in sau prin stratul muscular al vezicii urinare.

Decizia de ce tratament aveti nevoie

Medicul dumneavoastra va va vorbi despre tratamentul dumneavoastra, beneficiile sale si posibilele reactii adverse. Daca cancerul de vezica urinara revine (reaparitie) sau aveti un cancer de vezica urinara non-invaziv cu risc crescut, planul dumneavoastra de tratament este discutat mai intai cu o echipa de medici si alti profesionisti. Ei sunt numiti o echipa multidisciplinara (MDT).

Tratamentul pe care il aveti depinde de:

 • dimensiunea tumorii (stadiul T)
 • cum arata celulele la microscop (grad)
 • cate tumori exist
 • tipul de tumoare a vezicii urinare pe care il aveti
 • daca ati avut tratament in ultimul an pentru cancerul de vezica urinara timpurie

Dupa operatie, medicul trimite probe (biopsii) de cancer la laborator. Ei verifica tipul si gradul celulelor canceroase pentru a vedea daca aveti un risc scazut, un risc intermediar sau un risc ridicat de cancer al vezicii urinare precoce. Aceste grupuri de risc descriu cat de probabil este ca cancerul dumneavoastra se va raspandi sau va reveni dupa tratament. Grupul dvs. de risc il ajuta pe medic sa decida ce tratament suplimentar ati putea avea nevoie.

Prezentare generala a tratamentului

Principalele tratamente pentru cancerul de vezica urinara precoce sunt:

 • interventie chirurgicala
 • chimioterapie in vezica urinara
 • un vaccin numit BCG in vezica urinara

Interventie chirurgicala

Toti cei cu cancer de vezica urinara sunt operati pentru a elimina cancerul de pe captuseala vezicii urinare. Aceasta operatie se numeste rezectie transuretrala a tumorii vezicii urinare (TURBT). Este posibil sa aveti aceasta interventie chirurgicala in timpul sau dupa testele pentru diagnosticarea cancerului.

Unele persoane cu cancer de vezica urinara cu risc crescut continua sa fie supuse unei interventii chirurgicale pentru a-si elimina vezica (o cistectomie)

Tratament in vezica urinara

De obicei, aveti si chimioterapie in vezica (chimioterapie intravezicala) dupa operatie. Acest lucru reduce riscul ca cancerul sa revina.

Este posibil sa aveti un vaccin numit BCG in vezica urinara daca aveti un risc ridicat de revenire a cancerului sau de raspandire in straturile mai adanci ale vezicii urinare.

Tratamentul pe grup de risc

Medicul dumneavoastra ar trebui sa va spuna daca aveti un risc scazut, risc intermediar (moderat) sau cu risc crescut de vezica urinara.

Tratamentul cancerului de vezica urinara cu risc scazut

Aveti o interventie chirurgicala (TURBT) pentru a elimina cancerul de pe mucoasa vezicii urinare. S-ar putea sa aveti si chimioterapie in vezica (chimioterapie intravezicala).

Este posibil sa nu aveti nevoie de tratament suplimentar daca medicul dumneavoastra va elimina complet cancerul in timpul interventiei chirurgicale.

Tratamentul cancerului de vezica urinara cu risc intermediar (moderat)

Aveti o interventie chirurgicala (TURBT) pentru a elimina cancerul de pe mucoasa vezicii urinare.

De obicei, aveti apoi un curs de 6 saptamani de chimioterapie in vezica.

Tratamentul pentru cancerul de vezica urinara cu risc crescut

Aveti o interventie chirurgicala (TURBT) pentru a elimina cancerul de pe mucoasa vezicii urinare.

Aveti o a doua operatie TURBT in decurs de 6 saptamani de la prima. Aceasta este pentru a verifica dublu cat de mult a crescut cancerul dumneavoastra.

Specialistul in cancerul de vezica urinara (urolog) va va spune despre alte doua optiuni de tratament. Ai putea avea:

 • un curs de tratament cu vaccin BCG in vezica
 • operatie pentru indepartarea vezicii urinare (cistectomie radicala)

Trebuie sa discutati cu medicul specialist si asistenta medicala despre riscurile si beneficiile acestor tratamente. Va vor spune despre stadiul cancerului si despre cat de probabil este sa se raspandeasca. De asemenea, va vor spune cat de bine au functionat aceste tratamente pentru alte persoane si despre posibilele efecte secundare.

Dupa orice tratament pentru cancerul de vezica urinara precoce, specialistul dumneavoastra urmareste cu atentie in cazul in care cancerul revine.

Aveti cistoscopii regulate de cativa ani. Cat de des le aveti, depinde de grupul de risc al cancerului de vezica urinara.

In cazul in care cancerul de vezica urinara revine

Chirurgul poate elimina din nou cresterile cu cistoscopie daca cancerul vezicii urinare in stadiu Ta sau T1 revine dupa tratament.

Specialistul dumneavoastra face mai multe biopsii pentru a verifica daca cancerul este inca intr-un stadiu incipient. Daca este, de obicei aveti chimioterapie sau tratament BCG in vezica. Apoi reveniti la a avea cistoscopii regulate pentru a va verifica vezica urinara.

Medicul dumneavoastra va poate cere sa aveti un tratament mai intensiv daca cancerul dumneavoastra este:

 • gradul 3 (celulele canceroase par foarte anormale)
 • intr-un stadiu mai avansat decat inainte
 • carcinom in situ (CSI) care a revenit dupa tratament in vezica