Chirurgie pentru vindecarea cancerului pancreatic

Tipul de operatie pe care il aveti depinde de locul in care se afla cancerul in pancreas. Pancreasul are 3 parti:

-cap (capatul larg al pancreasului)
-coada (capatul subtire)
-corp (partea de mijloc a pancreasului)

Pentru cancer la capul pancreasului

S-ar putea sa aveti un tip de interventie chirurgicala numit:

-Procedura lui Whipple

Pentru cancerul din corp sau din coada pancreasului

S-ar putea sa aveti o interventie chirurgicala pentru a indeparta corpul si coada pancreasului. Se numeste pancreatectomie distala.

Foarte rar, chirurgul dumneavoastra ar putea sa planifice eliminarea intregului pancreas. Aceasta se numeste pancreatectomie totala.

Chirurgie pentru indepartarea capului pancreasului

Pilor care pastreaza pancreaticoduodenectomia (PPPD)

Scoaterea capului pancreasului se numeste pilor care pastreaza pancreaticoduodenectomia (PPPD).

Aceasta implica eliminarea:

-o parte din pancreas
-duodenul dvs. (prima parte a intestinului subtire)
-vezica biliara
-o parte a caii biliare

Dupa operatie, coada pancreasului este unita cu un pic din intestinul subtire. Aceasta diagrama arata cum chirurgul ar putea repara ceea ce a ramas in urma.

Operatia Whipple

Aceasta operatie este la fel ca un PPPD, dar aveti si o parte din stomac indepartata. Aceasta diagrama arata ceea ce chirurgul dumneavoastra elimina.

Deoarece va pastrati o parte din pancreas cu aceste operatii, este posibil sa nu fie nevoie sa luati insulina pentru a va controla nivelul zaharului din sange. Este posibil sa nu fie nevoie sa luati enzime pentru a va ajuta sa digerati alimentele (desi aproximativ 1 din 3 pacienti cu Whipple au nevoie de enzime). Medicul dumneavoastra va va monitoriza digestia si glicemia pentru a va asigura ca va puteti descurca singuri.

Veti avea nevoie de sprijin pentru a manca si a bea dupa aceste tipuri de interventii chirurgicale. S-ar putea sa dureze timp pentru a reveni la o dieta normala.

Indepartarea cozii pancreasului (pancreatectomie distala)

Aceasta indeparteaza corpul si coada pancreasului si paraseste capul. De asemenea, chirurgul dumneavoastra eliminasplina  deoarece coada pancreasului este chiar langa ea.

Pancreatectomia distala nu este potrivita pentru toata lumea. Multi oameni au cancer care sa raspandit si, prin urmare, nu poate fi eliminat complet.

Aveti o parte din pancreas lasata in urma dupa operatie. Deci nu ar trebui sa aveti nevoie de enzime sau insulina. Dar, ca si celelalte tipuri de interventii chirurgicale pentru indepartarea cancerului pancreatic, implica o operatie majora si o durata lungaanestezic .

Indepartarea intregului pancreas (pancreatectomie totala)

Aceasta interventie chirurgicala nu este foarte frecventa in Marea Britanie.

Aceasta implica eliminarea:

  • intregul pancreas
  • duodenul tau
  • o parte a stomacului
  • vezica biliara si o parte a caii biliare
  • splina
  • multe dintre ganglionii limfatici din jur

Trebuie sa fiti suficient de apt pentru o astfel de interventie chirurgicala majora, astfel incat sa puteti face fata anesteziei generale lungi si sa treceti peste operatie.

Pierderea pancreasului va va afecta sistemul digestiv. Vei avea si diabet. Pierderea splinei creste riscul de infectie si poate afecta coagularea sangelui.

Dupa operatie veti:

  • luati enzime pentru a va ajuta sa digerati alimentele
  • aveti controale regulate ale zaharului din sange si injectii cu insulina
  • aveti vaccinari si, eventual, luati antibiotice pentru tot restul vietii pentru a preveni infectiile (daca splina a fost indepartata)

Va dura ceva timp pentru a reveni la alimentatia normala dupa acest tip de interventie chirurgicala. Este posibil sa aveti probleme cu absorbtia alimentelor si cu diaree.

Chirurgie gaura (laparoscopica)

In unele centre de specialitate, este posibil sa va operati ca o interventie chirurgicala la gaura (laparoscopica).

Acest tip de interventie chirurgicala este potrivit doar pentru un numar mic de persoane. Este mai frecvent utilizat pentru pancreatectomii distale, in special pentru tumorile neuroendocrine pancreatice mici.

Chirurgul dvs. face mai multe taieturi mici in abdomen in loc de o taietura mare, ca pentru o interventie chirurgicala deschisa mai traditionala. Chirurgul tau trece printr-un tub lung ingust numit laparoscop si alte instrumente prin taieturi. Laparoscopul este conectat la o camera cu fibra optica care prezinta imagini ale interiorului corpului pe un ecran video. Chirurgul foloseste instrumentele pentru a indeparta tumora in timp ce urmareste ceea ce fac pe ecran.

In cateva centre, chirurgii pot folosi o masina speciala (robot) pentru a ajuta la chirurgia laparoscopica. Aceasta se numeste chirurgie robotica asistata sau chirurgie da Vinci.

Chirurgul sta la o unitate de control la cativa metri distanta de pacient. Chirurgul controleaza miscarea unui set de echipamente chirurgicale robotizate, ghidat de o camera video. Acest lucru le ofera o vizualizare 3D, pe care o pot mari de mai multe ori. Acest lucru ii ajuta sa efectueze operatiuni dificile folosind miscari foarte precise.

Chirurgia laparoscopica poate provoca mai putina durere si timpul de recuperare poate fi mai rapid in comparatie cu chirurgia deschisa. Acesta este inca un mod destul de nou de a efectua o interventie chirurgicala pentru cancerul pancreatic si sunt necesare mai multe cercetari.