Controlul simptomelor
Cancerul uterin devine mai dificil de tratat daca are:
- raspandit de unde a inceput in pantece
- reveniti (recidivati) dupa ce a fost tratat pentru prima data
Uneori, cancerul revine in continuare in pelvis sau abdomen, in ciuda tratamentului pe care l-ati avut. Aceasta se numeste cancer recurent.
Mai rar, cancerul uterin se poate raspandi de unde a inceput in uter la alte organe din corp. Aceasta se numeste cancer secundar (metastaza). Este posibil ca unele dintre celulele canceroase din uter sa fi calatorit prin sistemul limfatic sau fluxul sanguin si sa se fi cazat intr-o alta parte a corpului. Au inceput apoi sa creasca acolo.
Tipuri de tratament
Persoanele cu cancer uterin avansat pot avea simptome diferite in functie de locul in care s-a raspandit corpul. Acestea pot include:
- durere – spuneti medicului sau asistentei medicale daca aveti durere, va pot oferi ceva de ajutor
- oboseala si senzatie de rau
- pierderea poftei de mancare
- probleme intestinale
- senzatie sau rau
Medicii pot utiliza radioterapia, terapia hormonala, chirurgia si chimioterapia pentru a trata cancerul uterin care s-a raspandit sau nu poate fi vindecat. Acestea pot ajuta la controlul simptomelor si la cresterea cancerului.
De ce tratament aveti va depinde:
- unde s-a raspandit cancerul
- marimea si numarul cancerelor secundare pe care le aveti
- simptomele cauzate de cancer
- tratamentul pe care l-ati avut deja
- sanatatea dumneavoastra generala
S-ar putea sa existe teste de tratamente experimentale la care ati putea participa. Acestea ar putea fi examinarea unor noi tratamente sau modalitati de imbunatatire a tratamentelor existente, cum ar fi radioterapia sau chimioterapia.
Decizia despre tratament
Cand aveti cancer avansat, poate fi dificil sa decideti ce tratament sa incercati, daca exista.
Cel mai important, va trebui sa intelegeti ce se poate obtine cu tratamentul care vi se ofera. Medicul dumneavoastra va discuta despre optiunile de tratament si poate exista un consilier sau o asistenta medicala specializata cu care ati putea discuta.
Optiuni de tratament
Radioterapie
Radioterapia poate controla durerea prin micsorarea tumorilor care apasa pe nervi sau cresc in interiorul oaselor.
Cand radioterapia este utilizata pentru a controla simptomele, de obicei aveti nevoie doar de un curs scurt de tratament. S-ar putea sa aveti 1 sau 2 tratamente sau pana la 10 tratamente. Deci radioterapia in aceasta situatie nu are de obicei multe efecte secundare.
Exista o doza maxima totala de radioterapie pentru orice parte a corpului. Acest lucru se datoreaza faptului ca radioterapia prea multa ar putea provoca leziuni permenante.
Este putin probabil sa vi se ofere tratament suplimentar pelvisului sau abdomenului daca ati avut deja limita de radioterapie in aceasta zona.
Terapia hormonala
Unele tipuri de terapie hormonala, cum ar fi progesteronul, pot ajuta la micsorarea sau controlul cancerelor uterine care s-au raspandit. Sunt utile mai ales atunci cand cancerul s-a raspandit in plamani.
Interventie chirurgicala
Specialistul dumneavoastra va va sugera o interventie chirurgicala numai in situatii foarte specifice pentru cancerul uterin care nu poate fi vindecat. Ati putea ajunge la operatie numai daca sunteti suficient de in forma pentru a va recupera bine dupa o operatie. Este important ca beneficiile operatiei sa fie mai multe decat disconfortul prin care va trebui sa treci.
Chirurgia poate fi utilizata pentru:
- elimina cat mai mult din cancer posibil
- tratati cancerul care a cauzat blocarea intestinului
- scurgeti un rinichi inghitit de apa (hidronefrotic)
Chimioterapie
S-ar putea sa aveti chimioterapie cu scopul de a incetini cresterea cancerului care s-a raspandit in alte parti ale corpului. De asemenea, poate ajuta la controlul simptomelor cancerului uterin avansat.