Decizii cu privire la tratamentul dumneavoastra

O echipa de medici si alti profesionisti discuta despre cel mai bun tratament si ingrijire pentru dvs. Ei sunt numiti o echipa multidisciplinara.

MDT analizeaza o serie de factori diferiti, inclusiv:

  • faza CML
  • sanatatea dumneavoastra generala
  • varsta si nivelul de fitness

Prezentare generala a tratamentului

Principalele tratamente pentru LMC sunt:

  • medicamente impotriva cancerului vizate
  • chimioterapie
  • transplant de celule stem sau maduva osoasa

Tratamentul pe faze

Faza cronica

Medicamentele destinate cancerului, numite inhibitori ai tirozin kinazei, sunt cel mai frecvent tratament pentru aceasta faza, de obicei cu un medicament numit imatinib (Glivec). Majoritatea oamenilor raspund bine la acest tratament si LMC poate ramane sub control multi ani.

Este posibil ca Imatinib sa nu functioneze pentru unii oameni sau sa nu mai functioneze dupa o perioada de timp. In aceasta situatie, medicul dumneavoastra va poate sugera un alt TKI.

Ocazional tratamentul cu TKI nu functioneaza. In aceasta situatie pot fi luate in considerare chimioterapia si un transplant de celule stem.

Pentru LMC, aveti de obicei un transplant care foloseste celulele stem sau maduva osoasa ale altcuiva (un donator). Aceasta se numeste transplant alogen.

Faza accelerata

Tratamentul pentru faza accelerata depinde de tratamentul pe care l-ati avut deja. Imatinib este in mod normal prima alegere, cu exceptia cazului in care ati avut-o deja in faza cronica.

Unele persoane care au imatinib pentru prima data in faza accelerata ar putea avea un raspuns bun la tratament. S-ar putea readuce LMC in faza cronica mai stabila pentru o perioada.

Alte optiuni de tratament includ chimioterapia. Sau medicul dumneavoastra va poate recomanda un tratament mai intensiv folosind un transplant de celule stem sau de maduva osoasa. Acest lucru este mai probabil daca sunteti mai tanar, destul de potrivit si bine.

Faza de explozie

Medicul dumneavoastra va poate sugera tratamentul cu imatinib daca nu l-ati luat pana acum. Sau s-ar putea sa aveti un alt TKI.

Daca TKI nu functioneaza bine, alte optiuni de tratament includ:

  • chimioterapie cu o combinatie de medicamente care este de obicei utilizata pentru leucemia acuta
  • un transplant de celule stem sau de maduva osoasa

Sau s-ar putea sa aveti tratament pentru ameliorarea simptomelor. De exemplu, radioterapie pentru a micsora splina marita. Sau radioterapie pentru a reduce durerea oaselor.